Φιλίππου – Σαββάκης οι επικεφαλής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας – Συμμετέχει και στο ΔΣ η EBRD – Καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ η εταιρεία

Φιλίππου – Σαββάκης οι επικεφαλής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας – Συμμετέχει και στο ΔΣ η EBRD – Καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ η εταιρεία

Σάρκα και οστά παίρνει το ενεργειακό χρηματιστήριο καθώς η ανώνυμη εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α. Ε. καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ ενώ ορίστηκε και το πρώτο 9μελές ΔΣ. Σε αυτό μετέχουν στελέχη από το ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ ξεχωρίζει επίσης η συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής αναπτυξιακής τράπεζας EBRD.

Ειδικότερα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που θα έχει ως σκοπό την οργάνωση και διαχείριση των ενεργειακών αγορών, ορίζεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ Μιχάλης Φιλίππου.

Πρόεδρος ορίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθ. Σαββάκης

Τα υπόλοιπα 7 μέλη του πρώτου ΔΣ του ΕΧΕ είναι:

ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Γ. Καμπούρης,
ο επιτελικός διευθυντής αγορών ηλεκτρικής ενέργειας του ΛΑΓΗΕ Α. Τασούλης,
ο ειδικός επί ρυθμιστικών θεμάτων στο ΔΕΣΦΑ Γ. Αυλωνίτης,
ο επιτελικός διευθυντής λειτουργικών του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Δ. Καραϊσκάκης,
ο εκπρόσωπος της EBRD διευθυντής συναλλάγματος και ανάπτυξης κεφαλαιαγορών Hannes Takacs,
ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Κύπρου Μαρίνος Χριστοδουλίδης
ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Παπαντώνης.

Η θητεία του πρώτου ΔΣ είναι 3ετής ενώ το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε στα 5 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται τέλος ότι στην ΕΧΕ συμμετέχουν ο ΛΑΓΗΕ με ποσοστό 22%, ο ΑΔΜΗΕ με 20% ο ΔΕΣΦΑ με 7%, η ΕΧΑΕ με 31% και η EBRD με 20.

Το Χρηματιστήριο Κύπρου που έχει συμφωνηθεί να συμμετάσχει, δεν θα είναι μετοχικά παρόν στην ιδρυτική φάση καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί, για τυπικούς λόγους η απαιτούμενη έγκριση του Κυπριακού Κοινοβουλίου και το προγραμματισμένο ποσοστό του (10%) θα το πάρει προς ώρας το Χρηματιστήριο Αθηνών με σκοπό να το μεταβιβάσει στη συνέχεια.

Το Χρηματιστήριο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2019, ενώ η εταιρεία θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ ως φορέας διαχείρισης της αγοράς για το μεταβατικό στάδιο έως την εφαρμογή του target model.

Από τα πρώτα καθήκοντα του νέου ΔΣ της ΕΧΕ θα είναι να υποβάλει στη ΡΑΕ προς έγκριση τον κανονισμό της νέας εταιρείας και τον κανονισμό λειτουργίας των νέων αγορών, ενώ ο ρυθμιστής θα πρέπει να εγκρίνει τον κάθε μέτοχο ενώ θα ελέγξει και την τυπική επάρκεια και καταλληλότητα των μελών του ΔΣ.

Χρήστος Στεφάνου

Πηγή:energypress.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •