Βραζιλία: Στη φυλακή παραμένει τελικά ο Λούλα

Μία ανάσα χώριζε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από την ελευθερία έως την Κυριακή. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Εφετείου να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος, μεταγενέστερη απόφαση έκρινε ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, ανεβάζοντας ενδεχομένως τον πολιτικό κίνδυνο ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο δικαστής του εφετείου Ροχέριο Φαβρέτο αποφάσισε νωρίς την Κυριακή ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο Λούλα δεχόμενος το αίτημα του Κόμματων των Εργατών (PT), το οποίο ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος το 1980.

Οι υποστηρικτές του Λούλα άρχισαν να πανηγυρίζουν την απόφαση για την άμεση απελευθέρωσή του τρεις μήνες μετά τη φυλάκισή του. Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτίμπα, στη νότια Βραζιλία, όπου κρατείται ο Λούλα, ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Λίγο αργότερα όμως ο επικεφαλής του Εφετείου Κάρλος Εδουάρδο Τόμσον Φλόρες ενέκρινε το αίτημα των εισαγγελέων να παραμείνει στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος.

Μέσα σε λίγες ώρες αυτή η δικαστική διαμάχη προκάλεσε σύγχυση στη Βραζιλία μόλις τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, των πιο αβέβαιων στην ιστορία της χώρας, στις οποίες ο Λούλα επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Ωστόσο ακόμη κι αν είχε αφεθεί ελεύθερος, ο πρώην πρόεδρος (2003-2010), που βρίσκεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, μάλλον θα έβλεπε την υποψηφιότητά του να ακυρώνεται από το εκλογικό δικαστήριο βάσει της νομοθεσίας που δεν επιτρέπει σε κάποιον που έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό να είναι υποψήφιος.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •