Fear of the dark στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Καταστροφική αποδεικνύεται η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να πραγματοποιεί απώλειες από τις αρχές του έτους 24,15%, παραμένοντας σε bear market. Καταστροφική όμως αποδείχθηκε και η προηγούμενη εβδομάδα, καθώς μόλις μία μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κατάφερε να παραμείνει με σήμα αγοράς. Όμως ο φόβος για το σκοτάδι θα επισκιάσει το χρηματιστήριο και το νέο έτος;

Η εβδομάδα που μας πέρασε

Το sell-off που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτυπώθηκε στην τεχνική εικόνα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, μόλις μία μετοχή (το 4%) κατάφερε να κλείσει με σήμα αγοράς, η μετοχή του Σαράντη, έναντι 64% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Το σήμα αγοράς και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών απωλέσθηκε, υποκύπτοντας στις διαθέσεις των πωλητών, με την μετοχή του Φουρλή να περνά σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Την εβδομάδα 15-19 Οκτωβρίου, μόλις το 4% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης είχε ολοκληρώσει με σήμα αγοράς (η μετοχή της ΜΠΕΛΑ), με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί από το υψηλό των 648,82 μονάδων στο χαμηλό των 621,90 μονάδων, για να καταγράψει κέρδη την επόμενη εβδομάδα 1,35%.

Τεχνική εικόνα

Όπως διακρίνουμε και στο παρακάτω ημερήσιο γράφημα, ο γενικός δείκτης δείχνει να συναντά σημαντική αντίσταση στο 50% του Fibonacci, στις 645 μονάδες, καθώς σε αυτά τα επίπεδα εμφανίζεται αυξημένος όγκος εντολών πώλησης οι οποίες υποχρεώνουν τον γενικό δείκτη σε υποχώρηση έως και τις 600 μονάδες.

Όπως παρατηρούμε, από τις αρχές Οκτωβρίου ο γενικός δείκτης παρά την αδυναμία του να κινηθεί υψηλότερα των 645 μονάδων, δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα λίγο πάνω από τις 600 μονάδες, όπου εκ νέου εντολές αγοράς τον οδηγούν προς την αντίσταση των 645 μονάδων. Παρά το γεγονός, ότι στα μέσα περίπου του προηγούμενου μήνα δοκιμάστηκε η στήριξη του 61,8% του Fibonacci, στις 590 μονάδες, το σενάριο αυτό δεν δείχνει να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες έως τα τέλη του έτους, με πιο πιθανό το σενάριο για κίνηση προς την περιοχή των 645 μονάδων, όπως εξάλλου μας έχει συνηθίσει και στο πρόσφατο παρελθόν.

Φως ή σκοτάδι το νέο έτος;

Απογοητευτικό ήταν το 2018 για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ούτε η έξοδος από τα μνημόνια κατάφερε να αλλάξει την πτωτική τάση του γενικού δείκτη, αλλά ούτε και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες. Παρά το γεγονός ότι κατά το εννεάμηνο του έτους, ο κύκλος εργασιών τριάντα μεγάλων εισηγμένων εταιρειών αυξήθηκε κατά 14,1% σε σχέση με το 2017, με τα EBITDA να αυξάνονται κατά 9,8%, και τα κέρδη κατά 33,3%, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε τελικά να αφυπνιστεί και να ακολουθήσει τα καλύτερα των εκτιμήσεων θεμελιώδη.

                                 Πηγή γραφήματος:euro2day.gr

Όπως όλα δείχνουν, η τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα επηρεαστεί περισσότερο από τις βουλευτικές εκλογές, παρά από το διεθνές κλίμα, μιας και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει αυτονομηθεί προ πολλού από τις διεθνείς εξελίξεις.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω μακροχρόνιο γράφημα, οι εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 (βλ. κόκκινο βέλος 1), οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση τον γενικό δείκτη, καθώς από το υψηλό των 2.932 μονάδων υποχώρησε έως το χαμηλό των 471,35 μονάδων τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή τις διπλές εκλογές εκείνης της χρονιάς (βλ. κόκκινο βέλος 2).

Από τον Ιούνιο του 2012 και τις 471,35 μονάδες, όπου κατά το δίμηνο Μαίου-Ιουνίου κυριάρχησε η καταστροφολογία για την ελληνική οικονομία, ο γενικός δείκτης κατάφερε να ενισχυθεί έως και το υψηλό των 1.379,42 μονάδων τον Μάρτιο του 2014. Οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 (βλ. κόκκινο βέλος 3), οδήγησαν τον γενικό δείκτη από το χαμηλό των 708,61 μονάδων έως το υψηλό των 945,81 μονάδων τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους. Έκτοτε, η καταστροφολογία της ελληνικής οικονομίας και τα capital controls, καθώς και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν (βλ. κόκκινο βέλος 4) οδήγησαν τον γενικό δείκτη έως το χαμηλό των 420,82 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2016. Τέλος, η αντίσταση στο μακροχρόνιο γράφημα παραμένει στις 787 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 534 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Συμπέρασμα

Όπως παρατηρούμε από τα παραπάνω, όποτε κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία (κι όχι μόνο) ο φόβος και το σκοτάδι στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική, χαρίζοντας μεγάλα κέρδη σε αυτούς που διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αλλά και αποδείχθηκαν τολμηροί. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής, είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα προσφέρει το νέο έτος μεγάλες συγκινήσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η σύνεση αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.