Τί κοινό έχουν οι FF Group και CONCEPT FINANCE;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η «σκόνη» που δημιούργησε η υπόθεση της Folli Follie στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη. Και πως να καταλαγιάσει άλλωστε, όταν πράξεις και παραλείψεις των εποπτικών αρχών αποτελέσαν την αιτία να χαθούν χρήματα επενδυτών. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και η τελευταία. Η ιστορία των χρηματιστηρίων, είναι γεμάτη από περιπτώσεις ατασθαλιών και απάτης, τις οποίες συνήθως πληρώνουν οι επενδυτές.

Στην υπόθεση της Folli Follie, τα ερωτήματα συνεχίζουν να παραμένουν πολλά, καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Λένε πως η ιστορία διδάσκει, και πως όποιος δεν διδαχθεί από αυτήν είναι αναγκασμένος να την ξανά ζήσει. Εκτός από την πλούσια ιστορία μας ως έθνος, πλούσια είναι αντίστοιχα και η χρηματιστηριακή μας ιστορία, με αποκορύφωμα το «αμαρτωλό» 1999.

Η CONCEPT FINANCE

Ανατρέχοντας πίσω στο μακρινό 1999, βρίσκουμε την ίδρυση της CONCEPT FINANCE ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Α.Ε, με την υπ αριθμό πράξη 1715/5.7.99 (αριθμ. φύλλου 7842, 1 Οκτωβρίου 1999 της εφημερίδος της κυβερνήσεως). Όπως αναφέρεται, ο κ. Γεώργιος Βαρθαλίτης του Ιωάννου ορίζεται ως τακτικός ελεγκτής της πρώτης εταιρικής χρήσης.

Όπως προκύπτει όμως από την εφημερίδα της κυβερνήσεως (αριθμ. φύλλου 13120, 13 Δεκεμβρίου 2005), στην εν λόγω εταιρεία έγινε ανάκληση άδειας επειδή παρέλειψε να υποβάλει τους ισολογισμούς για τις χρήσεις 31.12.2000, 31.12.2001, 31.12.2002, 31.12.2003, και 31.12.2004. Παρόλα αυτά διόρισε ελεγκτή, καθώς και αναπληρωτή ελεγκτή.

Ποια είναι όμως η CONCEPT FINANCE; Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της ιστοσελίδας http://eapeaedo.blogspot.com, η εν λόγω εταιρεία εμπλέκεται κατά την περίοδο της σύστασης της και μετά, σε αρκετές υποθέσεις, με πιο γνωστή αυτή των «Αθηναϊκών Συμμετοχών». Την υπόθεση των «Αθηναϊκών Συμμετοχών» είχε αναλάβει η 19η ανακρίτρια κ. Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία διόρισε ως τεχνικό σύμβουλο-εμπειρογνώμονα στην εν λόγω υπόθεση τον κ. Βαρθαλίτη, ο οποίος όμως όπως είδαμε παραπάνω είχε διοριστεί ως πρώτος ελεγκτής της CONCEPT FINANCE, δηλαδή εταιρείας της οποίας ερευνούσε!

Οι ισολογισμοί της ECOVIS

Σύμφωνα με δημοσίευμα του www.bankingnews.gr (βλ. εδώ), η εταιρεία στην οποία ο κ. Βαρθαλίτης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECOVIS VNT Auditing (βλ. εδώ), «Ανατρέχοντας στο ΓΕΜΗ μάλιστα κάποιος μπορεί να διαπιστώσει η τελευταία δημοσίευση έγινε το Μάρτιο του 2018 και αφορά στην καταχώρηση των οικονομικών στοιχείων του 2014 ενώ η προηγούμενη ανακοίνωση έγινε τον Αύγουστο του 2017 και αφορά απόφαση του ΔΣ του 2016!!!». Δηλαδή, ελεγκτική εταιρεία η οποία προσλαμβάνεται από άλλες εταιρείες για έλεγχο, δεν δημοσιεύει (ως οφείλει βάση νόμου περί Α.Ε) τους δικούς της ισολογισμούς.

Η διένεξη με τον πρώην δήμαρχο Μεγαρέων

Το όνομα του κ. Βαρθαλίτη εμφανίζεται και στον Δήμο Μεγαρέων, όπου όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της κ. Αλέκα Σταματιάδη στο www.enimerosi-news.gr, ο κ. Βαρθαλίτης στην έκθεση του για τον ισολογισμό χρήσεως 2016, στην παράγραφο γνώμη για επιφύλαξη αναφέρθηκε σε ένα έλλειμμα που αφορά σε μία εσφαλμένη καταχώρηση ύψους 350.000 ευρώ που προήλθε από την ΔΕΥΑΜ προς τον δήμο στις 10-10-13 και ενώ ο ίδιος πρότεινε με την έκθεση ελέγχου που έχει κάνει μετά από ανάθεση που του έγινε να γίνει ειδικός έλεγχος του ταμείου για ολόκληρη τη χρονιά 2013 ενώ πρότεινε ΕΔΕ ο ίδιος αναφέρεται έωλα σε ένα σημαντικό ταμειακό έλλειμμα όπου στη συνέχεια λέει ότι για την ΕΔΕ υπήρξε σημαντικό έλλειμμα χωρίς να αναφέρει ποιο είναι το έλλειμμα συγκεκριμένα.

Τα ερωτήματα

Από την υπόθεση της Folli Follie, προκύπτουν μερικά βασικά ερωτήματα, όπως:

 • Για ποιο λόγο η QCM προέβη στην ανάδειξη της υπόθεσης, ενώ η ίδια κατείχε ήδη στο χαρτοφυλάκιο της μετοχές της εταιρείας; Διενεργούν εξονυχιστικό έλεγχο για όλες τις εταιρείες που επιλέγουν να τοποθετηθούν;

 • Ποιο κέρδος προκύπτει για την QCM από την ανάδειξη της υπόθεσης της Folli Follie;

 • Για ποιο λόγο αδράνησαν οι εποπτικές αρχές, με αποτέλεσμα οι επενδυτές της Folli Follie να υποστούν σημαντική ζημιά;

 • Για ποιο λόγο η διοίκηση της Folli Follie επέλεξε μια άγνωστη ελεγκτική εταιρεία, κι όχι μια διεθνούς κύρους;

 • Η Fosun είχε γνώση για το τι συνέβαινε στο ταμείο της εταιρείας, και στα καταστήματα αυτής;

 • Ποιοι έχουν συμφέρον από την ανάδειξη της εν λόγω υπόθεσης;

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, άλλο ένα σκάνδαλο προστίθεται στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, με θύματα τους απλούς επενδυτές και την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς. Ο κ. Βαρθαλίτης προέβη στον έλεγχο των ισολογισμών κι άλλων εισηγμένων εταιρειών, τις οποίες όμως δεν θα αναφέρουμε για ευνόητους λόγους, καθώς δεν έχει προκύψει κάτι το επιλήψιμο. Ας ελπίσουμε, η υπόθεση της Folli Follie να είναι η τελευταία.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •