Μάνος Χατζηδάκης: Θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία του Γενικού Δείκτη;

Με την χειρότερη σε απόδοση εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή για το 2018 έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε αυξημένη μεταβλητότητα με τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας. Η εικόνα ουδόλως άλλαξε μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου ή την αντίδραση που σημειώθηκε μέσα στην εβδομάδα στην απόδοση του ελληνικού ομολόγου.

Οι παράγοντες τις πτώσης

Η έντονη πτώση θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολλούς παράγοντες: H πίεση στο 10ετές ομόλογο έρχεται αφενός από τις αναταράξεις στις γειτονικές χώρες (Ιταλία και Τουρκία) που λειτουργούν και σαν συγκριτικό σημείο αναφοράς για το ρίσκο της χώρας. Αφετέρου οι αγορές δείχνουν να ανησυχούν για την τήρηση των συμφωνηθέντων, και την πιθανότητα δημοσιονομικού εκτροχιασμού στην μετα- μνημονιακή εποχή, καθώς πληθαίνουν οι δηλώσεις περί παροχών, και η ασάφεια που επικρατεί για το πως θα αντικατασταθεί η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού από ένα πιθανό πακέτο ελαφρύνσεων. Η χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε, και από την πίεση που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, κυρίως λόγω των αναγνώσεων στα αποτελέσματα εξαμήνου και την μερική αναθεώρηση επί τα χείρω, σε τάσεις που αφορούν το οργανικό εισόδημα και την τελική γραμμή. Επιπλέον, η επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων με βάση το νέο πλάνο που θα παρουσιαστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, φαίνεται να αποτελεί στοιχείο που προβληματίζει την αγορά, καθώς η επίσπευση των στόχων ενδέχεται να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης αποκλίσεων με ότι αυτό συνεπάγεται για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Η Ελληνική αγορά δείχνει περισσότερο φορτισμένη αρνητικά, και κινείται τις τελευταίες συνεδριάσεις με γνώμονα την προστασία του κεφαλαίου και την μείωση της έκθεσης σε ελληνικό ρίσκο. Ο ρηχός χαρακτήρας των συναλλαγών επίσης, έχει επιτείνει την πίεση της προσφοράς καθώς οι καταλύτες νέων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην ένταση της πίεσης φαίνεται να απουσιάζουν επί του παρόντος (αλλαγή ατζέντας, αποκρατικοποιήσεις, επιχειρηματικές συμφωνίες κλπ). Ως εκ τούτου η αγορά μπορεί να ελπίζει μόνο σε κάποια βραχύβια ανάκαμψη τιμών δεδομένης της υποτιμητικής υπερβολής που παρατηρείται.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, οι 700 μονάδες χάθηκαν μάλλον εύκολα στο σερί των επτά πτωτικών συνεδριάσεων που ξεκίνησε από τις 29 Αυγούστου. Η διάσπαση ακολουθήθηκε με αυξημένο τζίρο φορτισμένο, και από τις ροές κεφαλαίων του MSCI, ενώ η πίεση είχε κατά κύριο λόγο εστίαση τον τραπεζικό κλάδο. Οι απώλειες στο πτωτικό ράλι ξεπέρασαν το 20% σε επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, φθάνοντας σε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα. Η πτωτική τάση επιβραδύνθηκε προς τις 680 μονάδες, χωρίς ωστόσο η αντίδραση να δώσει πειστικές απαντήσεις ολοκλήρωσης της πτώσης. Το σκηνικό δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αφού οι συναλλαγές έδειξαν μάλλον επιφυλακτικότητα για την συνέχεια. Όλο το σετ δεικτών (κινητοί μέσοι και MACD) κινείται πλέον στην λογική της πτώσης με τους ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη να κινείται στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών. Οι στηρίξεις είναι πλέον στις 670 μονάδες, ενώ οι 700 μονάδες είναι πλέον το πρώτο βραχυπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης με αρκετές συναλλαγές εγκλωβισμένων κεφαλαίων από τον τραπεζικό κλάδο . Μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη για την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η διατήρηση της μεταβλητότητας, καθώς η αγορά πληροί μεν τις τεχνικές προϋποθέσεις για μια τεχνική αντίδραση, απουσιάζει ωστόσο η δυναμική και η ένταση για να υπάρχει κάποια ικανή διάρκεια και μονάδες ανόδου.

Η εβδομάδα που έρχεται

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ με τους επενδυτές να εξετάζουν παροχές, αλλά και αναπτυξιακά κίνητρα τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες. Την σκυτάλη των αποτελεσμάτων εξαμήνου παίρνει την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η Quest ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι Σαράντης, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Από την ερχόμενη Τρίτη οι μετοχές της Intracom Συμμετοχών παύουν να διαπραγματεύονται λόγω του reverse split (1 νέα για κάθε 7 παλιές). Επισημαίνεται τέλος ότι την Τετάρτη θα διεξαχθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας αρχικού ύψους 625 εκατ. ευρώ.

Μάνος Χατζηδάκης

Υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης, BETA ΑΧΕΠΕΥ
(Email: info@beta.gr | www.beta.gr)

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •