Πως το ΔΝΤ οδήγησε στην εξαθλίωση ακόμη μία χώρα

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η κρίση του 2008 έκανε ακόμη πιο γνωστό τον ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο με την πρόφαση της οικονομικής βοήθειας και της ανάπτυξης, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση τις χώρες όπου χρηματοδότησε.

Αυτή τη φορά θύμα του υπήρξε η Ιορδανία, με τον πρωθυπουργό Χάνι Μούλκι να υποβάλλει την παραίτηση του χθες, έπειτα από πολυήμερες διαμαρτυρίες των πολιτών της χώρας. Πως όμως έφθασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, και ποιος τα οδήγησε ως εδώ;

Το χρονικό της παραίτησης

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Χάνι Μούλκι ξεκίνησε την θητεία στην πρωθυπουργία της χώρας το 2016, την χρονιά που το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο στην Ιορδανία ύψους 723 εκατ. δολαρίων για περίοδο τριών ετών, με την υποχρέωση η χώρα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο τι άλλο; την μείωση φυσικά του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος.

Η αύξηση των φόρων, του κόστους ζωής, και κυρίως η κατάργηση της επιδότησης του ψωμιού για τους φτωχότερους πολίτες, ανάγκασαν τον λαό της Ιορδανίας να βγει στους δρόμους την προηγούμενη εβδομάδα, με τις διαμαρτυρίες να κλιμακώνονται χθες. Χαρακτηριστικότερο όλων αποτελεί το παράδειγμα, ότι από τα μέτρα που επέβαλλε το ΔΝΤ δια μέσω Μούλκι, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά πέντε φορές από τις αρχές του έτους, δημιουργώντας έντονη δυσφορία στου Ιορδανούς.

Η κατάσταση της οικονομίας

Αξίζει να ρίξουμε όμως μια ματιά, στην οικονομική κατάσταση της Ιορδανίας πριν και μετά την είσοδο του ΔΝΤ, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την εμμονή του Ταμείου σε λάθος μέτρα, τα οποία οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση ολόκληρα κράτη και λαούς.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2016 ανερχόταν στο 2,6% (πηγή: trading economics), για να υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018, μετά από δύο χρόνια και με την οικονομική πολιτική που επέβαλε το ΔΝΤ, στο 1,8%. Η ανεργία από το 13,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, αυξήθηκε στο 18,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ το δημόσιο χρέος ως προς ΑΕΠ από το 95,1% το 2016 αυξήθηκε στο 95,6% το προηγούμενο έτος, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά την σημαντική «βοήθεια» του ΔΝΤ, όσο αφορά τους βασικούς δείκτες της οικονομίας.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού υποχώρησε στο 2,6% ως προς το ΑΕΠ το 2017, έναντι 3,2% του ΑΕΠ το 2016, με την μείωση να προέρχεται κυρίως από την αύξηση των έμμεσων φόρων.

Συμπέρασμα

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, και στην περίπτωση της Ιορδανίας το ΔΝΤ εφάρμοσε λάθος πρόγραμμα, καθώς αυτό δεν έχει ως βάση την πραγματική ανάπτυξη, αλλά την αύξηση του δημοσίου χρέους, και την εξαθλίωση των πολιτών της χώρας, οδηγώντας σε παραίτηση ακόμη έναν πρωθυπουργό. Μπορεί οι «συμπτώσεις» να είναι πολλές γύρω από τις λάθος συνταγές του Ταμείου, ο βασικός στόχος όμως είναι ένας· η αύξηση του χρέους και η εξαθλίωση της κοινωνίας.