Έρχεται αλλαγή κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Από τον Απρίλιο του 2018 είχε να δει η ελληνική αγορά τρεις γεμάτες εβδομάδες ανόδου. Εύκολα ή δύσκολα ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κρατήσει τα κεκτημένα της προηγούμενης εβδομάδας, εν μέσω πιέσεων στο διεθνές περιβάλλον, με τον τραπεζικό κλάδο να απορροφά τους πωλητές σε δύο χρόνους. Η ειδησεογραφία αν και δεν προσέφερε κάποιο γεγονός ισχυρού ειδικού βάρους, κινήθηκε στην λογική της αναμονής με το βλέμμα να εστιάζεται στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Fitch. To ευχάριστο για την Αγορά δεν είναι τόσο η άνοδος η οποία βοηθάει στην αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων όσο η αύξηση των συναλλαγών, οι οποίες δείχνουν προοδευτικά να απομακρύνονται από τα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ. Ο Ιανουάριος εκτός από την κερδοφόρα επίδοση σε επίπεδο δείκτη έφερε και κάποιες μικρές εισροές (20 εκατ. ευρώ ) από τους ξένους επενδυτές μετά από επτά μήνες εκροών συνολικής αξίας 285 εκατ. ευρώ.

Σταδιακή αλλαγή κλίματος

Βέβαια είναι σχετικά νωρίς για να υποστηριχθεί ότι έχει επέλθει ολική επαναφορά, καθώς ακόμα τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν ενεργά (NPLs, Αποκρατικοποιήσεις, χρόνος εκλογών, κλπ), ωστόσο η Αγορά φαίνεται διατεθειμένη να πιστέψει σε αίσια έκβαση των εγχειρημάτων που καθορίζουν την πορεία της. Το μικρό αρχικά επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει αποκτήσει νέους συμμάχους οι οποίοι έχουν ζωηρέψει το ταμπλό, ίσως όχι στο βαθμό που μπορεί να υποστηρίζει την συνεδρίαση στο σύνολο της αλλά σίγουρα δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις στο τέλος της ημέρας. Με εξαίρεση την συνεδρίαση της Πέμπτης η οποία φυσιολογικά διόρθωσε μετά από τα συσσωρεμένα κέρδη 4 ημερών οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι αναλαμβάνοντας δράση σε κομβικά σημεία της συνεδρίασης. υπερασπίζοντας τις θέσεις τους, και κυρίως απογοητεύοντας χαρτοφυλάκια που κινούνται υποτιμητικά ή προσδοκώντας καλύτερα σημεία επαν-εισόδου στην Αγορά. Το στοιχείο αυτό είναι βασικό για την εδραίωση μιας ανοδικής τάσης και αν μη τι άλλο ένας «ευχάριστος αιφνιδιασμός» δεδομένης της συναλλακτικής ένδειας που διαπιστώθηκε στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική του πορεία σε νέα φετινά υψηλά δικαιώνοντας τα σήματα αγορών από MACD, και τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί ανανεώνοντας το ανοδικό περιθώριο. Η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει στις 660 μονάδες, και εφόσον υπάρξει νίκη των αγοραστών η μάχη της χρονιάς αναμένεται να λάβει χώρα στις 690 μονάδες, επίπεδο στο οποίο αλλάζει η μακροχρόνια τάση σε ανοδική. Η διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Γενικό Δείκτη, μια εξέλιξη που θα βάλει σε τροχιά ανοδικού περιθωρίου τουλάχιστον 100 μονάδων σε μια κίνηση που από τον Ιανουάριο έως τώρα δεν είχε ισχυρές δόσεις συναλλακτικού ενδιαφέροντος, και ο βηματισμός των δεικτών ήταν σε περιορισμένο ενδοσυνεδριακό εύρος. Με θετικές ενδείξεις ξεκινάει και η επόμενη εβδομάδα, μένει να φανεί τι δυνάμεις θα εμφανιστούν στην πρώτη σοβαρή διόρθωση της Αγοράς ώστε να κριθεί η βιωσιμότητα του φετινού ράλι.

Η εβδομάδα που έρχεται

Με ένα Eurogroup χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα η όποια, ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη θα έχει την τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI. Μετά την είσοδο της Motor oil στην τριμηνιαία αναθεώρηση του Αυγούστου του 2018 κάθε πρόβλεψη διαγραφής ή προσθήκης είναι μάλλον παρακινδυνευμένη, καθώς οι αλλαγές στις συμμετέχουσες εταιρίες είθισται να γίνονται στις εξαμηνιαίες αλλαγές. Όπως και να έχει η αναδιάρθρωση θα δώσει ένα καλό λόγο να ανέβουν συναλλακτικά οι στροφές και να κρατηθεί το ενδιαφέρον μέχρι την ημερομηνία της αναδιάρθρωσης ήτοι την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Από πλευράς αποτελεσμάτων η Coca Cola το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης. Την ερχόμενη Παρασκευή τέλος αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Creta Farm, ενώ την ίδια ημέρα κλείνουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)