Novartis: Τα χρήματα & οι πληρωμές στον σύζυγο της Ράικου

Καταλύτη για τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis και τις δικαστικές έρευνες αποτελεί η αποκάλυψη της «Νέας Σελίδας» περί ύπαρξης κοινού λογαριασμούς της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς με τον στρατιωτικό γιατρό σύζυγό της, που δεχόταν χρήματα από την Ελβετία και τον τροφοδότη-λογαριασμό του πολυεθνικού κολοσσού.

Του Ισίδωρου Μπέη

Η ίδια η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, η οποία πρωτοασχολήθηκε με τη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis το 2016, και ο σύζυγός της, Λάζαρος Καρνέσης, επέλεξαν με εξώδικά τους στην εφημερίδα να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία τους, καθώς η «Νέα Σελίδα» ουδέποτε τα ανέφερε ή περιέγραψε την ίδια και τον σύζυγό της. Μετά τις αποκαλύψεις, πάντως, η υπόθεση του γιατρού κ. Καρνέση εξετάζεται χωριστά, ενώ για την υπόθεση υπάρχουν νέα ευρήματα, αφού προστατευόμενος μάρτυρας προσκόμισε και νέα έγγραφα από τα αρχεία της εταιρείας στη χώρα μας!

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα και για τα πολιτικά πρόσωπα με τα στοιχεία από έγγραφα, βίντεο και άλλα, που αποκωδικοποιούνται από τους εισαγγελείς, με τις πληροφορίες να θέλουν να οδηγούνται σε δίωξη καταρχάς τουλάχιστον τρία πρόσωπα και να έπονται άλλα τρία. Τα στοιχεία σε βάρος τους είναι συντριπτικά και είναι έγγραφα, μαρτυρίες, βίντεο αλλά και καταθέσεις, καθώς και Υπουργικές Αποφάσεις.

Αναφορικά με τα ευρήματα της υπόθεσης Ράικου, ο λογαριασμός υπάρχει σε πληθώρα εγγράφων και εμφανίζεται να έχει ανοιχτεί τουλάχιστον από το 2009 στην τράπεζα ΗSBC στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, σε τουλάχιστον δύο καταβολές υπάρχει η ένδειξη «Novartis». Για την τρίτη εξετάζεται αν υπάρχει καταβολή και από άλλη εταιρεία.

Τα στοιχεία εμπλουτίζονται και με καταθέσεις μάρτυρα, ο οποίος προσκόμισε κι άλλα έγγραφα της εταιρείας, στα οποία καταγράφεται το όνομα του γιατρού μαζί με άλλα προσωπικά του στοιχεία, τα οποία βρέθηκαν και σε σκληρό δίσκο της εταιρείας! Συγχρόνως, εξετάζεται και βίντεο με συνεντεύξεις του συγκεκριμένου γιατρού, ο οποίος εμφανίζεται να επιχειρηματολογεί υπέρ της χρήσης σκευασμάτων της Novartis σε εποχές που υπήρχαν επιδημίες, εκφράζοντας την επιστημονική του άποψη.

Σε σχέση με το επιχείρημα της συζύγου του, ότι πληρώθηκε με μικροποσά για επιστημονική υπηρεσία που είχε αναλάβει από τη σημερινή Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει τον φάκελο, εξετάζεται αν η σχέση του γιατρού με τη Novartis ήταν εικονική και ουσιαστικά πληρωνόταν για τις συνταγογραφήσεις του. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το συνολικό ποσό που δέχτηκε ξεπερνά τα 4.000 ευρώ. Την ίδια ώρα επιχειρείται να εντοπιστούν και τυχόν άλλες καταβολές μακριά από τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής, που είναι χρονοβόρα.

Κατά μια σατανική συγκυρία, τα πρώτα στοιχεία για τους γιατρούς που έπαιρναν χρήματα από τη Novartis οι Αμερικανοί τα παρέδωσαν στην κυρία Ράικου, με το σενάριο επιστημονικής φαντασίας να της παρέδωσαν και το όνομα και τον λογαριασμό του συζύγου της και της ιδίας να είναι πολύ πιθανό. Τότε, μάλιστα, εκείνη, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, είχε πάρει προσωπικά κατάθεση από άτομο που είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει από ταράτσα κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, διότι πιέστηκε από το σκάνδαλο. Το άτομο αυτό όμως δεν αποκάλυψε τίποτα και σήμερα εργάζεται με τη σύζυγό του στη μητρική εταιρεία στη Βασιλεία.

Και τα κωμικοτραγικά συνεχίζονται: στην επιστολή παραίτησής της πάλι επικαλείται το σκάνδαλο Novartis και ότι πιεζόταν από ισχυρά συμφέροντα, λόγω του ότι είχε ανακαλύψει μίζες 28 εκατ. ευρώ που διοχετεύτηκαν σε κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς.

Μετά την αποκάλυψη και αυτής της υπόθεσης, η κυβέρνηση πιέζει για τη διαλεύκανση του σκανδάλου, ενώ όλοι έχουν καταλάβει ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου στο καθεστώς διαφθοράς που επικρατούσε στην πολιτική αλλά και σε άλλους ευαίσθητους χώρους, όπως η Δικαιοσύνη.

Τι λέει στο εξώδικο η αντεισαγγελέας

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Νέας Σελίδας» με τίτλο «Κορυφαίος δικαστής στα πλοκάμια της Novartis», η κυρία Ράικου και ο κ. Καρνέσης απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία σημειώνεται: «Στο εν λόγω δημοσίευμα δεν αναφερόμαστε ονομαστικά κανείς από εμάς, πλην όμως χαρακτηριζόμαστε με τέτοιο τρόπο, με αναφορά σε συγκεκριμένες ιδιότητές μας, ώστε να καταδεικνύεται τελικά ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται σε εμάς. Ειδικότερα, η μεν πρώτη από εμάς καταδεικνύεται με τους χαρακτηρισμούς “κορυφαίος δικαστής”, “σύζυγος του μεγαλογιατρού, η οποία είχε και τη θεσμική ιδιότητα (υπονοώντας προφανώς τη θέση μου στο παρελθόν ως Εισαγγελέως Διαφθοράς)” και “σύζυγος-θεσμικός παράγων”, ο δε δεύτερος με τον χαρακτηρισμό “γιατρός, σύζυγος θεσμικού παράγοντα”.

Το ως άνω δημοσίευμα, λοιπόν, αναφερόμενο κατ’ ουσίαν σε εμάς, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο είναι καθ’ όλα αναληθές, συκοφαντικό και βαθύτατα προσβλητικό και για τους δυο μας, αφού ποτέ κοινός τραπεζικός λογαριασμός μας δεν υποδεχόταν “δώρα” από την εταιρεία Novartis, ποτέ ο δεύτερος από εμάς και σύζυγος της πρώτης δεν είχα στενές επαφές με την εν λόγω εταιρεία και ποτέ δεν εμφανίστηκα, ο δεύτερος από εμάς, να διαφημίζω εμμέσως σκευάσματα της Novartis στην τηλεόραση.

Κατόπιν αυτού σας καλούμε, σύμφωνα με το άρθρο μόνο παρ. 5 του Ν. 1178/1981, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 2 του Ν. 4356/2015:

α) Να ανακαλέσετε ρητά τις παραπάνω εντός εισαγωγικών προσβλητικές φράσεις, επειδή είναι καθ’ όλα αναληθείς και δεν ανταποκρίνονται παντάπασιν στην πραγματικότητα, εντός του προβλεπόμενου από τον νόμο διαστήματος των δέκα (10) ημερών ή, σε κάθε περίπτωση, στο αμέσως επόμενο τεύχος, με ανάλογη δημοσίευση, που θα γίνει στην ίδια εφημερίδα που είχε καταχωριστεί το επιλήψιμο δημοσίευμα…».

Πηγή:neaselida.gr