Ανησυχία ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σύμφωνα με την έκθεση Interim Economic Outlook ο ΟΟΣΑ εκτιμά επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας για το τρέχον και το επόμενο έτος, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξής της παγκόσμιας οικονομίας  εκτιμάται να υποχωρήσει στο 3,3% το τρέχον έτος, και στο 3,4% το 2020 από 3,6% το 2018, με τους πτωτικούς κινδύνους να συνεχίζουν να σωρεύονται. Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός προβλέπει για την ευρωζώνη ανάπτυξη 1% για φέτος και 1,2% για το 2020, έναντι 1,8% και 1,6% αντίστοιχα στην έκθεση του Νοεμβρίου. Ο ρυθμός ανάπτυξης για τη Γερμανία αναμένεται το τρέχον έτος στο 0,7% για την Ιταλία αναμένεται ύφεση (-0,2%), ενώ για την Γαλλία ανάπτυξη 1,3%. Για τις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 2,6%, και για την Μεγάλη Βρετανία στο 0,8%.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός στην έκθεση του:«στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλει η μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτικές, οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και η περαιτέρω διάβρωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου έχει επιβραδυνθεί απότομα και οι δείκτες νέων παραγγελιών συνεχίζουν να μειώνονται σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι αγορές εργασίας δείχνουν αντοχές επί του παρόντος και η αύξηση των μισθών επιταχύνεται σταδιακά, ενισχύοντας τα εισοδήματα και τις δαπάνες των νοικοκυριών».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr/financial/international-economy/arthro/4606590/kampanaki-oosa-gia-tin-astheni-anaptyxi-stin-eyrozoni

Photo by chuttersnap on Unsplash