Προετοιμασία απάρσεως στο Χρηματιστήριο Αθηνών;

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το καλοκαίρι που ολοκληρώθηκε δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις από χρηματιστηριακής πλευράς. Ο Αύγουστος εάν και με υψηλές θερμοκρασίες, ήταν ο μήνας που έφερε χρηματιστηριακή ψύχρα, καθώς διέκοψε το ανοδικό σερί δύο μηνών, ολοκληρώνοντας με απώλειες 4,15%.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να μπει με αυξημένο το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Η εβδομάδα που μας πέρασε, μπορεί να μην ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, άφησε όμως υποσυνείδητα μικρές ελπίδες, τουλάχιστον γι αυτούς που μελετούν το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τι έδειξαν τα στατιστικά

Ο τρόπος συμπεριφοράς του «έξυπνου» χρήματος, είναι λίγο έως πολύ γνωστή στους μυημένους των χρηματιστηρίων. Εισέρχεται κι εξέρχεται από μια αγορά διακριτικά, χωρίς να το πάρει είδηση κανείς, εξ ου και το προσωνύμιο «έξυπνο».

Την εβδομάδα που μας πέρασε, το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς ανήλθε στο 60%, έναντι 32% μια εβδομάδα νωρίτερα. Τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή της LAMDA Development με 7,74%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσε η μετοχή του ΟΠΑΠ με 4,04%. Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Motor Oil με 12,78%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες πραγματοποίησε η μετοχή του Φουρλή με 7,63%, ενώ πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης έκλεισε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, με αυτή της Motor Oil να ολοκληρώνει ελάχιστα κάτω από αυτήν.

Όσο αφορά του κλάδους, τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη κατέγραψε ο κλάδος του πετρελαίου & αερίου με 8,89%, με αυτόν της τεχνολογίας να ακολουθεί με 7,92%, συμμετέχοντας στην ξέφρενη πορεία των μετοχών τεχνολογίας διεθνώς. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες πραγματοποίησε ο κλάδος των τραπεζών με 14,39%, με αυτόν των προσωπικών & οικιακών προϊόντων να ακολουθεί με 5,02%.

Τεχνική εικόνα

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο μηνιαία γράφημα του γενικού δείκτη, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προς τα που περίπου μπορεί να κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα, ο γενικός δείκτης το Αύγουστο έδειξε τάσεις αποστασιοποίησης από την συσσώρευση των προηγούμενων δύο μηνών, προσεγγίζοντας την γραμμή στήριξης των 724 μονάδων (γραμμή ΓΔ), με τον δείκτη RSI όμως να μην εμφανίζει μέχρι στιγμής κάποια σημάδια ανησυχίας. Η αντίσταση βρίσκεται στις 828 μονάδες (γραμμή ΑΒ), λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο στις 818 μονάδες, όπου εάν καταφέρει να βρεθεί εκ νέου σε ανοδική πορεία (με αυξημένους όμως τζίρους), τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε και πάλι επίπεδα άνω των 800 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, η διάσπαση της γραμμής στήριξης των 724 μονάδων από τον γενικό δείκτη θεωρείται δεδομένη, καθώς μπορεί να τον οδηγήσει έως και το 50% του Fibonacci (από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου του 2016), στις 644,50 μονάδες.

Συμπέρασμα

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς εξελίξεις, κυρίως όσο αφορά την συμπεριφορά των αναδυόμενων αγορών, αλλά και από τις εσωτερικές, όπου στο προσκήνιο παραμένει ο χρόνος προκήρυξης εθνικών εκλογών, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αρχίζει να προεξοφλεί ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα. Έως τότε, ίδωμεν…..

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •