Ένα καλοκαίρι πλούσιο σε εκδηλώσεις

Ιδιαίτερα πλούσιο σε ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου, μαζί βέβαια με τα παραδοσιακά πανηγύρια, είναι και το φετινό καλοκαίρι στα χωριά του Ζαγορίου.

Ο δήμος και το Πνευματικό Κέντρο, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, αδελφότητες, φορείς των αποδήμων και ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μια από τις εκδηλώσεις που ξεχωρίζουν είναι και αυτή για τα πέτρινα γεφύρια, θέμα επίκαιρο το τελευταίο διάστημα μετά και την πρόταση του δήμου προς το υπουργείο Πολιτισμού για υλοποίηση συνολικού προγράμματος διάσωσης και ανάδειξης.

Από κοινού, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μηλιωτάδων, διοργανώνουν στις 12 Αυγούστου εκδήλωση με θέμα «Ζαγορίσια γεφύρια: Χθες, σήμερα, αύριο», στους Μηλιωτάδες. Μετά τις εισηγήσεις και τη συζήτηση θα γίνει παρουσίαση χορευτικών του Συνδέσμου και θα ακολουθήσει γλέντι.

Το Φεστιβάλ Βοβούσας από σήμερα Σάββατο έως τις 21 Ιουλίου, με πληθώρα δραστηριοτήτων και δράσεων και αυτό το καλοκαίρι, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για όσους επιλέξουν… να πάρουν τα βουνά. Παραδοσιακά σχήματα, πειραματικά free jazz και electro-pop είναι λίγα από αυτά που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες (δωρεάν), ενώ πολλά είναι τα εργαστήρια (ντοκιμαντέρ, πολυφωνίας, επεξεργασίας ξύλου, δημιουργικής γραφής και εικονογράφησης για παιδιά,), εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές ταινιών και φυσικά συναυλίες. Το Φεστιβάλ στηρίζεται από τον δήμο Ζαγορίου και την περιφέρεια Ηπείρου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει πολλές θεατρικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε Μονοδένδρι, Γρεβενίτι και Τσεπέλοβο, θέατρο «Έκφραση» σε Δεμάτι και Σκαμνέλι, Ομάδα του θιάσου OYL στο Πάπιγκο, θεατρικό σχήμα ΓΙΑΞΕΜΠΟΡΕ στη Λεπτοκαρυά), παραστάσεις καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, έκθεση αγιογραφίας, ομιλίες, εργαστήρια, συναυλίες ροκ, λαϊκές βραδιές, πάρτι νεολαίας.

Το ετήσιο αντάμωμα της Αδελφότητας Σαρακατσαναίων Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Αυγούστου στον Γυφτόκαμπο.

Στα Άνω Πεδινά, στις 5 Αυγούστου, θα γίνει εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι ρίζες των Σουδενιωτών», ενώ στις 29 Ιουλίου στο Καβαλλάρι εκδήλωση για την επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας.

Στα Γιάννινα, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων διοργανώνει εκδήλωση στις 25 Ιουλίου με τους Τακίμ, τον Πετρο-Λούκα Χαλκιά στο κλαρίνο και τον Νίκο Τατασόπουλο στο μπουζούκι.

ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δεσπόζουσα θέση στις εκδηλώσεις κατέχει ο μεγαλύτερος ελληνικός αγώνας ορεινού τρεξίματος, στον ορεινό όγκο της Τύμφης, το 8ο «Zagori Mountain Running», με διοργανώτρια την «Μy Adventure», σε συνεργασία με τον δήμο Ζαγορίου, το τριήμερο 20-22 Ιουλίου. Ο αγώνας αυτός συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Στο γήπεδο του Τσεπελόβου θα διεξαχθεί η 20η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με εννέα ομάδες. Το τουρνουά πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι τις 18 Αυγούστου και είναι αφιερωμένο στον Πανζαγορισιακό.

Στον Ελαφότοπο, από 3 έως 5 Αυγούστου, το μπάσκετ θα έχει την τιμητική του, με το τουρνουά 3Χ3 που διοργανώνει ο Αθλητικός Όμιλος Ελαφοτόπου με τον δήμο.

Στη Βοβούσα θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας «Protect Aoos Mountain Bike Ultra», μήκους 120 χιλιομέτρων με εκκίνηση και τερματισμό τη Βοβούσα.

Πηγή:agon.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •