Αμφισβητούμενη νίκη του Φελίξ Τσισεκέντι στις προεδρικές εκλογές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό

Ο Φελίξ Τσισεκέντι, υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις ιστορικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν – σε έναν γύρο – την 30ή Δεκεμβρίου 2018 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανακηρύχθηκε νικητής της διαδικασίας από την Εθνική Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή (Commission électorale nationale indépendante, Céni) τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Αφού «έλαβε 7.051.013 έγκυρες ψήφους, ή το 38,57%», ανακηρύσσεται «προσωρινά εκλεγμένος πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό ο κ. Τσισεκέντι Τσιλόμπο Φελίξ», δήλωσε ο Κορνέιγ Νανγκαά, ο πρόεδρος της Céni.

Το αποτέλεσμα αυτό, χωρίς προηγούμενο στη ΛΔ Κονγκό, ενδέχεται πάντως να αμφισβητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα ως τη 15η Ιανουαρίου.

Η έκβαση της εκλογικής μάχης ενδέχεται να οδηγήσει στην πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας στη γιγαντιαία αφρικανική χώρα μετά την ανεξαρτησία της (από το Βέλγιο) το 1960, με τον πρόεδρο Ζοζέφ Καμπίλα να αναμένεται να αποχωρήσει εντός ημερών.

Ωστόσο, η καταμέτρηση που έκανε άτυπα η Καθολική Εκκλησία της ΛΔ Κονγκό κατέδειξε ότι ένας άλλος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Μάρτιν Φαγιούλου, ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες. Η ανακήρυξη της νίκης του Τσισεκέντι ενδέχεται κατά συνέπεια να προκαλέσει εντάσεις και νέα έξαρση της βίας.

Ο Μάρτιν Φαγιούλου, απέρριψε το αποτέλεσμα και κατήγγειλε ένα «αληθινό εκλογικό πραξικόπημα».

Αυτά «τα αποτελέσματα δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια της κάλπης», δήλωσε ο Φαγιούλου στο Radio France Internationale και προέτρεψε τους παρατηρητές της εκλογικής διαδικασίας να δώσουν στη δημοσιότητα τα πραγματικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Céni, ο Φαγιούλου έλαβε 6,4 εκατ. ψήφους, ενώ ο υποψήφιος που είχε διαλέξει προσωπικά ο Καμπίλα, ο Εμανουέλ Ραμαζανί Σανταρί, 4,4 εκατ. ψήφους.

Το αποτέλεσμα δίνει ακόμη περισσότερη τροφή στην έντονη σεναριολογία που θέλει τον Τσισεκέντι να είχε κλείσει συμφωνία με τον Καμπίλα. Ο ανακηρυχθείς νικητής της διαδικασίας έχει παραδεχθεί πως υπήρξαν επαφές με ανθρώπους του απερχόμενου προέδρου, αλλά διαψεύδει πως έκλεισε κάποιου είδους συμφωνία.

Εάν ο Φαγιούλου και ο Σανταρί προσφύγουν πράγματι στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ως και 10 ημέρες.

Η ιερά σύνοδος της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας της ΛΔ Κονγκό ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι γνωρίζει ποιος είναι ο νικητής των εκλογών και απαίτησε από τη Céni να δώσει στη δημοσιότητα τα πραγματικά αποτελέσματα. Η εκκλησία δεν διευκρίνισε ποιος πιστεύει πως ήταν ο νικητής, πάντως στελέχη της ιεραρχίας ενημέρωσαν διπλωμάτες για τα συμπεράσματα της δικής της, άτυπης καταμέτρησης.

Ο 47χρονος Καμπίλα, που διαδέχθηκε τον δολοφονημένο πατέρα του το 2001, θα προτιμούσε να παραδώσει την εξουσία στον Σανταρί – τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του – όταν θα εγκαταλείψει την εξουσία αργότερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από 18 χρόνια. Αντ′ αυτού, διάδοχός του θα είναι ο 55χρονος Φελίξ Αντουάν Τσισεκέντι Τσιλόμπο, γιος μιας μείζονος μορφής της κονγκολέζικης πολιτικής ιστορίας, του Ετιέν Τσισεκέντι, ο οποίος πέθανε στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2017.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Τσισεκέντι είχε διαβεβαιώσει ότι ο Καμπίλα «δεν έχει να φοβάται τίποτα» αφού εγκαταλείψει την εξουσία.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του από τη Céni, ο Τσισεκέντι απέτισε φόρο τιμής στον Καμπίλα, τον οποίο περιέγραψε ως «σημαντικό πολιτικό εταίρο», ενώ, απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν στην Κινσάσα, δεσμεύθηκε ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των Κονγκολέζων».

Πηγή:huffingtonpost.gr