Προς τα που οδεύει ο τραπεζικός δείκτης;

Σε νέα χαμηλά έτους βρέθηκε χθες ο γενικός δείκτης, στις 696,09 μονάδες, αυξάνοντας τους προβληματισμούς για την συνέχεια. Το διεθνές αρνητικό κλίμα, οι φόβοι για ντόμινο στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αποτελούν την μία αιτία κατάρρευσης του γενικού δείκτη. Η άλλη και σημαντικότερη, εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ικανοποιητικά, ωθώντας από τις αρχές της εβδομάδας σε σημαντικές απώλειες τις τραπεζικές μετοχές, και με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει πτώση 16,85% στο διάστημα 29 Αυγούστου με 5 Σεπτεμβρίου.

Τι μέλλει γενέσθαι όμως για την βραχυπρόθεσμη πορεία του τραπεζικού κλάδου; Θα συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις ή μήπως πρόκειται για ακόμη ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι;

Η εικόνα από την αγορά παραγώγων

Η βίαιη πτώση των τραπεζικών μετοχών υποδηλώνει ότι, είτε η αγορά προεξοφλεί νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τις συστημικές τράπεζες, με την κερδοφορία να εκτιμάται σε χαμηλά επίπεδα, είτε κερδοσκοπικά funds εκμεταλλευόμενα τα αποτελέσματα εξαμήνου, ποντάρουν για ακόμη μία φορά στην υποτιμητική κερδοσκοπία.

Όπως πάντα η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, μπορεί τα αποτελέσματα εξαμήνου να μην ήταν ικανοποιητικά, όμως η πώληση «κόκκινων» δανείων γεμίζει με πολύτιμη ρευστότητα τα ταμεία των τραπεζών, ροκανίζοντας όμως την μελλοντική κερδοφορία αυτών.

Μια παρεξηγημένη αγορά από την ίδρυση της έως και σήμερα, είναι αυτή των παραγώγων. Αγορά για απαιτητικούς επενδυτές, κι όχι μόνο, δίνει την δυνατότητα να κερδίσει κάποιος και στην πτώση μιας μετοχής ή ενός δείκτη. Παρατηρώντας κανείς την εμπορευσιμότητα των παραγώγων των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, και Τράπεζας Πειραιώς, στα συμβόλαια λήξης Σεπτεμβρίου, διαπιστώνει πως υπήρξε σημαντική αύξηση του όγκου από την Τετάρτη 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα:

Στο παράγωγο της Alpha Bank, ο όγκος στις 29 Αυγούστου ήταν 1.677 συμβόλαια, και στις 5 Σεπτεμβρίου εκτοξεύθηκαν στις 14.694 συμβόλαια, με τα ανοικτά συμβόλαια να ανέρχονται στις 34.651.

Στο παράγωγο της Εθνικής, ο όγκος στις 29 Αυγούστου ήταν μηδενικός, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου εκτοξεύθηκε στις 65.280 συμβόλαια, με τα ανοικτά συμβόλαια να ανέρχονται στις 217.311!

Στο παράγωγο της Eurobank, ο όγκος στις 29 Αυγούστου ήταν 3.213 συμβόλαια, και στις 5 Σεπτεμβρίου στις 7.724 συμβόλαια, με τα ανοικτά συμβόλαια να ανέρχονται στις 38.234.

Στο παράγωγο της Τράπεζας Πειραιώς, ο όγκος στις 29 Αυγούστου ήταν 2.342 συμβόλαια, και στις 5 Σεπτεμβρίου στις 3.783 συμβόλαια, με τα ανοικτά συμβόλαια να ανέρχονται στις 21.724.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι επενδυτές στόχευσαν κυρίως τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής, ώστε να εκμεταλλευτούν την σημαντική υποχώρηση της μετοχής τους, ενώ Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς δέχθηκαν λιγότερα σορταρίσματα. Από το κλείσιμο της 29ης Αυγούστου έως και το κλείσιμο της 6ης Σεπτεμβρίου, η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε απώλειες 18,62%, της Εθνικής απώλειες 16,91%, της Eurobank απώλειες 12,99% (με τα χρήματα φιλανθρωπικού ιδρύματος από τον Καναδά να εξανεμίζονται), και της Τράπεζας Πειραιώς απώλειες 18,57%.

Τεχνική εικόνα τραπεζικού δείκτη

Ίσως την πιο ξεκάθαρη τεχνική εικόνα να μας την δίνει αυτή του εβδομαδιαίου γραφήματος, καθώς όπως παρατηρούμε παρακάτω, υπάρχει σημαντική στήριξη στις 598 μονάδες (γραμμή ΑΒ). Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο δείκτης RSI δεν έχει υποχωρήσει κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη τις προηγούμενες φορές που ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε στην στήριξη των 598 μονάδων. Ίσως στις επόμενες συνεδριάσεις να επίκειται μια ισχυρή ανοδική αντίδραση, εκτός κι εάν η πτωτική πορεία του τραπεζικού δείκτη συνεχιστεί, βρισκόμενος σε υπερπουλημένα επίπεδα, οπότε και θα υπάρχουν τότε αυξημένες πιθανότητες για μια τεχνικής φύσεως αντίδραση.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε και την τρίτη περίπτωση, όπου ο τραπεζικός δείκτη συμπεριφερθεί όπως και την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2016, πραγματοποιώντας συσσώρευση, δοκιμάζοντας τα νεύρα των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες συνεδριάσεις κρίνονται κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του τραπεζικού δείκτη.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •