Μάνος Χατζηδάκης: Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Η εσωστρέφεια επέστρεψε στην εγχώρια αγορά την εβδομάδα που πέρασε. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από την δυσαρέσκεια μέρους της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στις κινήσεις εξαγορών της Motor oil, αλλά και την εμπλοκή υψηλού διοικητικού στελέχους της Jumbo σε υπόθεση πώλησης ακινήτων μέσω POS. Το κλίμα στην χρηματιστηριακή αγορά κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μπορεί να θεωρηθεί, καθώς είναι εμφανής η νευρική διάθεση των εμπλεκομένων να κινηθούν επιθετικά σε μείωση της έκθεσης τους σε ότι αφορά την υποψία ρίσκου ή κινδύνων που μπορεί να μην συνδέονται απαραίτητα με την αμιγώς λειτουργική δραστηριότητα των εταιριών. Η εμφάνιση φαινομένων που έχουν επιδράσει καταλυτικά σε αυτή την στάση δεν αποκλιμακώνεται, αντιθέτως δείχνει να βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο τροφοδοτούμενη και από φημολογία. Ενδεχομένως η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου να βοηθήσει στο να υπάρξει κάποιου είδους ανακωχή και επανεξέταση των δεδομένων στην βάση αριθμών και προοπτικών.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται

Γεγονός είναι πάντως ότι η πίεση που παρατηρήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες, έχει οδηγήσει πλέον πολλές αποτιμήσεις σε ζώνες ευκαιριών, και με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου οι διοικήσεις να έχουν την δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας με την επενδυτική κοινότητα, που θα δώσει περισσότερες απαντήσεις με ποιοτικό προσανατολισμό. Είναι ενδεικτικό ότι πια η αγορά δεν λογαριάζει ούτε τα ανακοινωμένα τιμήματα εταιριών που θα διαγραφούν λίαν προσεχώς από το χρηματιστήριο, τα οποία συνιστούν διαφορές του 6% και 8% από τα τρέχοντα επίπεδα, βάζοντας συνεχώς μια έκπτωση κινδύνου στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν ευκαιρίες σε όχι και τόσο μακρινό ορίζοντα, αρκεί να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα από την αρνητική ειδησεογραφία, και την αμφισβήτηση που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ότι έχτισε με κόπο σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης το έχασε στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι 650 μονάδες φαίνεται να στοιχειώνουν σαν επίπεδο αντίστασης, καθώς όλος σχεδόν ο Οκτώβριος αναλώθηκε μέσα στο στενό εύρος που ορίζει η στήριξη των 610 μονάδων, και η αντίσταση λίγο χαμηλότερα από το προαναφερθέν όριο. Οι αγοραστές την εβδομάδα που πέρασε κράτησαν το σήμα αγορών του MACD, απώλεσαν ωστόσο την απόσταση ασφαλείας από την αφετηρία της αντίδρασης, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάσπαση και καθοδική διαφυγή από την βάση της συσσώρευσης. Η επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ειδικών συνθηκών, καθώς ο χρόνος λιγοστεύει και το όποιο πλεονέκτημα κερδήθηκε προς το τέλος Οκτωβρίου έχει αδυνατίσει αισθητά. Στα υπέρ των αγοραστών η ανοδική απόκλιση που έχει ενταθεί στους ταλαντωτές, γεγονός που είθισται να υποδηλώνει την αυξημένη πιθανότητα μιας ανατιμητικής προσπάθειας προς την περιοχή των 640 μονάδων.

Η εβδομάδα που έρχεται

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας γεμίζει προς το τέλος με ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου (Τετάρτη 7 Νοεμβρίου: Σαράντης, Πέμπτη 8 Νοεμβρίου: ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια) τα οποία θα δώσουν λόγους μεγαλύτερης συναλλακτικής κινητικότητας. Την προσεχή Τετάρτη εκτός από την καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών, θα διεξαχθεί και το προγραμματισμένο Eurogroup χωρίς όμως ελληνικό ενδιαφέρον. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η τακτική Γενική συνέλευση της Jumbo. Στο εξωτερικό τέλος, οι ενδιάμεσες εκλογές (5/11) στην Αμερική ενδεχομένως να δώσουν αφορμές διακυμάνσεων, με βάση το αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς που θα προκύψουν.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •