Το “ΒΙΕΤΝΑΜ” του ελληνικού χρηματιστηρίου

«Βομβαρδισμένο» τοπίο θυμίζει πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν καταστροφική. Κάνοντας κανείς μια αναδρομή τα τελευταία είκοσι χρόνια, διαπιστώνει πως “Όλα είναι δρόμος” ή ακόμη καλύτερα “ΒΙΕΤΝΑΜ”. Το τρίπτυχο μικρών ιστοριών του Παντελή Βούλγαρη, με πιο χαρακτηριστική από τις τρεις να είναι η τελευταία, το “ΒΙΕΤΝΑΜ”, με τον μεγάλο ηθοποιό Γιώργο Αρμένη.

Κάποιος που δεν έχει δει την ταινία, εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί τι σχέση έχει το “ΒΙΕΤΝΑΜ” με το ελληνικό χρηματιστήριο; Έχει και μάλιστα μεγάλη. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα καλτ σκυλάδικο της επαρχίας, με τον πρωταγωνιστή (Γιώργο Αρμένη) να είναι θαμώνας στο εν λόγω μαγαζί. Μετά τον χωρισμό του με την γυναίκα του, πηγαίνει στο “ΒΙΕΤΝΑΜ”, μεθάει, σπάει ότι υπάρχει στο μαγαζί και στο τέλος αφού δεν υπάρχει τίποτα άλλο να σπάσει, αγοράζει από τον ιδιοκτήτη το μαγαζί, με σκοπό να το σπάσει κι αυτό.

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι λάτρης των συγκεκριμένων κέντρων διασκέδασης, όπως εξάλλου όλοι εμείς οι οποίοι καταφέραμε να διασωθούμε από την λαίλαπα του 1999, ερωτευτήκαμε, απογοητευτήκαμε, δεχθήκαμε «χτυπήματα», αλλά συνεχίζουμε ακόμη να ασχολούμαστε με τον κόσμο των επενδύσεων, και κυρίως με το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από την δεκαετία του ΄90 με την υπόθεση Μαγρίζου, το 1999, έως και πρόσφατα με την υπόθεση της Folli Follie, χάθηκαν πολλά χρήματα. Και χάθηκαν δυστυχώς όχι από κακές επενδυτικές επιλογές, αλλά από πράξεις και παραλείψεις των θεσμικών φορέων, που σε αρκετές περιπτώσεις άφησαν «ακάλυπτους» επαγγελματίες και επενδυτές.

Λίγο πριν το ¨Ρίχτο Ηλία¨;

Η υπόθεση της Folli Follie, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Κι αυτό διότι δεν χάθηκαν απλώς χρήματα, χάθηκε ο θεμέλιος λίθος που στηρίζει κάθε χρηματιστήριο, και δεν είναι άλλος από την εμπιστοσύνη. Η καθυστέρηση με την οποία αντιμετώπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την συγκεκριμένη υπόθεση, έκανε ακόμη πιο καχύποπτους ως προς το σύνολο της αγοράς τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου. Ποιος άραγε από εμάς δεν θα δει με δυσπιστία κάποια σημαντική αύξηση στα κέρδη ή στα έσοδα μιας εταιρείας, ή ακόμη περισσότερο στην αύξηση των ταμειακών της διαθεσίμων; Οι περισσότεροι. Κι εάν υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα στην μετοχή της; Τότε όποιος είδε τον κύριο είδε, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά.

Η εβδομάδα που μας πέρασε

Την Παρασκευή ο γενικός δείκτης έκλεισε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, καταγράφοντας απώλειες 4,49%. Η κρίση της τουρκικής οικονομίας, και οι φόβοι των επιπτώσεων αυτής στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και στην πλειοψηφία των αναδυόμενων αγορών, έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο να βγει από την εσωστρέφεια του, με τους τζίρους να αυξάνονται και πάλι.

Δυστυχώς όμως η επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος δεν έγινε «αναίμακτα». Μόλις το 8% των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε με σήμα αγοράς, από το 24% μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι δύο μετοχές που έκλεισαν την Παρασκευή με σήμα αγοράς, είναι οι Motor Oil και η Τέρνα Ενεργειακή, με την πρώτη να καταγράφει εισροές, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου θα εισέλθει στον δείκτη MSCI Standard Greece.

Αυτό όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα δεν είναι το 8%, αλλά του ότι οι μετοχές που βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης ανήλθαν στις επτά, από μηδέν πριν από δύο εβδομάδες. Στην υπερπουλημένη ζώνη βρέθηκαν οι Alpha Bank, Βιοχάλκο, Εθνική, ΔΕΗ, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, και Τιτάνας, ενώ με σήμα αγοράς ολοκλήρωσε μόνο η Motor Oil.

Δεδομένου ότι το 64,1% (με την συμμετοχή του ΤΧΣ, στοιχεία Ιουλίου) της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου κατέχεται από ξένους επενδυτές, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πιθανόν να έχουμε κι άλλο κάτω ακόμη. Παρατηρώντας το μακροχρόνιο γράφημα (βλ. γράφημα παρακάτω), διαπιστώνουμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ο γενικός δείκτης διέσπασε πτωτικά την στήριξη των 732 μονάδων (γραμμή ΑΒ), όπου το τελευταίο δίμηνο είχε αποδειχθεί ισχυρή, με την επόμενη στήριξη να βρίσκεται στις 677 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με την αξία των συναλλαγών και τον όγκο να βαίνουν συνεχώς μειούμενοι, ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη η υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Από το υψηλό 52 εβδομάδων στις 1 Φεβρουαρίου 2018, των 895,64 μονάδων, έως και το χαμηλό των 707,77 μονάδων την Πέμπτη 16 Αυγούστου, ο γενικός δείκτης εισήλθε και επίσημα σε bear market, καθώς κατέγραψε απώλειες 20,97%.

Ο κίνδυνος των αναδυόμενων αγορών

Η κρίση της τουρκικής οικονομίας προκάλεσε ντόμινο ρευστοποιήσεων σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, με τον δείκτη MSCI Emerging Markets να εισέρχεται σε bear market, και να εξέρχεται από αυτήν την Παρασκευή, καταγράφοντας απώλειες 18,41% από το υψηλό 52 εβδομάδων (βλ. παρακάτω γράφημα).

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Όπως όλα δείχνουν, οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών θα συνεχιστούν, καθώς μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν δείχνει διατεθειμένη να προσφύγει στο ΔΝΤ, με τις επιπλέον κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της να κρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, μία παρατεταμένη κρίση της τουρκικής οικονομίας θα συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις ρευστοποιήσεις ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων να συνεχίζονται, οδηγώντας γρήγορα τον γενικό δείκτη πολύ πιο κάτω από το επίπεδο των 700 μονάδων.

Η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Folli Follie, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία, μήπως ήρθε η ώρα να πούμε το “Ηλία ρίχτο;”.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    27
    Shares
  •  
  •  
  • 27
  •