Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για απαγόρευση των φονικών ρομπότ

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται διεθνής απαγόρευση των αποκαλούμενων «φονικών ρομπότ» (killer robots) εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Απώτερος στόχος είναι η αποτροπή της ανάπτυξης και χρήσης αυτόνομων οπλικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούν να σκοτώνουν χωρίς την παρέμβαση και επίβλεψη ανθρώπου.

Όπως αναφέρει το BBC, τον προηγούμενο μήνα δεν επετεύχθη ομοφωνία στο ζήτημα, που είχε τεθεί στα Ηνωμένα Έθνη- καθώς κάποιες χώρες υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να εξεταστούν τα οφέλη που συνεπάγεται η χρήση των αυτόνομων όπλων. Επίσης, σημειώνεται πως κάποιοι ευρωβουλευτές προβληματίζονται πως τέτοιου είδους νομοθεσία θα μπορούσε να περιορίσει την επιστημονική πρόοδο στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης- ενώ άλλοι είπαν ότι θα μπορούσε να προκύψει σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας, εάν κάποιες χώρες επιτρέψουν την ανάπτυξη τέτοιων όπλων, ενώ άλλες την απαγορεύσουν.

«Το ξέρω ότι αυτό μπορεί να μοιάζει σαν debate σχετικά με κάποιο μακρινό μέλλον ή με επιστημονική φαντασία. Δεν είναι» είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας της Ε.Ε., κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ψήφισμα έλαβε χώρα εν όψει διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο στα Ηνωμένα Έθνη, όπου ελπίζεται πως θα επιτευχθεί διεθνής απαγόρευση. Ακόμη, τον Αύγουστο είχαν συναντηθεί στα κεντρικά του ΟΗΕ στη Γενεύη ειδικοί από πολλές χώρες, προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους προσδιορισμού και αντιμετώπισης του θέματος αυτών των όπλων. Πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι η τεχνολογική πρόοδος- από drones με τεχνητή νοημοσύνη μέχρι όπλα που μπορούν να επιλέγουν μόνα τους τους στόχους τους- κινείται πιο γρήγορα από τους νόμους- ζητώντας ταχείς κινήσεις για να διασφαλιστεί πως η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα δεν θα οδηγήσει σε «δυστοπικά» σενάρια, όπου πχ κούρσες εξοπλισμών στα αυτόνομα όπλα θα είχαν ως αποτέλεσμα την ευρεία εξάπλωσή τους.

Ωστόσο, κάποιες χώρες- περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ- αντιτέθηκαν στην επιβολή μέτρων, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να διερευνήσουν τα πιθανά πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτόνομων όπλων.

Όπως αναφερόταν σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή προς τον ΟΗΕ από 116 σημαίνουσες προσωπικότητες του κόσμου της τεχνολογίας (και, ειδικότερα, εταιρειών των χώρων της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης) από 26 χώρες, τα φονικά αυτόνομα όπλα απειλούν να εξελιχθούν στην «τρίτη επανάσταση στον πόλεμο».

«Όταν αναπτυχθούν, θα επιτρέπουν τη διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα από ποτέ άλλοτε, και σε χρονικά πλαίσια ταχύτερα από αυτά που μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν όπλα τρομοκρατίας, όπλα που τύραννοι και τρομοκράτες χρησιμοποιούν εναντίον αθώων πληθυσμών, και όπλα που “χακάρονται” για να λειτουργήσουν με ανεπιθύμητους τρόπους…όταν ανοίξει αυτό το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει» αναφερόταν στην επιστολή.

Πηγή:naftemporiki.gr