Συνέντευξη: Βρατσάνος, Δήμαρχος Ψαρών: Yδροπλάνα και βελτίωση υποδομών τα κλειδιά για ανάπτυξη του νησιού μας

Αποκλειστική Συνέντευξη στον Χρήστο Παπαθεοφάνους

Αναμφισβήτητα η ομορφιά της Ελλάδας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη πολλών και ωραίων νησιών.

Κάποια θεωρούνται κοσμοπολίτικα, ενώ άλλα διαθέτουν κρυφές χάρες τις οποίες αρκετοί τουρίστες (ντόπιοι και ξένοι) επιδιώκουν να τις απολαύσουν δια ζώσης.

Τα Ψαρά συγκαταλέγονται στην τελευταία κατηγορία. Νήσος με μικρή έκταση αλλά με μεγάλη ιστορία, κυρίως στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Μην ξεχνάμε ότι είναι τόπος καταγωγής δύο εκ των σπουδαιότερων πυρπολητών της Ελληνικής επανάστασης, του Κωνσταντίνου Κανάρη (μετέπειτα πρωθυπουργός) και του Δημήτριου Παπανικολή, καθώς και του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη.

 

Αλησμόνητη (δυστυχώς) είναι και η καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους (22 Ιουνίου 1824).

Το ολοκαύτωμα των Ψαρών ενέπνευσε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, τον σπουδαίο λογοτέχνη Ανδρέα Κάλβο και τον φημισμένο ζωγράφο Νικόλαο Γύζη.

Μια από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι εκεί, είναι και αυτή της απόδοσης τιμών στη μνήμη των ηρώων εκείνης της τραγωδίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το νησί του Βοραιοανατολικού Αιγαίου το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κάποιος.

«Η πλειοψηφία των επισκεπτών φεύγει με καλές εντυπώσεις» όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ο Κωνσταντίνος Βρατσάνος, δήμαρχος του συγκεκριμένου ιστορικού τόπου τα τελευταία οκτώ χρόνια.

 

Ο δάσκαλος στο επάγγελμα και γόνος ιστορικής για τα Ψαρά (και όχι μόνο) οικογένειας μας έκανε συνοπτικά τον απολογισμό της τουριστικής περιόδου την οποία θέλει να επιμηκύνει, αποκάλυψε τα άμεσα σχέδιά του για το νησί, τόνισε τα προβλήματα που το ταλανίζουν και το άγχος του για τους Ψαριανούς νέους.

-Ποια είναι η αποτίμηση της τουριστικής κίνησης για το 2018;

«Ήταν καλή χρονιά αν αναλογιστούμε ότι δεν διαθέτουμε υποδομές και εννοώ τον μικρό αριθμό καταλυμάτων. Αυτή είναι η βασική μας έλλειψη παρότι εσχάτως κατασκευάστηκαν σπίτια για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Τον Αύγουστο είχαμε 100% πληρότητα. Στόχος μας είναι να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο η οποία στο νησί μας είναι μικρή σε διάρκεια.»

-Γιατί να επισκεφτεί κάποιος τα Ψαρά;

«Δεν είναι hot προορισμός τα Ψαρά και στο χέρι μας είναι να το μετατρέψουμε (δηλ. το ότι δεν είναι hot) σε πλεονέκτημα. Πρόκειται για παρθένο νησί με μεγάλη ιστορία. Προσφέρουμε ηρεμία, καθαριότητα, πιο ανθρώπινες σχέσεις και θεωρούμε ότι είναι ιδανικό για να έρχονται οικογένειες. Τα καλοκαίρια διεξάγονται εκδηλώσεις όπως συναυλίες, η γιορτή του ψαρά, εκθέσεις παραδοσιακών προϊόντων, ενώ τιμάμε με ειδικές εκδηλώσεις το Ολοκαύτωμα. Η πλειοψηφία των επισκεπτών φεύγει με καλές εντυπώσεις από τα Ψαρά. Στο χέρι μας είναι να καθορίσουμε τον τρόπο ανάπτυξης του νησιού μας.»

Μπορούν οι νέοι να μείνουν μόνιμα στα Ψαρά;

«Αυτό είναι το άγχος μας. Απειλούμαστε από δημογραφικό πρόβλημα και από μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Υπάρχουν ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα π.χ. γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τη νεολαία. Πρέπει να μείνουν και τα εισοδήματα των ναυτικών μας. Επίσης στα θετικά καταγράφεται και η λειτουργία δύο νέων εστιατορίων τα τελευταία δύο χρόνια.»

Εν ολίγοις ποια είναι τα προβλήματα του νησιού του οποίου είστε δήμαρχος;

«Βασικό πρόβλημα είναι η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία παρότι φέτος βελτιώθηκε αρκετά. Πιστεύω ότι η χρήση των υδροπλάνων θα δώσει λύση. Επιπλέον το τέρας… της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την παραγωγή έργου. Ακόμη το κτηριακό πρόβλημα του Περιφερειακού ιατρείου. Στόχος μας είναι η στέγασή του σε αξιοπρεπές κτήριο που να επιτρέπει έστω τις περιοδικές επισκέψεις γιατρών πιο πολλών ειδικοτήτων π.χ. οδοντιάτρου διότι όποιος Ψαριανός χρειαστεί οδοντίατρο πρέπει να πάει στην Χίο.

Άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών. Φέτος λείπουν 6 καθηγητές από τους 13 που πρέπει να έχουν το γυμνάσιο και το λύκειο, καθώς και ένας δάσκαλος από το δημοτικό σχολείο.»

Η έγκριση της χρηματοδότησης 5,5 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου για κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων υδάτων, καθώς και για εγκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού αποτελεί δικαίωση για τον αγώνα που κάνατε την τελευταία τετραετία για το συγκεκριμένο έργο. Πότε θα είναι έτοιμο;

«Πρόκειται για βασικό έργο υποδομής. Θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2018 και θα απαιτηθούν δύο χρόνια για την αποπεράτωσή του. Το 2020 ή το αργότερο το 2021 θα είναι έτοιμο.»

Τα επόμενα και άμεσα σχέδιά σας ποια είναι;

«Έχουμε προγραμματίσει έργα τα οποία θα ολοκληρωθούν είτε με εμένα είτε με άλλον δήμαρχο μιας και οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες.

Θα δημιουργηθεί ψηφιακό μουσείο στο πρώην Ναυτιλιακό Επιμελητήριο στο οποίο σε ψηφιακή μορφή θα τονώσουμε την ιστορία των Ψαρών.

Ένα άλλο σχέδιο είναι η αξιοποίηση του παλιού οικήματος του Ε.Ο.Τ. το οποίο περιλαμβάνει 17 δωμάτια, σε ξενώνα. Ήδη έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από ιδιώτη.

Επί πρόσθετα σχεδιάζουμε τη δημιουργία σπιτιού στον χώρο όπου βρισκόταν η οικία του Κανάρη και γενικά την κατάλληλη διαμόρφωση του εν λόγου χώρου με ιστορικά εκθέματα κλπ.»

-Γιατί έχετε μείνει πίσω στον τομέα των αθλητικών δραστηριοτήτων;

«Έχετε δίκιο. Σε σύγκριση με τις Οινούσσες (γειτονικό νησί) όπου υπάρχει δυναμικό και ομάδα, εδώ προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο. Δεν υπάρχει ομάδα λόγω μικρού αριθμού παιδιών. Πρέπει όμως και εμείς οι μεγαλύτεροι να σπρώξουμε… τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε ιστιοπλοϊκό όμιλο λόγω του ότι έχουμε θάλασσα.»

-Μήπως αν καλούσατε κάποιον σπουδαίο αθλητή (εν ενεργεία ή παλαίμαχο) π.χ. ολυμπιονίκη ή κάποιον που υπήρξε κορυφαίος στο άθλημά του όπως ο Γκάλης ή ο Χατζηπαναγής, να γινόταν αιτία ή αφορμή προκειμένου να ασχοληθούν τα παιδιά με τον αθλητισμό;

«Τέτοιο ενδεχόμενο είναι πάρα πολύ σημαντικό και το βλέπω θετικά.»

-Σχετικά με την προβολή των Ψαρών από τα Μ.Μ.Ε. τι έχετε να πείτε;

«Από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. έχει προβληθεί το νησί μας. Καλοδεχούμενα είναι και τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Μακάρι να γίνει κάποια στιγμή εκπομπή στα Ψαρά ώστε να δείξουμε σε πιο πλατύ κοινό τις εκδηλώσεις μας και εν γένει τις ομορφιές του τόπου μας.»

  •  
    23
    Shares
  •  
  •  
  • 23
  •