Κλαδική Μελέτη ICAP:«Γενόσημα Φάρμακα» Εκτός στόχων η διείσδυση γενοσήμων φαρμάκων

• Η κατηγορία των γενοσήμων φαρμάκων κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για δημοσιονομική προσαρμογή και εξορθολογισμό των δαπανών στον κλάδο του φαρμάκου.
• Η διείσδυση της κατηγορίας των γενοσήμων φαρμάκων επί της συνολικής εγχώριας αγοράς φαρμάκου διαμορφώθηκε σε 18% περίπου (σε αξία) και 23% (σε όγκο) το 2017.
• Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς γενοσήμων φαρμάκων (σε όγκο) καταγράφει διαχρονική αύξηση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η αξία της αγοράς παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ως αποτέλεσμα των αλεπάλληλων μειώσεων των τιμών.
Σε χαμηλά ποσοστά παραμένει η κατανάλωση γενοσήμων φαρμάκων (σε αξία) στην Ελλάδα, παρά την αυξανόμενη χρήση τους. Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στην κλαδική μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP.
Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (δημόσια & ιδιωτική) παρουσίασε ανοδική πορεία την περίοδο 2006-2009 και το 2009 διαμορφώθηκε σε €8.461 εκατ. (3,7% του ΑΕΠ). Τα τελευταία χρόνια (2010-2017) η συνολική φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει διαχρονική πτώση και το 2017 εκτιμάται σε €5.780 εκατ., καλύπτωντας 3,3% του ΑΕΠ.

 

Περισσότερα στοιχεία στο πλήρες Δελτίο Τύπου