Οι ομοιότητες του 2018 με το 2003

Κάνοντας αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν (από την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και μετά) και συγκεκριμένα στο 2003, θα διαπιστώσουμε ότι αν το συγκρίνουμε ως προς την πολιτική ζωή (και όχι μόνο) της Ελλάδας με το τρέχον έτος, θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε (κατά κάποιον τρόπο) στο «ίδιο έργο θεατές«. Ιδού πως αποδεικνύεται:

1) Πριν από 15 χρόνια τότε πρωθυπουργός (Σημίτης) έκανε πολλάκις λόγο για ισχυρή (δήθεν) Ελλάδα με την ισχυρή (δήθεν) οικονομία της κλπ. Ο νυν πρωθυπουργός (Τσίπρας) αναφέρεται συχνά στο δήθεν υπερπλεόνασμα.


2) Τότε όπως και τώρα κυκλοφορούσαν φήμες περί πρόωρων εκλογών. Ο Σημίτης έλεγε ότι θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2004 (έγιναν νωρίτερα). Ο Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

3) Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με άλλον εκλογικό νόμο και σύντομα. Τα ίδια έλεγαν και το 2003, αλλά διαψεύστηκαν.

4) Σύμφωνα με το παρασκήνιο, το καλοκαίρι του 2003 διενεργήθηκε μυστική δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το τότε κυβερνών κόμμα (ήταν πίσω δημοσκοπικά από το 2001) υπολειπόταν 13 μονάδες της Ν.Δ. Εσχάτως το ίδιο συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση.

5) Προ 15ετίας οι γνώστες… και οι προσκείμενοι στην τότε κυβέρνηση υποστήριζαν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γόνος πολιτικής οικογένειας (Καραμανλής) δεν τραβάει…

Τελικά τον Μάρτιο του 2004 ο ανεπαρκής, μπούλης, Κωστάκης κλπ (τέτοιους χαρακτηρισμούς έκαναν) κέρδισε άνετα τις εκλογές και κυβέρνησε για 5,5 χρόνια. Στις μέρες μας λένε ότι ο Κούλης κλπ Μητσοτάκης δεν μπορεί…

6) Το 2003 έλεγαν ότι με την ύπαρξη δεξιού κόμματος (ΛΑ.Ο.Σ.-Καρατζαφέρης) η Ν.Δ. δεν θα κερδίσει τις εκλογές. ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ.
Τα ίδια λένε και τώρα με τη διαφορά ότι πλέον υπάρχουν ο εξαϋλωμένος… ΛΑ.Ο.Σ., οι φθαρμένοι… ΑΝ.ΕΛ. και ο Βελόπουλος ο οποίος φαίνεται να μην έχει καμία τύχη.

7) Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 «χτυπούσαν» τη σύζυγο του τότε αρχηγού της Ν.Δ. (Νατάσσα Παζαϊτη) για προσωπικά θέματα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα «χτυπούν» την Μαρέβα για προσωπικά και επαγγελματικά ζητήματα.

8) Τον ξένο… για τη Ν.Δ., Ρουσόπουλο επέλεξε για εκπρόσωπο του κόμματος ο Καραμανλής. Την Σπυράκη (προερχόμενη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.) τοποθέτησε στο ίδιο πόστο ο Μητσοτάκης.

9) Το 2003 θεσμικοί παράγοντες του εξωτερικού μιλούσαν υπέρ του τότε πρωθυπουργού και της τότε κυβέρνησης. Το ίδιο συμβαίνει με τον τωρινό πρωθυπουργό και την τωρινή κυβέρνηση.

10) Το 2003 ο τότε πλανητάρχης… (Μπους ο νεώτερος) ήταν φρέσκος… κάτοικος Λευκού Οίκου. Φρέσκος… είναι τώρα ο Τραμπ (επίσης Ρεπουμπλικάνος).

11) Η πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. υποστηρίζει (άλλοτε διακριτικά και άλλοτε απροκάλυπτα) τη σημερινή κυβέρνηση. Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε και πριν από 15 χρόνια.

12) Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αναφορές στους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες και στις σχέσεις τους με πολιτικούς. Από τότε λίγα είναι τα ονοματεπώνυμα που έχουν αλλάξει.

13) Τα ελληνοτουρκικά με τις συνοδευόμενες… επικρίσεις περί ανεπάρκειας (στην εξωτερική πολιτική) και έλλειψης πατριωτισμού έχουν την τιμητική τους. Σχετικά με τις παραβιάσεις… Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

14) Κομματικό κράτος τότε και τώρα. Σωρεία προσλήψεων στο δημόσιο τότε και τώρα.

15) Την αγωνιστική περίοδο 2003-’04, η ΕΡΤ αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα ορισμένων μικρομεσαίων επαγγελματικών συλλόγων ποδοσφαίρου (πλέον μικρομεσαίοι κατάντησαν ο Παναθηναϊκός και ο Άρης) της πρώτης κατηγορίας. Σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει ένα χρόνο νωρίτερα όταν είχε αναστείλει τη λειτουργία του ο ALFA DIGITAL και οι ΠΑΕ έψαχναν απεγνωσμένα τηλεοπτική στέγη… στρεφόμενες στην κρατική τηλεόραση.

Την αγωνιστική περίοδο 2018-’19, το κρατικοδίαιτο κανάλι (λειτουργεί με τα χρήματα του φορολογούμενου ελληνικού λαού) έκανε αυτό που είχε συζητηθεί έντονα το καλοκαίρι του 2017.

16) Το 2003 ο Ολυμπιακός είχε πετύχει την κατάκτηση 7 σερί πρωταθλημάτων. Το 2018 η ΑΕΚ σταμάτησε το ρεκόρ των 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων των «ερυθρολεύκων«.

17) Πριν από 15 καλοκαίρια ο ελληνικός στίβος πανηγύρισε μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το φετινό καλοκαίρι πανηγυρίζει μετάλλια στο Ευρωπαϊκό.

18) Φιέστα Σημίτη το καλοκαίρι του 2003 για τη λήξη της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προετοιμασία φιέστας (αναβλήθηκε λόγω των φονικών πυρκαγιών) Τσίπρα για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018.

19) Φθινόπωρο του 2003 ο Σημίτης ανακοίνωσε μέτρα μικρών παροχών για τον ελληνικό λαό (ήταν η περιβόητη «Χάρτα Σύγκλισης») με τον Λαλιώτη να δηλώνει: «Σιγά, 300 δραχμές αύξηση έδωσε«.
Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα ότι από Σεπτέμβριο θα κάνει το ίδιο και ο Τσίπρας.

Το 2019 είναι κοντά, ενώ το φθινόπωρο ακόμα πιο κοντά.
Ίδωμεν.

Χρήστος Παπαθεοφάνους, Αθλητικός συντάκτης,

(τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ, βραβευμένος από τον ΠΣΑΤ το 2012)

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •