Η απάτη του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ

Του Νίκου Ζόμπολα*

Έχει συντελεστεί μια απίστευτη απάτη στην κοινωνική ασφάλιση της μεσαίας τάξης, των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αναφέρομαι στην μετάβαση του ΤΕΒΕ στον ΟΑΕΕ.

Δεν θα σας ζαλίσω αναφέροντας τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, αλλά γνωρίζοντας αυτές θα σας γράψω το ζουμί, γνωρίζοντας αναλογιστικά και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Δεν θα μιλήσω πολιτικά, έχουν ευθύνη όλοι και μάλιστα έχουν ένοχη σιωπή όλοι.

Γνωρίζουν σχεδόν όλοι όσοι ήταν ασφαλισμένοι ότι το πρώην ΤΕΒΕ, λειτουργούσε μικτά αναδιανεμητικά-κεφαλαιοποιητικά με όρους πολύ συγκεκριμένους και θεωρώ σχετικά δίκαιους, αφού ο καθένας έπαιρνε ότι έδινε, πάνω κάτω, με 15 κατηγορίες.

Υπήρχε και μια πρόβλεψη αύξησης κατηγορίας ανάλογα τα χρόνια ασφάλισης.

Ήταν όλα σχεδόν τακτοποιημένα, κανείς δεν «έκλεβε» κανέναν.

Μην ξεχνάμε όμως, ότι μιλάμε για «αυτασφάλιση», υποχρεωτική μεν, αλλά διαχειρίσιμη, και ο καθένας πληρώνει για τον εαυτό του.

Όλα αυτά όμως ξέφυγαν εκτός ελέγχου, μετά το 2009, συσσωρεύτηκαν χρέη, μείωση τζίρου και αύξηση εισφορών. Τι να πρωτοπληρώσει κανείς.

Κανείς δεν πρόβλεψε και δεν εφάρμοσε «αμνήστευση εισφορών», παρά μόνο δόσεις.

Υπήρξε δε η φοβερή εκμετάλλευση, να σε χρεώνουν εισφορές υγείας αλλά να μην μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις γιατί χρωστάς, πλήρως αντισυνταγματικό.

Η μεγαλύτερη απάτη από όλες έγινε στην μεταφορά του ΤΕΒΕ στον νέο ΟΑΕΕ. Σαν να λέμε, έχεις κάνει συνταξιοδοτικό σε μια ασφαλιστική εταιρία, η οποία κλείνει, συνεχίζεις να πληρώνεις και να χρωστάς αλλά χωρίς κάλυψη, και μάλιστα αλλάζεις και συμβόλαιο με λιγότερες καλύψεις και τα ίδια ασφάλιστρα, με το έτσι θέλω.

Απίστευτα πράγματα.

Μιλάμε για 1,5 εκ κόσμο και μάλιστα εν ενεργεία, παραγωγικό. Τους εγκλωβίζεις, τους δένεις τα χέρια και να μην μιλήσω για χαμένες εισφορές ανύπαρκτων συντάξεων που θα πάρουν όλοι.

Η κατάληξη θα είναι (είναι ήδη) η αδυναμία πληρωμής και η αναγκαστική διευθέτηση του θέματος από την πολιτική ηγεσία.

Το θέμα είναι ότι είναι όλοι έκθετοι ήδη.

Η στόχευση του άρθρου μου, δεν είναι η τεχνοκρατική ανάλυση, που έχετε βαρεθεί να διαβάζετε, αλλά η δικαιοσύνη και προειδοποίηση ότι δεν είμαστε κουτοί.

Νίκος Ζόμπολας

Στατιστικολόγος-MSc Αναλογιστικής

  •  
    357
    Shares
  •  
  •  
  • 357
  •  

One thought on “Η απάτη του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ

  • Υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης των χαμένων;;;;;;; Βγήκα στην σύνταξη με ΤΕΒΕ και ΙΚΑ το 2014…… τα χρόνια του ΤΕΒΕ όλα πληρωμένα,ήταν 19 και μισό χρόνια!!!!!!

Comments are closed.