Όλη η αλήθεια για την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου
Αρκετή συζήτηση προκαλεί από χθες η έκδοση πενταετούς ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η απόδοση του θεωρείται από κάποιους ακριβή σε σχέση με τις αποδόσεις άλλων ομολόγων χωρών της ευρωζώνης. Όπως πάντα όμως η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση.
Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου
Εχθές ολοκληρώθηκε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας, με απόδοση 3,6% και κουπόνι 3,4%, με την ελληνική κυβέρνηση να αντλεί 2,5 δις. ευρώ, και με τον δείκτη κάλυψης να ανέρχεται σχεδόν στο 4%.
Η μακροχρόνια απουσία της χώρας μας από τις αγορές ομολόγων, ελέω μνημονίων, αλλά και του εγκληματικού PSI, δημιούργησαν κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των επενδυτών.
Η έκδοση πενταετούς ομολόγου του 2014, το οποίο πραγματοποιήθηκε με απόδοση 4,625%, και κουπόνι 4,375%, είχε ακριβώς τον ίδιο στόχο που είχε και η χθεσινή έκδοση, κι αυτός δεν είναι άλλος από την δημιουργία καμπύλης απόδοσης, η οποία θα βελτιώσει στο μέλλον την εικόνα, αλλά και την εμπιστοσύνη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα.
Πηγή γραφήματος:www.investing.com
Η Ελλάδα, η Κύπρος, και η Πορτογαλία
Από εχθές διάφορα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την απόδοση της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, αναφέροντας ως επιχείρημα τις αντίστοιχες αποδόσεις των κυπριακών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η απόδοση του κυπριακού πενταετούς ομολόγου ανέρχεται στο 0,819%, του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 0,495%, και του αντίστοιχου ελληνικού στο 2,946% (κλεισίματα 29/1). Πού οφείλεται όμως αυτή η διαφορά στην απόδοση μεταξύ των προαναφερόμενων ομολόγων;
Η πρώτη έγκειται στο γεγονός ότι, η Κύπρος και η Πορτογαλία κατάφεραν να απεμπλακούν από τα μνημόνια πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα, εξυπηρετώντας το χρέος τους μέσω της έκδοσης ομολόγων, ενώ η δεύτερη διαφορά και σημαντικότερη (κατά την προσωπική μας άποψη), είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδεχόταν (και συνεχίζει να αποδέχεται σε μικρότερο βαθμό) ως collateral τα κυπριακά και πορτογαλικά ομόλογα (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στα ομόλογα των δύο χωρών.
Συμπέρασμα
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η χθεσινή κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές (παρά του ότι δεν ήταν αναγκαία) στέφθηκε με επιτυχία, αποτυπώνοντας την επιστροφή του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα. Επίσης, τους επόμενους μήνες οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή όχι τον θετικό αντίκτυπο της χθεσινής έκδοσης. Τέλος, η πτώση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, θα οδηγήσει σταδιακά και στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των εταιρικών ομολόγων ευνοώντας τις ελληνικές εταιρείες στην εξεύρεση φθηνότερου χρήματος.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA