Γιατί αποτελεί κομβικής σημασίας η εβδομάδα που έρχεται για το ελληνικό χρηματιστήριο;

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εβδομάδα που μας πέρασε για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στις διεθνείς αγορές, η ελληνική κατάφερε να καταγράψει εβδομαδιαία κέρδη 2,93%, και να εξέλθει της bear market.

Το θετικό κλίμα όμως που έχει καλλιεργηθεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, θα πρέπει να ενισχύσει ή όχι τον ενθουσιασμό μας; Είναι γνωστό ότι τόσο ο ενθουσιασμός, όσο και η απογοήτευση αποτελούν κακό σύμβουλο στην λήψη αποφάσεων. Πέραν τούτου, υπάρχουν όμως δύο λεπτομέρειες οι οποίες εφιστούν την προσοχή μας.

Η εβδομάδα που μας πέρασε

Καταλυτική ήταν η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή για τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς το 92% αυτών έκλεισε με σήμα αγοράς, έναντι 60% μια εβδομάδα νωρίτερα, χωρίς κάποια από αυτές να βρεθεί σε υπεραγορασμένα ή υπερπουλημένα επίπεδα. Οι μόνες μετοχές οι οποίες δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το θετικό κλίμα, ήταν αυτές των ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακής, οι οποίες παρέμειναν με σήμα πώλησης, με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να βρίσκονται με αγοραστικό σήμα, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκαν το πρόσφατο χρονικό διάστημα.

Οι λεπτομέρειες που εφιστούν την προσοχή

Το 92% του σήματος αγοράς των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είχε να καταγραφεί από την εβδομάδα 16-20 Απριλίου (βλ. κόκκινο βέλος στο παρακάτω γράφημα), όταν ο γενικός δείκτης διαπραγματευόταν στις 844 μονάδες, πραγματοποιώντας εβδομαδιαία κέρδη 4,16%. Την αμέσως επόμενη εβδομάδα, το ποσοστό των μετοχών του δείκτη FTSE 25 με σήμα αγοράς υποχώρησε στο 72%, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαία κέρδη 0,54%, ξεκινώντας ουσιαστικά από αυτό το σημείο την πτωτική του πορεία.

Εκτός όμως από την στατική απεικόνιση των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το δεύτερο στοιχείο το οποίο μας εφιστά την προσοχή μας είναι η τεχνική εικόνα του γενικού δείκτη. Όπως διακρίνουμε στο παραπάνω εβδομαδιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης δείχνει να συναντά αντίσταση στις 648 μονάδες (γραμμή ΑΒ), επιτρέποντας ίσως μερικές ρευστοποιήσεις στα τρέχοντα επίπεδα, διατηρώντας το σήμα πώλησης, και καταφέρνοντας να κλείσει έξι μονάδες πάνω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στις 561 μονάδες (γραμμή ΑΓ).

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να παραμένει αποστασιοποιημένο από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το προσεχές χρονικό διάστημα δεν θα υπάρξει επιστροφή των πωλητών, οδηγώντας το γενικό δείκτη προς χαμηλότερα επίπεδα. Στα θετικά, συνεχίζει να παραμένει η αύξηση του τζίρου, ο οποίος διατηρεί αυξημένες τις προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής πορείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η σύνεση θα αποτελέσει τον σωστό σύμβουλο.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.