Θα συνεχιστεί η εικόνα αδυναμίας στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Συνεχίστηκε για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα αδυναμίας και συναλλακτικής αδράνειας στο ΧΑ με το πτωτικό σερί να συμπληρώνει τέσσερα αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα. Οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη από την 21η Σεπτεμβρίου προσεγγίζουν το 11%, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί πλέον στα 34 εκατ. ευρώ, περίπου όσο κάνει η αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κυβερνητική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή της μικρής ανοδικής ανάσας που σημειώθηκε από τα χαμηλά της αγοράς, ενώ το κλίμα φορτίστηκε από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει την συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, και της Τιτάν να μεταφέρει έδρα και πρωτογενή διαπραγμάτευση εκτός Ελλάδας. Σε επίπεδο αναμονών οι επενδυτές παραμένουν εστιασμένοι στην συνταγματική ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της FYROM, καθώς και στον νέο νόμο διαχείρισης των κόκκινων δανείων με την μορφή τιτλοποιήσεων που φαίνεται να έρχεται τον Δεκέμβριο.

Οι παθογένειες του ελληνικού χρηματιστηρίου

Σε ότι αφορά την απόφαση της Τιτάν να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση των μετοχών και παράλληλη εισαγωγή τους στο Euronext, η είδηση δεν αιφνιδίασε την αγορά, καθώς υπήρχαν από καιρό δημοσιεύματα που το ανέφεραν ως ενδεχόμενο. Η παρατεταμένη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑ και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του ομίλου με ανταγωνιστικότερους όρους βρίσκονται πίσω από την απόφαση της εταιρίας να αναζητήσει πλατφόρμες διαπραγμάτευσης με ισχυρότερο στίγμα θεσμικών κεφαλαίων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιλογές και τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή στον προθάλαμο της εξόδου από το ΧΑ βρίσκονται άλλες 6 εταιρίες, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία (Σελόντα, Νηρέας, Περσέας, Nexans, Μινωικές Γραμμές και Υγεία), γεγονός κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για το περιεχόμενο της Ελληνικής αγοράς. Πέρα από τις εταιρίες που αντιμετώπισαν προβλήματα βιωσιμότητας την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των κερδοφόρων και ποιοτικών εταιριών που αποχώρησαν από την ελληνική αγορά έχει περιορίσει το βάθος των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει το ΧΑ. Από τις 350 εισηγμένες του 2005 ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών έχει πέσει κάτω από τις 200 και η τάση παραμένει σταθερά πτωτική αφού στο ισοζύγιο οι εισαγωγές νέων εταιριών είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η τάση αυτή θα αντιστραφεί μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην ελληνική αγορά, αφού το Χρηματιστήριο έχει δείξει, στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, ότι μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές και μεγαλύτερο πλήθος εισηγμένων εταιριών. Αρκεί να υπάρξει περισσότερη μακροοικονομική ορατότητα χωρίς τις συνεχείς αιρέσεις ρίσκου που έρχονται από το πολιτικό περιβάλλον.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, η ανοδική ανάσα από τα χαμηλά των 610 μονάδων εξαντλήθηκε οριακά χαμηλότερα από τις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστούσε και την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Τα συναλλακτικά δεδομένα κάθε άλλο παρά βοήθησαν στην διατήρηση της ανοδικής δυναμικής επιβεβαιώνοντας τον εύθραυστο χαρακτήρα της αντίδρασης. Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των χαμηλών έτους απαιτεί αυξημένο βαθμό εγρήγορσης, καθώς η διάσπαση τους έχει δυνητικό καθοδικό περιθώριο ως τις 573 μονάδες. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν σε φάση πώλησης υποδεικνύοντας αναμονή σε τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμης λογικής, ενώ και οι ταλαντωτές έχοντας φύγει από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών υποδεικνύουν νέο καθοδικό περιθώριο. Για την ερχόμενη εβδομάδα η έλλειψη νέων και προγραμματισμένων γεγονότων αναμένεται κρατήσει την συσχέτιση της αγοράς με την διεθνή τάση, διατηρώντας ενδεχομένως την νευρικότητα στις διακυμάνσεις δίνοντας τον πρώτο λόγο στους πωλητές και την προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)