«Η εαρινή σύναξις» του ελληνικού χρηματιστηρίου

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των αγορών, είναι ότι ποτέ δεν «κοιμούνται», «money never sleeps» όπως θα έλεγε και ο Γκορτνον Γκέκο στην ομώνυμη ταινία. Συνήθως, περιόδους όπου τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν ένα είδος οκνηρίας, χωρίς κάποια ιδιαίτερη διακύμανση, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις στρατηγικής και χαρτοφυλακίων.

Ακριβώς σε μία τέτοια κατάσταση, όπως την παραπάνω, βρίσκεται εδώ και δύο μήνες μήνες περίπου το ελληνικό χρηματιστήριο. Χαμηλοί τζίροι, μικρές διακυμάνσεις, και απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Εξάλλου, μια λαϊκή παροιμία λέει, ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Πως διαμορφώνεται πλέον το τοπίο στο ελληνικό χρηματιστήριο; Υπάρχουν ή όχι ευκαιρίες τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να εκμεταλλευτεί;

Η εαρινή σύναξις

Δεν ξέρω για πιο λόγο, αλλά σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχω συνδέσει το ελληνικό χρηματιστήριο με την ταινία «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων», του Δήμου Αβδελιώδη. Η ταύτιση αυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου με την εν λόγω ταινία, κατά βάθος ίσως και να μην είναι και τυχαία, κι αυτό διότι η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στο Θολοποτάμι της Χίου το 1960. Μετά το θάνατο του αγροφύλακα του χωριού, το τοπικό συμβούλιο ζητά από τον αγρονόμο τον διορισμό αντικαταστάτη. Κανείς αγροφύλακας, όμως, δεν δέχεται τη θέση, λόγω της κακής φήμης του χωριού και του πρόσφατου θανάτου του προηγούμενου αγροφύλακα, ο οποίος συνέβη μάλιστα εν ώρα υπηρεσίας. Τελικά η κοινότητα επανέρχεται, προσφέροντας ένα πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για τον αγροφύλακα που θα παρέβλεπε τα παραπάνω και θα δεχόταν τη θέση. Μετά την εξέλιξη αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται το ενδιαφέρον των αγροφυλάκων και η θέση δεν αργεί να πληρωθεί. Γρήγορα όμως ο αγρονόμος θα αναγκαστεί να αποσύρει τον αγροφύλακα, αφού αδυνατεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του, και το ίδιο θα συμβεί και για τους τρεις διαδόχους του.

Στην κενή θέση του αγροφύλακα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρότι προσφέρει σίγουρη θέση (βλ. χαμηλές αποτιμήσεις, όσο «σίγουρες» μπορούν να θεωρηθούν), λαμβάνει την αδιαφορία των επενδυτών (αγροφυλάκων). Όπως όλα στην ζωή, έτσι και στις επενδύσεις, προκειμένου να τραβήξει την προσοχή κάποια κινητή αξία, θα πρέπει αυτή να πραγματοποιήσει μια απόδοση τουλάχιστον 5% (βλ. Ιντραλότ). Όσο είναι σε χαμηλά επίπεδα λαμβάνει την απαξίωση μας, όπως και η κενή θέση του αγροφύλακα, της οποίας όταν η κοινότητα αύξησε τον μισθό προσέλκυσε υποψηφίους για την θέση, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τις αποδόσεις των μετοχών.

Τι μέλλει γενέσθαι στο χρηματιστήριο;

Η δίμηνη νωχελικότητα που παρατηρείται στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι γνωστό με μαθηματική ακρίβεια ότι αργά ή γρήγορα θα τερματιστεί, και θα αρχίσει να διαμορφώνεται η τάση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Η εβδομάδα που μας πέρασε μας άφησε πολύτιμα στοιχεία, καθώς από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, το 64% αυτών κατάφερε να ολοκληρώσει με σήμα αγοράς, έναντι 36% μιας εβδομάδας πριν, με αρκετές από αυτές να παραμένουν σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Η εικόνα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βελτιώθηκε, καθώς οι τρεις από αυτές βρέθηκαν με σήμα αγοράς (Εθνική, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), έναντι μιας (Εθνική) πριν από μια εβδομάδα.

Είναι γνωστό πως το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει τραπεζοκεντρικό, και πως στην περίπτωση που ο γενικός δείκτης αποφασίσει να κινηθεί ανοδικά, η άνοδος θα προέλθει κατά κύριο λόγο μέσα από τις τραπεζικές μετοχές. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι στην πρόσφατη του έκθεση το ΔΝΤ εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστούν, αυτή θα πραγματοποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα προκειμένου να είναι δελεαστική.

Η τεχνική εικόνα

Μιας και οι περισσότεροι ασχολούμαστε καθημερινά με την ημερήσια κυρίως εικόνα του γενικού δείκτη, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά λίγο μακρύτερα, στο μηνιαίο και μακροχρόνιο γράφημα, ώστε να διαπιστώσουμε το που ακριβώς βρίσκεται ο γενικός δείκτης, αλλά και να καθορίσουμε κατά προσέγγιση τις πιθανότητες ανόδου ή πτώσης.

Όπως διακρίνουμε στο παρακάτω μηνιαίο γράφημα, ο γενικός δείκτης βρίσκει σημαντική στήριξη στις 735 μονάδες (γραμμή ΑΒ), όπου κατά το πρόσφατο από αυτήν ξεκίνησε για υψηλότερα επίπεδα.

Στο μακροχρόνιο γράφημα, παρατηρούμε επίσης ότι οι 735 μονάδες (γραμμή ΑΒ) είναι το απάνεμο σημείο στο οποίο ο γενικός δείκτης βρίσκει καταφύγιο σε δύσκολες καταστάσεις, εξερχόμενος από αυτό για μακρινότερα ταξίδια.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η κατάσταση συσσώρευσης του γενικού δείκτη δίνει την ευκαιρία για αναδιάταξη και ανασυγκρότηση, όπου ανάλογα με τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις θα κινηθεί αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής «η εαρινή σύναξις» του ελληνικού χρηματιστηρίου καλά κρατεί.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    30
    Shares
  •  
  •  
  • 30
  •