Θα καταφέρουν οι Βρυξέλλες να επιβάλλουν χούντα της παγκοσμιοποίησης στην Πολωνία;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Έντονες αντιδράσεις επικρατούν τις τελευταίες μέρες στην Πολωνία, με αφορμή νέο νόμο που προβλέπει πως η θητεία ενός τρίτου των δικαστών (27 σε σύνολο 72) του Ανώτατου Δικαστηρίου, ηλικίας άνω των 65 ετών, έληξε προχθές την Τρίτη.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρέθηκε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση με την πολωνική κυβέρνηση.

Το κυβερνών κόμμα

Τον Οκτώβριο του 2015 το ευρωσκεπτικιστικό, αντισυστημικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS)», κέρδισε τις εκλογές με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ποσοστό 39,1%, με επικεφαλής τον Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Το πρόγραμμα του κόμματος βασίζεται στις αρχές κατά της διαφθοράς και στον συντηρητισμό, καθώς και στην αρχή του νόμου και της τάξης. Τάσσεται επίσης, υπέρ του οικονομικού παρεμβατισμού, ενώ διατηρεί και μία κοινωνικά συντηρητική στάση με την οποία πλησίασε περισσότερο την Καθολική Εκκλησία, καθώς είναι και μέλος της αντιφεντεραλιστικής Συμμαχίας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η κυρία Μαλγκορζάτα Γκέρσντορφ, συμμετείχε στο κίνημα της Αλληλεγγύης στη δεκαετία του 1980 και εργάστηκε στην Υπηρεσία Νομολογίας του Ανώτατου Δικαστηρίου και στην Υπηρεσία Ανάλυσης του Ανώτατου Δικαστηρίου τη δεκαετία του 1990.

Το κίνημα Αλληλεγγύης στη δεκαετία του 1980, ξεκινησε ως ένα ευρύ αντι-γραφειοκρατικό κοινωνικό κίνημα, που χρησιμοποίησε μεθόδους πολιτικής αντίστασης για να προωθήσει τα δικαιώματα των εργατών και την κοινωνική αλλαγή. Κατά την εποχή της παρανομίας της οργάνωσης, οι ΗΠΑ παρείχαν σημαντική οικονομική υποστήριξη η οποία εκτιμάται ότι έφτασε τα 50 εκατ. δολάρια. Στην πορεία ομως, μεταβλήθηκε σε συστημικό κομμα, στην υπηρεσία της παγκοσμιοποίησης.

Η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο νέος νόμος της Πολωνικής κυβέρνησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το «ιερατείο» των Βρυξελλών, με την Επιτροπή να εκτιμά πως η νέα νομοθεσία «υπονομεύει την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, κυρίως τη μονιμότητα των δικαστών» και άρα πως η Πολωνία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Η ουσία ειναι οτι οι υπάρχοντες μεγαλο-δικαστές ειναι ανθρωποι της ΕΕ και του συστήματος. Να σημειώσουμε οτι οι μεγαλοδικαστές ειναι τα ‘πάντζερ’ (Γερμανικά τανκς) της παγκοσμιοποίησης σε όσες χωρες αντιστρατευονται την παγκοσμιοποίηση, οι ανθρωποι που υπηρετούν τις πολυεθνικές πιστότερα απο τις ιδιες τις εταιρίες. Αυτοι μεγαλοδικαστες δίωξαν οσες κυβερνησεις στην Ευρωπη και Λατ. Αμερικη αντιστρατευτηκαν το συστημα των ντίλερς της παγκοσμιοποίησης που συνηθως συνδέονται με εξαθλίωση των εγχωριων εταιριών και του λαού. Η ΕΕ, θελει να κρατησει δεμένη τη χώρα με το μόνο όπλο που τους απομένει, την ολιγαρχία των μεγαλοδικαστών. Η ανανεωση των προσωπων των δικαστων, θα φερει δημοκρατία, θα φερει ηττα της παγκοσμιοποίησης, στο διεφθαρμένο αυτο κομμάτι του συστήματος. Αυτο λοιπόν που παιζεται στην Πολωνία αφορά όλους μας!

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η εμπλοκή των Βρυξελλών σε εσωτερικά θέματα κρατών με δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς για την πραγματική ανεξαρτησία των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και την συγκρουση της παγκοσμιοποίησης με την πραγματική βούληση του λαού.

Η πρόσφατη ανάδειξη στην εξουσία των ευρωσκεπτικιστών στην Ιταλία, δημιουργεί έντονους προβληματισμούς για την πολιτική και οικονομική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο εξάλλου αποδεικνύεται και από την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα, συγκεντρώνει όλο και περισσότερο την άρνηση των λαών της Ευρώπης στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, με απρόβλεπτα αποτελέσματα γι αυτήν.

Με πληροφορίες από www.wikipedia.org

  •  
    59
    Shares
  •  
  •  
  • 59
  •