Υπ. Τουρισμού: Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού

«Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά σε επιδόσεις στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, οι διεθνείς αφίξεις άγγιξαν τα 33 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και τα έσοδα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των αμιγώς τουριστικών εσόδων που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ και υπερδιπλάσια έσοδα για την οικονομία από την άνοδο των μεταφορών, του shopping και του εσωτερικού τουρισμού, που υπολογίζονται ότι συνολικά το 2018 θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 21 δισ. ευρώ». Aυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει σε πλήρη ανάλυση την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2018 όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις επίσημες πηγές (ΕΛΣΤΑΤ, ΥΠΑ, FRAPORT, ΔΑΑ, ΕΑΣΠ, ΤτΕ, ΕΡΓΑΝΗ). Συγκεκριμένα:

1. Αύξηση 10,6% σημείωσε η διεθνής τουριστική κίνηση το 11μηνο Ιανουάριου-Νοεμβρίου 2018, όπου για πρώτη φορά άγγιξε τα 29,5 εκατ. επισκέπτες. (Πηγή: ΤτΕ – Έρευνα Συνόρων).

2. Ανάλογη άνοδο 9,7% κατέγραψαν τα αμιγώς τουριστικά έσοδα το 11μηνο Ιανουάριου- Νοεμβρίου 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα οποία για πρώτη φορά άγγιξαν τα 16 δισ. ευρώ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους (Πηγή: ΤτΕ – Έρευνα Συνόρων).

3. Ανοδο 12,9% κατέγραψαν το 2018 συνολικά και οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους (2017 – 18,3 εκατ., 2018 – 20,7 εκατ.). Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 20 εκατ. Περισσότεροι από 2,4 εκατ. επιπλέον ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν αεροπορικώς ελληνικούς προορισμούς (Πηγή: FRAPORT, ΔΑΑ, ΥΠΑ).

4. Αύξηση 19,4% κατέγραψαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών το 2018 σε σχέση με το 2017. (2017 – 4,7 εκατ, 2018 – 5,7 εκατ.). Σχεδόν 1 εκατ. περισσότεροι ξένοι επισκέπτες ταξίδεψαν στην Ελλάδα μέσω Αθήνας το 2018 σε σχέση με το 2017. (Πηγή: ΔΑΑ, ΥΠΑ).

5. Ανοδικά κινήθηκε το σύνολο των προορισμών. Η μεγαλύτερη άνοδος σημειώνεται στα αεροδρόμια της Μυτιλήνης (43,1%) και της Αγχιάλου (37,1%) και ακολουθούν τα αεροδρόμια της Μυκόνου (24,8), της Καβάλας (23,3%), της Κεφαλονιάς (22,3%) και της Σάμου (21,7%). Περίπου 1,5 εκατ. επιπλέον ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν αεροπορικώς ελληνικούς προορισμούς με απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια του εξωτερικού (Πηγή: FRAPORT, ΥΠΑ).

6. Ανοδο 27,9% των tax free συναλλαγών το 2018 σε σχέση με το 2017(Πηγή: PLANET).

7. Κατά 12,8% αυξήθηκαν οι εισπράξεις μουσείων και αρχαιολογικών χώρων κατά το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και κατά 12,6% των συνολικών επισκεπτών. (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ).

8. Αύξηση 10,15% κατέγραψαν τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και συνολικά τις υπηρεσίες παροχής καταλύματος κατά το μήνα Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, και 4% το μήνα Ιούλιο. (Πηγή: ΑΑΔΕ).

9. Αύξηση κερδών κατά 51,6% των ελληνικών ξενοδοχείων το 2017 με βάση τους ως τις 16/11/2018 δημοσιευμένους ισολογισμούς (Πηγή: Έρευνα New Times).

10. Επιπλέον δημιουργήθηκαν 288.369 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 λόγω και της εξαιρετικής φετινής πορείας του τουρισμού, επίδοση που αποτελεί την υψηλότερη από το 2001 έως σήμερα. (Πηγή: ΕΡΓΑΝΗ)

11. Ανοδο κατά 24,4% σημείωσε η παραγωγή στην κατασκευή κτηρίων το 1ο εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το περασμένο έτος, λόγω της μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης που οδήγησε στην αύξηση των πράξεων αγοραπωλησιών ακινήτων και την «αναθέρμανση» της αγοράς της στεγαστικής πίστης. (Πηγή: ΣΕΒ).

12. Αύξηση 17,8% του κύκλου εργασιών της αγοράς ξύλου και επίπλου, το 9μηνο Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου 2018 σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ύφεσης, λόγω της μεγάλης ανόδου των τουριστικών επενδύσεων. (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ).

13 Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Αυγούστου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (2016-2017). Συγκεκριμένα κατά 19,1% αυξήθηκε ο όγκος των κατασκευών, κατά 18,7% της επιφάνειας των κτισμάτων και κατά 8,5% στον αριθμό αδειών, στο σύνολο της χώρας, εξαιτίας των επενδύσεων σε νέες τουριστικές υποδομές. (Πηγή: ΕΣΥΕ)

14. Αύξηση (16,6%) κατέγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες κατά το β’ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ)

15. Αύξηση 8,5% κατέγραψε η μέση τιμή ανά δωμάτιο των ξενοδοχείων της Αθήνας το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017 και 2,2% η πληρότητα.

Πηγή;newsbeast.gr

2 thoughts on “Υπ. Τουρισμού: Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού

  • ☆ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ.
    Η ανακοίνωση του, με τίτλο: “Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού”, είναι ένας ολοφάνερα παραπειστικός απολογισμός και μια μη πειστική “απολογία”, της αρμόδιας Υπουργού, της κας Κουντουρά, η οποία υπήρξε η αμοραλιστική συνένοχος της “Συμφωνίας των Πρεσπών”…
    Η κα Κουντουρά, προσπαθεί, με την ανακοίνωσή της αυτή, να αλλάξει την ατζέντα των ανουσιουργημάτων της, με ψέματα και παραπειστικά στοιχεία. Και συγκεκριμένα, με την παράθεση ενός 12λογου στοιχείων, απ’ τις “επιδόσεις” του τουρισμού μας.
    Ας δούμε όμως το πόσο αυτά, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του 11μηνου του 2018, που επικαλείται.
    Ειδικότερα:
    – Απ’ την συνεξέταση των Νο (1) & (2) παρατηρήσεών της, προκύπτει το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι: Το μοτίβο των αρνητικών εξελίξεων των τελευταίων χρόνων στον ελληνικό τουρισμό, συνεχίζεται ακατάπαθστα. Δηλαδή, ενώ έχουμε, συνεχόμενα ρεκόρ αφίξεων τουριστών, έχουμε ταυτόχρονα, και πτώση των κατά κεφαλήν εισπράξεων ανά τουρίστα. Αφού, παρά τη συνεχή πτώση των κατά κεφαλήν εσόδων ανά τουρίστα, την τελευταία 10ετία, κατά (-35%), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του ΣΕΤΕ, για το 11μηνο του 2018, έχουμε: +10,6% αύξηση στην τουριστική κίνηση και υπολειπόμενη αυτής αύξηση των τουριστικών εσόδων, κατά +9,7%…
    Επομένως, η νέα πτώση των κστά κεφαλήν εσόδων στη χώρα, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο…
    – Απ’ την επισκόπηση των παρατηρήσεων (3), (4) & (5), δεν προκύπτουν τίποτε ουσιώδη αξιολογικά συμπεράσματα, πλέον της επετειακής σημειολογίας των επιδίσεων του 2018 στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών, που ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια. Καθώς και της αύξησης της κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας και των 6 άλλων της χώρας, με την μεγαλύτερη αύξηση της κίνησής τους.
    – Με την (6) παρατήρηση, καταγράφεται η αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, κατά 28%, γεγονός που αφορά μόνο την FRAPORT, που την αναδεικνύει ως καλό πωλητή αφορολόγητων προϊόντων…
    – Με την (7) παρατήρηση, καταγράφεται μία αύξηση των εισιτηρίων των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, η οποία ωστόσο, είναι εφάμιλη της αύξησης των αυξγσεων των τουριστών.
    – Με την (8) παρατήρηση, σημειώνεται η αύξηση των εδόδων στο ΦΠΑ, στα ξενοδοχεία. Η οποία όμως, ενώ είναι ακριβώς αντίστοιχη, με την αύξηση των αφίξεων στο 11μηνο, για τα έσοδα του ΦΠΑ του Ιουνίου, πέφτουν αυτά τον Ιούλιο, με μόλις 4% αύξηση εσόδων!!! Πράγμα που σημαίνει πως: Τον Ιούνιο, αφού τεστάρησαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι ξενοδόχοι, ξεσάλωσαν τον Ιούλιο, αυξάνοντας το βαθμό της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ…
    – Με την (9) παρατήρηση, εμφανίζεται μια εκρηκτική ποσοστιαία αύξηση των κερδών των ξενοδοχείων, κατά 51%!!! Αλλά όταν ξεκινάς, από πολύ λίγα και από πολύ χαμηλή βάση ισχνών κερδών της παρελθούσας περιόδου, όπου η πλειονότητα των ξενοδοχείων ήταν στο κόκκινο, με ζημιές και υπερχρέωση, εύκολα πετυχαίνεις υψηλά ποσοστά κερδών που δεν έχουν ουσιώδες αντίκρυσμα…
    – Με τη (10) παρατήρηση, αναφέρεται σε δημιουργηθείσες θέσεις εργασίας, μέσα στο 2018. Παραλείπει να ειπεί πως πρόκειται για εποχικές & ραυτόχρονα, δεν παρέχει κανένα προηγούμενο συγκριτικό στοιχείο, παρ’ ότι επικαλείται την “Εργάνη”…
    – Με την (11), (12) & (14) παρατήρηση, απεικονίζεται η απότομη μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητσς στον τουριστικό κλάδο. Η οποία, φαίνεται να είναι έως και υπερδιπλάσια της αύξησης των αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας. Αυτό όμως σημαίνει και την απότομη μεγάλη αύξηση των προσφερόμενων κλινών. Η οποία, με τη σειρά της, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι “ρίχνει” κι άλλο τις ήδη χαμηλές τιμές στον τουρισμό. Μέσα απ’ την υπερβάλλουσα προσφορά, έναντι της ζήτησης του τουριστικού μας προϊόντος…
    – Με τη (14) πατατήρηση, καταγράφεται μια -αμελητέας σημασίας- αύξηση του κύκλου εργασιών (κατά 16,6%), των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Μια αυξηση, υπερβαίνουσα οριακά και χωρίς οποιαδήποτε άλλη σημασία, τη γενική αύξηση των αφίξεων τουριστών το 11μηνο του 2018.
    – Με την (15) παρατήρηση, προβάλεται η μερική εικόνα της αύξησης της μέσης τιμής δωματίου των Αθηνών, το πδώτο 8μηνο του 2018, θέλοντας μα επισφραγίσει τις ψευδείς εντυπώσεις, για την -δήθεν- μη μείωση του κατά κεφαλήν εσόδου, ανά τουρίστα, το 2018. Τελευταίο έτος, “είκονας των τουριστικών μας πραγμάτων”, πριν το εκλογικό 2019…

  • ☆ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ.
    Η ανακοίνωση του, με τίτλο: “Το 2018 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού”, είναι ένας ολοφάνερα παραπειστικός απολογισμός και μια μη πειστική “απολογία”, της αρμόδιας Υπουργού, της κας Κουντουρά, η οποία υπήρξε η αμοραλιστική συνένοχος της “Συμφωνίας των Πρεσπών”…
    Η κα Κουντουρά, προσπαθεί, με την ανακοίνωσή της αυτή και χρησιμοποιώντας, ανεπιτυχώς, παρωχημένες μεθόδους “δημιουργικής λογιστικής”, να αλλάξει την ατζέντα των ανουσιουργημάτων της, ώστε, με ψέματα και με διάφορα παραπειστικά στοιχεία, να κλέψει κάλπικες εντυπώσεις… Και συγκεκριμένα, το επιχειρεί με την παράθεση ενός 15άλογου παρατηρήσεων και -δήθεν- αντιπροσωπευτικών στοιχείων, απ’ τις τελευταίες “επιδόσεις” του τουρισμού μας…
    Ας δούμε όμως, το πόσο αυτά τα -δήθεν- στοιχεία της, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του 11μηνου του 2018, που επικαλείται.
    Ειδικότερα:
    – Απ’ την συνεξέταση των Νο (1) & (2) παρατηρήσεών της, προκύπτει το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι: Το μοτίβο των αρνητικών εξελίξεων των τελευταίων χρόνων στον ελληνικό τουρισμό, συνεχίζεται ακατάπαυστα. Δηλαδή, ενώ έχουμε, συνεχόμενα ρεκόρ αφίξεων τουριστών, έχουμε, ταυτόχρονα, και πτώση των κατά κεφαλήν εισπράξεων ανά τουρίστα. Αφού, παρά τη συνεχή πτώση των κατά κεφαλήν εσόδων ανά τουρίστα, την τελευταία 10ετία, κατά (-35%), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του ΣΕΤΕ, για το 11μηνο του 2018, σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, έχουμε: +10,6% αύξηση στην τουριστική κίνηση και μια -υπολειπόμενη αυτής- αύξηση των τουριστικών μας εσόδων, κατά +9,7%…
    Επομένως, η νέα πτώση των κατά κεφαλήν εσόδων στη χώρα, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο…
    – Απ’ την επισκόπηση των παρατηρήσεων (3), (4) & (5), δεν προκύπτουν τίποτε ουσιώδη αξιολογικά συμπεράσματα, πλέον της επετειακής σημειολογίας των επιδόσεων του 2018, ειφικά στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών, οι οποίες ξεπέρασαν -πράγματι- τα 20 εκατομμύρια. Καθώς και της αύξησης της κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας και των 6 άλλων της χώρας, με την μεγαλύτερη αύξηση της κίνησής τους, μέσα ατο 2018.
    – Με την (6) παρατήρηση, καταγράφεται, επίσης, μια αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, κατά 28%, γεγονός που αφορά & μόνο την FRAPORT, που την αναδεικνύει ως πολύ καλό πωλητή αφορολόγητων προϊόντων…
    – Με την (7) παρατήρηση, καταγράφεται μία αύξηση των εισιτηρίων των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, η οποία, ωστόσο, είναι εφάμιλη της αύξησης των αυξήσεων, αφίξεων των τουριστών.
    – Με την (8) παρατήρηση, σημειώνεται η αύξηση των εσόδων στο ΦΠΑ, στα ξενοδοχεία. Η οποία όμως, ενώ είναι ακριβώς αντίστοιχη, με την αύξηση των αφίξεων, στο 11μηνο. Για τα έσοδα από τον ΦΠΑ του Ιουνίου. Ωστόσο, τα έσοδα αυτά του ΦΠΑ, πέφτουν τον Ιούλιο, με μόλις 4% αύξηση εσόδων και με τα δικά της στοιχεία!!! Πράγμα που σημαίνει πως: Τον Ιούνιο, αφού τεστάρησαν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, οι ξενοδόχοι, ξεσάλωσαν τον Ιούλιο. Αυξάνοντας, έτσι & τον βαθμό της φοροδιαφυγής τους στον ΦΠΑ, στους επόμενους μήνες…
    – Με την (9) παρατήρηση, εμφανίζεται μια εκρηκτική ποσοστιαία αύξηση των κερδών των ξενοδοχείων, κατά 51%, περίπου!!!
    Αλλά, όταν ξεκινάς, από πολύ λίγα κέρδη και από την πολύ χαμηλή βάση των ισχνών κερδών λιγων ξενοδοχείων, της παρελθούσας περιόδου, η πλειονότητα των οποίων -ξενοδοχείων- ήταν στο κόκκινο, με ζημιές και υπερχρέωση, εύκολα πετυχαίνεις τα υψηλά ποσοστά εντυπώσεως κερδών, που όμως, δεν έχουν ουσιώδες αντίκρυσμα…
    – Με τη (10) παρατήρηση, αναφέρεται σε δημιουργηθείσες θέσεις εργασίας, μέσα στο 2018. Παραλείπει να ειπεί πως, πρόκειται για εποχικές θέσεις εργασίας. Κσι ταυτόχρονα, δεν παρέχει κανένα προηγούμενο συγκριτικό στοιχείο, παρ’ ότι επικαλείται την “Εργάνη”…
    – Με την (11), (12) & (14) παρατήρηση, απεικονίζεται η απότομη μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητσς, στον τουριστικό κλάδο. Η οποία, φαίνεται να είναι έως και υπερδιπλάσια της αύξησης των αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας. Αυτό όμως σημαίνει και την απότομη μεγάλη αύξηση των προσφερόμενων κλινών. Η οποία, με τη σειρά της, είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι “ρίχνει” κι άλλο τις ήδη χαμηλές τιμές στον τουρισμό. Μέσα απ’ την υπερβάλλουσα προσφορά, έναντι της ζήτησης του τουριστικού μας προϊόντος…
    – Με τη (14) πατατήρηση, καταγράφεται μια -αμελητέας σημασίας- αύξηση του κύκλου εργασιών (κατά 16,6%), των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Μια αυξηση, υπερβαίνουσα οριακά και χωρίς οποιαδήποτε άλλη σημασία, τη γενική αύξηση των αφίξεων τουριστών το 11μηνο του 2018.
    – Με την (15) παρατήρηση, προβάλεται η μερική εικόνα της αύξησης της μέσης τιμής δωματίου των Αθηνών, το πρώτο 8μηνο του 2018. Θέλοντας να επισφραγίσει έτσι, τις ψευδείς εντυπώσεις, για την -δήθεν- μη μείωση του κατά κεφαλήν εσόδου, ανά τουρίστα, το 2018. Το τελευταίο έτος, της “είκονας των τουριστικών μας πραγμάτων”, πριν από το εκλογικό έτος 2019…

Comments are closed.