Εχει όφελος η Ελλάδα απο την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ;

Του Γρηγόριου Μπρόζου-Γεωργίου.

30 Σεπτεμβρίου, Κυριακή πρωί. Στο κράτος των Σκοπίων λαμβάνει χώρα ένα δημοψήφισμα που θα χαρακτηρίσει τις επόμενες δεκαετίες τόσο στις δυο χώρες όσο και στα Βαλκάνια γενικότερα, και ίσως και την Ευρωπαϊκή γεωπολιτική σκηνή. Την ημέρα εκείνη οι πολίτες της γείτονας καλούνται ναι επικυρώσουν ή να καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήθελα να εκφράσω μια διαφορετική οπτική του ζητήματος, προσπαθώντας έτσι να πυροδοτήσω κάποιες σκέψεις στους αναγνώστες. Η αρχή και των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Π.Γ.Δ.Μ., καθώς επίσης και η συγκίνηση της διεθνούς πολιτικής σκηνής τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μόνο τυχαία δε μπορεί να θεωρηθεί. Απώτερος σκοπός όσων κίνησαν αυτές τις διαδικασίες, είναι η άρση του ελληνικού veto και η ένταξη των γειτόνων μας σε Ε.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο.

Γιατί τόσο ενδιαφέρον για τα Σκόπια

Γιατί όμως εκφράστηκε τόσο ξαφνικά ένα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, και την προσέγγιση των Σκοπιανών από Ευρωπαίους και Αμερικανούς; Μήπως στην Π.Γ.Δ.Μ. εμφανίστηκαν και άλλοι ‘’μνηστήρες’’ εκτός του Δυτικού κόσμου; Κοινή αλήθεια αποτελεί πως η Ρωσική πολιτική έχει ενδιαφερθεί για την επιρροή αυτού του μικρού κρατιδίου, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο των πρόεδρο της δημοκρατίας, Ιβάνοφ. Στην Π.Γ.Δ.Μ. λοιπόν βλέπουμε να συντελείται ένα ψυχροπολεμικό παιχνίδι επιρροής, μια σύγκρουση μεγάλων δυνάμεων, μια μάχη Ανατολής και Δύσης. Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής, ποια εξέλιξη είναι ευνοϊκότερη για την Ελλάδα;

Οι συνέπειες της συμφωνίας για την Ελλάδα

Αδιαμφισβήτητα ή ένταξη μας σε κοινούς οργανισμούς και ή ανακήρυξη μας σε ‘’σύμμαχους’’ θα επιφέρει μια συμφιλίωση των κυβερνήσεων κυρίως, αλλά και των δυο λαών. Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Με την ένταξη της Π.Γ.Δ.Μ. σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αλλά και με την –δρομολογημένη- ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, τα νότια Βαλκάνια θα μετατραπούν σε μια πλήρως ελεγχομένη γειτονιά από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσινγκτον. Ποιες είναι οι συνέπιες ενός τέτοιου μέλλοντος;

Που οδήγησε η ανισορροπία δυνάμεων

Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, σηματοδότησε μια εποχή μονοπώλησης της διεθνούς δύναμης και επιρροής από τις Δυτικές κυβερνήσεις, και κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα στο πλαίσιο αυτό η ανθρωπότητα βίωσε καταστάσεις που ήταν πρωτόγνωρες, όπως η εξάντληση και η εξαθλίωση των Αραβικών λαών, και η αρπαγή των φυσικών πηγών ενέργειας που διαθέτουν. Τέτοια φαινόμενα δε θα γινόταν σε καμία περίπτωση, και αν γινόταν σίγουρα όχι σε αυτή την έκταση , καθώς οι δυτικοί θα γνώριζαν πως σοσιαλιστικά στρατεύματα με αιχμή του δόρατος τον κόκκινο στρατό είναι έτοιμα να υπερασπίσουν τις εκάστοτε ισλαμικές κυβερνήσεις που δέχτηκαν τις εισβολές αυτές. Σε πιο οικεία για του Έλληνες φαινόμενα, ποτέ στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν υπέστη η χώρα μας τόσο βάναυση συμπεριφορά, και τόσο δυσβάστακτα μέτρα, και ας ξανά δεχτήκαμε οικονομική βοήθεια (σχέδια Μάρσαλ), και ας είχαμε βρεθεί ξανά με μια οικονομία ανίκανη να παράξει (με την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο). Έτσι λοιπόν εάν η περιοχή των Νότιων Βαλκανίων επέλθει στην πλήρη κηδεμονία των δυτικών, κανένας δεν θα τους αποτρέψει από το να εκδηλώσουν μία αυταρχική συμπεριφορά και από την εφαρμογή πολιτικών αποικιοκρατίας. Σε αντίθετη περίπτωση μια επικράτηση του Ρωσικού στοιχείου στην χώρα των Σκοπίων, θα επιτρέψει στη Ρωσία να αποκτήσει ένα “πάτημα’’ στην μια περιοχή που απασχολούσε πάντα την Διεθνή σκηνή, στα Βαλκάνια.

Συμπέρασμα

Είναι φυσικό λοιπόν οι Δυτικές Κυβερνήσεις βλέποντας μια μεταστροφή κυβερνήσεων προς την Μόσχα, να αλλάξουν τις πολιτικές τους και την στάση τους έναντι των πιο αδύναμων συμμάχων του (όπως η Ελλάδα). Υπό τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί αν εφαρμοστεί στις χώρες σε αυτές μια φιλορωσική πολιτική, θίγοντας έτσι τα συμφέροντά τους. Μια άλλη παράμετρος είναι, ότι θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδος. Σε μία περιοχή πλήρους γεωπολιτικού έλεγχου, μικρή είναι η σημασία και η δύναμη της κάθε χώρας. Αντιθέτως, σε περίπτωση συμμαχίας Βαλκανικών χωρών με τη Μόσχα, σε συνάρτηση με την μεταστροφή της Τουρκίας στον Ρωσικό παράγοντα, η χώρα μας θα μετατραπεί ίσως στον πιο σημαντικό και νευραλγικό σύμμαχο του Δυτικού κόσμου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συμπερασματικά,  ίσως έχουμε να κερδίσουμε περισσότερα εάν οι γείτονες μας βρεθούν σε αντίπαλο στρατόπεδο, από απλά να κερδίσουμε ως σύμμαχο μια χώρα 1.500.000 ανθρώπων.

  •  
    65
    Shares
  •  
  •  
  • 65
  •