ΕΚΤ: 301.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν το α΄ εξάμηνο

Περίπου 301.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018, αριθμός μειωμένος κατά 17,1% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, «ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το 2017 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 5,9% και 4,0% αντιστοίχως. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει το 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Σημειώνεται πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Όπως επισημαίνεται, οι δυο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περίπου 83% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (88,8%) εντοπίστηκαν στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, περίπου 10,3% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,9% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •