50 χρόνια και 2 δευτερόλεπτα από την απόπειρα τυραννοκτονίας από τον Αλέκο Παναγούλη

Πέρασε «μισός αιώνας + 2 δευτερόλεπτα» από την Τρίτη 13 Αυγούστου του 1968 και την απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη να στείλει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο στο εξώτερο σύμπαν. Αυτά τα 2 δευτερόλεπτα  καθυστέρησης της εκπυρσοκρότησης, πιθανότατα καθυστέρησαν κατά 6 χρόνια την έξοδο της Ελλάδας από την τυραννία.

Από εκείνα τα δευτερόλεπτα και έπειτα, ο χρόνος άρχισε πάλι να τρέχει. Όταν αυτός κυλάει πιο γρήγορα από όσο θα θέλαμε, κρατιόμαστε από την «άγκυρα» που λέγεται Μνήμη. Η Μνήμη είναι αδελφή της Ευθύνης, της Εγρήγορσης, της Συμμετοχής και της Πράξης για το καλό της Δημοκρατίας. Η μνήμη που αναφέρεται στον υποδειγματικότερο Έλληνα πολίτη της νεώτερης ιστορίας μας, είναι ένα μονοπάτι με νωπά τα ίχνη του ήρωα:

«Μην αφήνετε τον εαυτό σας να παρασύρεται από τα δόγματα, τις στολές, τις δοξασίες, μην αφήνετε τον εαυτό σας να εξαπατάται από αυτόν που σας κυβερνά, από αυτόν που σας υπόσχεται, από αυτόν που σας φοβίζει, από αυτόν που θέλει να αντικαταστήσει έναν αφέντη μ” έναν καινούργιο αφέντη, μην είστε κοπάδι, για το Θεό, μην καλύπτεστε πίσω από τα φταιξίματα των άλλων, να αγωνίζεστε, να σκέφτεστε με το μυαλό σας, να θυμάστε ότι ο καθένας είναι κάποιος, ένα πολύτιμο, υπεύθυνο άτομο, δημιουργός του εαυτού του, να το υπερασπίζεστε το εγώ σας, πυρήνα κάθε ελευθερίας, η ελευθερία είναι καθήκον, περισσότερο από δικαίωμα είναι καθήκον».

Δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε.

Η Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ), οργάνωση νεολαίας του Αλέκου Παναγούλη και της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (ΕΔΗΚ), έχει από σήμερα στη θέση του Προέδρου τον φοιτητή Μάριο Ξανθίδη. Η ευχή και η βασική κατεύθυνση που έδωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Σταύρος Καράμπελας, στον συνεχιστή μιας μεγάλης παράδοσης, δεν ήταν άλλη από τα πιο πάνω λόγια του Αλέκου μας, πάνω στα ίχνη του οποίου συνεχίζουμε στο μονοπάτι που επιλέξαμε.

 

  •  
    12
    Shares
  •  
  •  
  • 12
  •