Θα συνεχιστεί το sell-off στις τραπεζικές μετοχές;

Έπειτα από τρεις μήνες περίπου νηνεμίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, το κλίμα άλλαξε άρδην. Αιτία αυτής της αλλαγής, υπήρξε το sell-off που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα στις αναδυόμενες αγορές (λόγω Αργεντινής και Τουρκίας), και συνεχίστηκε με τα αποτελέσματα εξαμήνου των ελληνικών τραπεζών.

Η πτώση του γενικού δείκτη κάτω από το επίπεδο των 700 μονάδων, δημιουργεί αρνητικές προοπτικές για την συνέχεια, καθώς το sell-off στον τραπεζικό κλάδο αποτελεί μέχρι στιγμής ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αλλαγή της πτωτικής τάσης. Λένε πως η ιστορία διδάσκει, και όποιος δεν διδαχθεί από αυτήν είναι αναγκασμένος να την ξανά ζήσει.

Δυσάρεστες μνήμες

Οι αθρόες ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στον τραπεζικό κλάδο, αποδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως οι επενδυτές προεξοφλούν ήδη αρνητικά γεγονότα. Προτού όμως αναφερθούμε στο ποια είναι αυτά, αξίζει να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή τρία χρόνια πίσω, όταν το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε ξανά την διαπραγμάτευση μετά το περιβόητο δημοψήφισμα.

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο τραπεζικός δείκτης την εβδομάδα 3-10 Αυγούστου είχε υποστεί απώλειες 58,09% (πρώτο περίγραμμα), για να καταφέρει στη συνέχεια να ανακάμψει, προτού δεχθεί νέες πιέσεις στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου (δεύτερο περίγραμμα), με την αντίσταση να βρίσκεται στις 740 μονάδες (γραμμή ΑΒ, εβδομαδιαίο γράφημα), και η στήριξη στις 498 μονάδες (γραμμή ΓΔ, εβδομαδιαίο γράφημα). Όπως είναι γνωστό, στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Τα δεδομένα

Από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2015, πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μέτοχος μόνο στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, και πιο συγκεκριμένα στις: Alpha Bank με 11,01%, Εθνική με 40,39%, και Τράπεζα Πειραιώς με 26,42%.

Είναι γνωστό πως ο έμπειρος επενδυτής «μυρίζεται» την ευκαιρία για κέρδος από χιλιόμετρα μακριά, σαν τον καρχαρία. Έτσι λοιπόν δείχνουν να «μυρίστηκαν» οι «καρχαρίες» το κέρδος και στο ελληνικό χρηματιστήριο, και ποιο συγκεκριμένα στις τραπεζικές μετοχές, καθώς από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εξαμήνου τα σενάρια περί Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, αλλά και Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου δίνουν και παίρνουν. Εξάλλου, για να πραγματοποιηθεί κάποια «κίνηση» χρειάζεται κι ένα σενάριο.

Αξίζει να αναφέρουμε στη συνέχεια ορισμένα στοιχεία από την αγορά παραγωγών, ώστε να αντιληφθούμε το μέγεθος και την διάρκεια της «επίθεσης». Σύμφωνα λοιπόν με το ημερήσιο δελτίο της Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προκύπτει ότι στις 6 Αυγούστου τα ανοικτά συμβόλαια επί των μετοχών ανέρχονταν στις 422.847, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 20%, φθάνοντας τις 504.661. Οι συνολικές ανοικτές θέσεις επί δανεισμού μετοχών, ήταν στις 6 Αυγούστου 168.800 και στις 14 Σεπτεμβρίου έφθασαν τις 209.096 καταγράφοντας αύξηση 23%.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι οι ανοικτές θέσεις επί των μελλοντικών συμβολαίων (futures) στις τραπεζικές μετοχές για την λήξη Σεπτεμβρίου, έχουν αυξηθεί σημαντικά στην μετοχή της Εθνικής. Πιο συγκεκριμένα: Εθνική 232.113 συμβόλαια, Alpha Bank 31.940 συμβόλαια, Eurobank 39.501 συμβόλαια, και Τράπεζα Πειραιώς 18.000 συμβόλαια, αποδεικνύοντας πως ο πιο «αδύναμος» κρίκος είναι η Εθνική.

Συμπέρασμα

Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε, πως είναι γνωστή η άποψη του ΔΝΤ για την ανάγκη νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά έναντι των «κόκκινων» δανείων και των προβλέψεων. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ για νέες ΑΜΚ στις τράπεζες θα αυξηθούν σημαντικά, εάν και ο δανεισμός τίτλων αλλά και οι επόμενες σειρές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διατηρήσουν τον αυξημένο τους όγκο, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση, τα τρέχοντα επίπεδα θα αποτελέσουν ακόμη μία ευκαιρία ώστε να βγουν κέρδη και από την άνοδο.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    16
    Shares
  •  
  •  
  • 16
  •