G-20: “Ή τώρα ή ποτέ” για το τέλος του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας

Ο Larry Kudlow, χρηματοοικονομικός αναλυτής και ειδικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι υπάρχει μια «καλή πιθανότητα» να πετύχει μια εμπορική συμφωνία όταν συναντηθεί με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της G-20 στο Μπουένος Άιρες.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου αποκάλυψε ότι “έχουμε τώρα μεγάλη επικοινωνία με την κινεζική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, ενώ προηγουμένως ήμασταν σε πλήρη αδράνεια. Τίποτα δεν συνέβαινε. »

Ο “εμπορικός πόλεμος” μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως ο “αγώνας του αιώνα” και πολλοί πιστεύουν ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό του είναι ή “τώρα ή ποτέ”.

Σε αυτή τη σχολή σκέψης ανήκει ο Yan Se, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, και ο Pearson Goodman, πτυχιούχος οικονομικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας χρυσής ευκαιρίας για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς μια ορατή μετατόπιση της ρητορικής και πολιτικής από τον Κινέζικο Γενικό Γραμματέα Σι Τζινπίνγκ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος δείχνει ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να προβεί σε ουσιαστικές και ειλικρινείς μεταρρυθμίσεις.

Με αυτό το momentum, η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ ευνοϊκή χρονική συγκυρία για να καταλήξουν σε συμφωνία που θα μπορούσε να λειτουργήσει και για τις δύο πλευρές” δήλωσαν οι αναλυτές.

Το επιχείρημά τους βασίζεται στην επίδραση των αμερικανικών δασμών στην κινεζική απασχόληση.

Μέχρι στιγμής, οΤραμπ έχει επιβάλει δασμούς υπό το πλαίσιο του “Section 301» στα κινεζικά προϊόντα ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι σήμερα, δεν έχει σημειωθεί αύξηση των απολύσεων στην Κίνα ως αποτέλεσμα αυτών των πρόσθετων χρεώσεων.

Ωστόσο, την 1η Ιανουαρίου, οι δασμοί των ΗΠΑ για τα κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο με ποσοστό 10%, έχουν προγραμματιστεί να αυξηθούν στο ποσοστό του 25%, ενώ ακόμα ο Τραμπ απειλεί με την επιβολή επιπρόσθετων δασμών ύψους 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κινεζικές εισαγωγές.

Ο Yan και ο Goodman επισημαίνουν ότι η τελευταία παρτίδα αμερικανικών δασμών θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για το κινεζικό εργατικό δυναμικό, ίσως προκαλώντας «σημαντική αλλαγή στο συναίσθημα, εννοώντας ότι η μαζική ανεργία θα αλλάξει τις κινεζικές αντιλήψεις η οποία δεν θα αντιλαμβάνεται μια διαμάχη μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά πλέον μια διαμάχη και εχθρότητα μεταξύ δύο λαών.

«Είναι κρίσιμο ο Πρόεδρος Τραμπ να αναγνωρίσει ότι η πρώτη του προτεραιότητα στην εμπορική και τεχνολογική σύγκρουση των ΗΠΑ με την Κίνα δεν είναι να καταλήξει απαραίτητα σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Alan Tonelson ειδικός του εμπορίου με έδρα την Ουάσιγκτον, DC.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι “η κορυφαία προτεραιότητα του Trump θα πρέπει να είναι η ευημερία των Αμερικανών εργαζομένων, μια κοινωνική ομάδα που οι τρεις προκάτοχοί του είχαν παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό”.

«Οι κατασκευαστές και οι λιανοπωλητές παρακολουθούν», δήλωσε τη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος της PTM Images, Jonathan Bass. «Εάν ο Τραμπ ανακοινώσει συμφωνία με τον Σι Τζινπίνγκ ή έστω αναφέρει ότι μια συμφωνία θα έρθει σύντομα, τότε θα κρατήσουν τα εργοστάσια και την παραγωγή τους στην Κίνα.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή μη συμφωνίας κατασκευαστές και λιανοπωλητές θα αρχίσουν να μετακινούν την παραγωγή έξω από τη χώρα, ένα ενδεχόμενο που θα καταστήσει τις ΗΠΑ ανταγωνιστικές και πάλι, ακόμη και για προϊόντα χαμηλού κόστους”.

Ωστόσο ένα σενάριο απομάκρυνσης της παραγωγής από την Κίνα απασχολεί και εταιρείες κολοσσούς. «Υπάρχει μια πραγματική ανησυχία ότι οι δυτικές επιχειρήσεις στην Ασία θα αναγκαστούν να μεταφέρουν αλυσίδες εφοδιασμού, να πλήξουν την απασχόληση στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα», ανέφερε ο Andrew Collier της Orient Capital Research.

Ο Τραμπ, παραμένοντας σταθερός στη ρητορική του όσο βρίσκεται στην Αργεντινή αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορεί να επιταχύνει την τάση αποδέσμευσης των αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος που πιέζει εργοστάσια από την Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τις αμερικανικές εταιρείες, εργοστάσια και επενδύσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, “κρατώντας” τους ομήρους δίνοντάς τους κίνητρο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει προκαλέσει ένα τεράστιο αίσθημα και κλίμα αβεβαιότητας, κάτι βέβαια που δεν θα μειωθεί ακόμα και αν επιτευχθεί μια κάποια συμφωνία, καθώς το Πεκίνο δεν έχει αποφασίσει να υλοποιήσει τις όποιες μεταρρυθμίσεις έχει ζητήσει η Δύση, καθιστώντας αναξιόπιστο εταίρο τον Σι αλλά και εν γένει το κινεζικό κατεστημένο, ανατρέποντας μια φήμη που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Η συνάντηση Τραμπ και Σι το Σάββατο μπορεί να είναι η στιγμή όπου το “τώρα ή ποτέ” θα μετουσιωθεί σε συμφωνία για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι και το σημείο καμπής για τον μελλοντικό ρόλο της Κίνας στην παραγωγική διαδικασία παγκοσμίως.

Πηγή:onalert.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •