Τι έκπληξη επιφυλάσσει για την Ελλάδα το Δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών;

Του Ανδρέα Γ.Μπανούτσου.

Την ερχόμενη Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 θα πραγματοποιηθεί στην ΠΓΔΜ  δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός των Σκοπίων θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το «ΝΑΙ» στην Συμφωνία των Πρεσπών θα επικρατήσει έστω και οριακά. Υπέρ του «ΝΑΙ» έχουν ταχθεί το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και τα κόμματα της Αλβανικής μειονότητας των Σκοπίων. To κόμμα VMRO του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι δεν έχει πάρει σαφή θέση για την στάση που θα τηρήσει  στο δημοψήφισμα, σε αντίθεση με τον προερχόμενο από τις τάξεις του Πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία της επόμενης Κυριακής. Να απέχουν της κάλπης του δημοψηφίσματος έχει καλέσει επίσης τους Σκοπιανούς πολίτες και το φιλο-Ρωσικό κόμμα «Ενωμένη Μακεδονία» το οποίο όμως διαθέτει ασήμαντη πολιτική επιρροή. Σε κάθε περίπτωση αν η αποχή είναι μεγάλη και ψηφίσει ποσοστό μικρότερο του 50% του εκλογικού σώματος τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα έχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Αν καταψηφιστεί από τον Σκοπιανό λαό η Συμφωνία των Πρεσπών τότε επανερχόμαστε στο status quo ante δηλαδή στην προτέρα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών κατάσταση. Με απλά λόγια η Συμφωνία παύει να υφίσταται και κλείνει ο δρόμος των Σκοπίων για ένταξή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία που είναι και το πιθανότερο σενάριο θα ακολουθήσει η διαδικασία τροποποίησης του Σκοπιανού Συντάγματος που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των 120 εδρών του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος ίσως αποδειχθεί δυσκολότερη για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επιθυμητή πλειοψηφία των 2/3 (ήτοι 80 βουλευτές) τότε η Συμφωνία των Πρεσπών θα καταστεί νομικά και πολιτικά «νεκρή».

Τα προβλήματα για την Ελλάδα θα ξεκινήσουν  στην περίπτωση που περάσει και η τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα εξηγήσουμε το γιατί παρακάτω αφού παραθέσουμε αυτούσιο το Άρθρο 2 παράγραφος 4β της Συμφωνίας: «Με τη λήψη της γνωστοποίησης της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο του Δευτέρου Μέρους (Σκόπια), το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) χωρίς καθυστέρηση: (i) θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Δευτέρου Μέρους υπό τους όρους και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας Συμφωνίας. (ii) θα γνωστοποιήσει στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι υποστηρίζει να απευθυνθεί από το ΝΑΤΟ προς το Δεύτερο Μέρος πρόσκληση ένταξης.

 

Η εν λόγω υποστήριξη εκ μέρους του Πρώτου Μέρους τελεί υπό τους όρους, πρώτον, της έκβασης δημοψηφίσματος συνάδουσας με την παρούσα Συμφωνία, εάν το Δεύτερο Μέρος αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, και, δεύτερον, της ολοκλήρωσης των συνταγματικών τροποποιήσεων που προβλέπονται στην παρούσα Συμφωνία. Με τη λήψη της γνωστοποίησης από το Δεύτερο Μέρος αναφορικά με την ολοκλήρωση όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του για τη θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, περιλαμβανομένου ενδεχόμενου εθνικού δημοψηφίσματος με έκβαση συνάδουσα με την παρούσα Συμφωνία και με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο Σύνταγμα του Δευτέρου Μέρους, το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει το Πρωτόκολλο για την ένταξη του Δευτέρου Μέρους στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας.»

Από την ανάγνωση της συγκεκριμένης παραγράφου του άρθρου 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών γίνεται αντιληπτό ότι δεν αφήνει επί της ουσίας κανένα περιθώριο στη Βουλή των Ελλήνων να αποφασίσει για την κύρωση ή μη της εν λόγω Συμφωνίας. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με αρχιτέκτονα τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με την εθνικά επιζήμια και επαίσχυντη αυτή Συμφωνία έχουν δεσμεύσει πολιτικά και νομικά τη χώρα μας και έχουν πρακτικά εγκλωβίσει το Ελληνικό κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από τη στιγμή που τα Σκόπια θα έχουν ψηφίσει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και θα έχουν προχωρήσει και στην τροποποίηση του Συντάγματός τους. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με άλλα λόγια τα έδωσε όλα στους Σκοπιανούς («Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα) με μοναδικό αντάλλαγμα την χρήση της νέας προβληματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που όπως αποδείχθηκε και από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ήταν πρόταση της κυβέρνησης Γκρουέφσκι ήδη από το 2008.

Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

 

(αυθεντικος τιτλος, Το Δημοψήφισμα στα Σκόπια και η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 thoughts on “Τι έκπληξη επιφυλάσσει για την Ελλάδα το Δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών;

 • …Πέραν όλων των άλλων λόγων,είναι λάθος και από απόψεως διπλωματικής τακτικής να εμφανίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών,από επίσημα μάλιστα χείλη,ως επωφελής για την χώρα μας (μακάρι να ήταν) :1) Εμφανίζει την χώρα μας στην διεθνή κοινή γνώμη να επιβάλλει μια ετεροβαρή,λεόντιο,συνθήκη σε βάρος ενός πιο αδυνάτου γειτονικού κράτους,επωφελή γι αυτήν….2)Σε περίπτωση που τα γεγονότα δεν εξελιχθούν ομαλά,πχ απόρριψη στο επικείμενο δημοψήφισμα της συμφωνίας ή αμφισβήτηση αυτής στο γειτονικό κράτος και χρειασθεί “βελτίωση” της,οι πιέσεις θα ασκηθούν προς την δική μας πλευρά,αφού ως επωφελής υπάρχουν περιθώρια παραχωρήσεων.3)Λογικότερο θα ήταν να εμφανίζεται αυτή ως αποτέλεσμα εξάντλησης κάθε περιθωρίου παραχωρήσεων, και παρά την δυσθυμία του λαού,χάριν της σταθερότητας,της ειρήνης,των καλών σχέσεων κλπ..ακόμη και ως παραχώρηση προς την Συμμαχία (ΝΑΤΟ)….Για τον σκοπό αυτό δεν θα έπρεπε να αποθαρρύνονται οι αντιδράσεις πολύ μεγάλου μέρους του λαού….Νομίζω ότι αυτά και ο ΓΑΠ θα τα καταλάβαινε…!

 • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
  ‘ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ’

  ΑΝ ΣΥΜΩΝΕΙΤΕ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ

  ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ: https://secure.avaaz.org/el/petition/Proedros_tis_Ellinikis_Dimokratias_Prothypoyrgos_tis_Elladas_Ellinikos_Laos_Protovoylia_gia_tin_Amesi_Dimokratia_kai_ton/?cqDWwnb,
  Η «Συμφωνία των Πρεσπών» που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και τις αρμοδιότητες των για ορισμένο χρονικό διάστημα εκλεγμένων κυβερνήσεων, γιατί ρυθμίζει ετεροβαρώς ιστορικά ανύπαρκτα δικαιώματα υπέρ της πλευράς της π.Γ.Δ.Μ. και παραγράφει παγκόσμια αναγνωρισμένα για πέραν των τριών χιλιάδων ετών ιστορικά δικαιώματα της άλλης πλευράς, της σύγχρονης Ελλάδας, της χώρας που κατοικείται συνεχώς και αδιαλείπτως από Έλληνες, ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο κάθε φορά κατακτητής της ευρύτερης περιοχής.
  Η Μακεδονία ήταν αρχαίο ελληνικό βασίλειο, από το 808 μέχρι το 167, της παλιάς χρονολόγησης, στο βορειότερο σύνορο της Αρχαίας Ελλάδας και αργότερα, υπό την ηγεσία του Φιλίππου του Β έγινε το κυρίαρχο κράτος της ελληνιστικής Ελλάδας και στη συνέχεια της παγκόσμιας αυτοκρατορίας υπό την ηγεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κυβερνήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του από τη Δυναστεία των Αργεαδών, με διαλείμματα από τη Δυναστεία των Αντιπατριδών και τελικά από εκείνη των Αντιγονιδών. Η πατρίδα των Μακεδόνων είχε το κέντρο του στο βορειοανατολικό τμήμα της ελληνικής χερσονήσου και συνόρευε στα δυτικά με το βασίλειο της Ηπείρου, στα βόρεια με την Παιονία (το αρχαίο γεωγραφικό όνομα της περιοχής της σημερινής π.Γ.Δ.Μ), στα ανατολικά με την περιοχή της Θράκης και στα νότια με τη Θεσσαλία.
  Στην περιοχή της αρχαίας Παιονίας, η οποία ήταν έξω από την επικράτεια της αρχαίας Μακεδονίας, εγκαταστάθηκαν τα πρώτα σλαβικά φύλλα, σύμφωνα με την ιστοριογραφία, αλλά και με την ομολογία του πρώτου Προέδρου της π.Γ.Δ.Μ., Κύρου Γκλιγκόροφ, (https://www.youtube.com/watch?v=jJvhbtonJFE) κατά τον 6ο με 7ο αιώνα της σύγχρονης χρονολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο ο τόπος, όσο και οι όψιμοι έποικοι του συγκεκριμένου τόπου καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με την αρχαία Ελληνική Μακεδονία και την ιστορία της. Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι η επιμονή των σλάβων γειτόνων μας να πλαστογραφήσουν την ιστορία τους και να σφετεριστούν την ξένη γι αυτούς ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας υποκρύπτει τις αλυτρωτικές επιδιώξεις τους ως έκφραση ανομολόγητων σκοπών και στρατηγικών σχεδίων ανταγωνιζόμενων μεγάλων ηγεμονικών δυνάμεων που θέλουν να ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
  Το τραγικό στοιχείο αυτής της τραγωδίας βρίσκεται στο γεγονός ότι αυτό το ιστορικό έγκλημα συντελέστηκε με την βοήθεια πολλών Ελληνικών κυβερνήσεων που υπό την πίεση «εταίρων, συμμάχων και προστατών» μετατοπίστηκαν από την πάγια θέση που οι αρχηγοί όλων των κομμάτων είχαν, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις (1992-1993) υπό τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ομόφωνα αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται ούτε και θα αποδεχτεί ποτέ σύνθετο όνομα για το κράτος των Σκοπίων που θα περιελάμβανε το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό του. Το τραγικότερο όλων βέβαια είναι ότι την υπογραφή της γι αυτό το ανοσιούργημα την έβαλε μια υποτίθεται ‘προοδευτική’, ‘αριστερή’ κυβέρνηση που, υπό τον μανδύα ‘της κυβερνώσας αριστεράς’ έκρυψε, παραπλανώντας τον Ελληνικό Λαό, την ενδοτικότητα και τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της, με αντάλλαγμα την, από μια εξουσιομανή ομάδα, νομή της δοτής πολιτικής εξουσίας.
  Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και στην κούφια και δόλια αστική δημοκρατία του κεφαλαίου οι κυβερνήσεις αντιπροσωπεύουν μόνο για λίγο και δεν υποκαθιστούν τις κοινωνίες και τους λαούς που τις εκλέγουν, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για ζωτικά εθνικά θέματα που υπερβαίνουν τον χρόνο της λαϊκής εξουσιοδότησής τους, χωρίς να προσφεύγουν στον ίδιο τον λαό για να αποφανθεί επί συγκεκριμένου εθνικού θέματος με καθολικό δημοψήφισμα.
  Για όλους τους παραπάνω λόγους η επικύρωση αυτής της ανιστόρητης και καταστροφικής για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό απόφασης δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια μιας οποιασδήποτε ετερόκλητης, ετεροπροσδιοριζόμενης ευκαιριακής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, αλλά να κληθεί να αποφασίσει ο ίδιος ο Ελληνικός Λαός με άμεσο δημοψήφισμα και άμεσο και κατανοητό ερώτημα που δεν θα παραπλανά ή θα συσκοτίζει το εκλογικό σώμα και δεν θα υποκλέπτει την λαϊκή βούληση.
  Η κυβέρνηση της π.Γ.Δ.Μ. ευφυώς προσφύγει σε δημοψήφισμα για να δώσει καθολικό λαϊκό κύρος και να εμποδίσει την όποια αμφισβήτηση από την Ελλάδα, την, από την κυβέρνηση της Ελλάδας, παραχώρηση ονόματος, εθνικής ταυτότητας και εθνικής γλώσσας που αντικειμενικά δεν της ανήκουν.
  Οι υπογράφοντες αυτό το κάλεσμα καλούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να ασκήσει τα καθήκοντά του στα πλαίσια του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος της χώρας και την Ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προσφύγει και η Ελλάδα σε δημοψήφισμα που θα επικυρώσει ή θα αρνηθεί τελεσίδικα την επικύρωση της λεγόμενης ‘Συμφωνίας των Πρεσπών’, ο Ελληνικός Λαός, συνθήκη ικανή και αναγκαία για να σταματήσει, με ευθύνη του Ελληνικού Λαού μια και καλή η εμφυλιοπολεμική φαγούρα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που κρατά την χώρα μας ετεροπροσδιοριζόμενη και διχασμένη στην καθυστέρηση και στον μαρασμό.
  Τέλος καλούμε τον καθένα μας, τον Ελληνικό Λαό να κινητοποιηθεί και να αντιληφθεί ότι η κακοδαιμονία του δεν είναι αποτέλεσμα της κακόβουλης δραστηριότητας των ‘εταίρων, φίλων, εχθρών και συμμάχων’, που αγωνίζονται για τα συμφέροντα τα δικά τους και του κεφαλαίου, αλλά είναι επακόλουθο της δικής του αδράνειας και της παραπλάνησής του από το κεφάλαιο με την βοήθεια των πολιτικών υπαλλήλων του και πολιτικών διαχειριστών του.
  Τέλος, είναι καιρός πια να παρακάμψουμε τόσο τις Κασσάνδρες, όσο και τις Σειρήνες και να κατανοήσουμε όλοι οι Έλληνες και ο απανταχού Ελληνισμός, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης και του πλανήτη, ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα οι απελευθερωμένες από το κεφάλαιο επιστήμες και οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να κάνουν εφικτή την διαχρονική στρατηγική των δυνάμεων της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού για κοινωνική ισότητα και για έναν καλύτερο κόσμο, τον κόσμο της άμεσης δημοκρατίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και οικουμενικό επίπεδο με περιεχόμενο την αταξική κοινωνία και τον οικουμενικό ουμανιστικό πολιτισμό.
  Ας κάνουμε με την άμεση παρέμβασή μας και με την ενεργό συμμετοχή μας αυτό το δημοψήφισμα το πρώτο αποφασιστικό βήμα για μια μετακαπιταλιστική ελληνική κοινωνία, πρόδρομο βήμα για την κοινωνική ισότητα, την πραγματική δημοκρατία και την οικουμενική ειρήνη και συναδέλφωση όλων των λαών. Ο πλανήτης Γη μας χωρά και μπορεί να μας θρέψει όλους και πολλούς ακόμα περισσότερους φτάνει όλοι μαζί και αλληλέγγυα να αφοπλίσουμε πολιτικά και επιχειρησιακά το απάνθρωπο κεφάλαιο που επιβιώνει με την βία, με το ψέμα και τους καταστροφικούς πολέμους. Μπορούμε. Όλοι μαζί μπορούμε.
  Αθήνα 29, Σεπτεμβρίου 2018
  Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Άμεση Δημοκρατία
  και τον οικουμενικό Ουμανισμό
  Δρ Κώστας Λάμπος

  ________________________________
  Πηγή: http://classlessdemocracy.blogspot.com/2018/09/blog-post_29.html,

Comments are closed.