Άλλο ένα πετυχημένο Φεστιβάλ της νεολαίας του Βύρωνα έριξε την αυλαία του

Εδώ και 33 χρόνια ο Δήμος Βύρωνα ξεκίνησε το παιδικό φεστιβάλ με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά της πόλης μας να εκφράσουν με χρώματα, ήχους, χορό, θεατρικό λόγο, αυτά που έχουν να μας πουν.

Όλα αυτά τα χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της αλλαγής των γενεών, της πολιτιστικής μεταμόρφωσης της πόλης μας, με πρωτοπόρα τη νεολαία μας που αέναα αφήνει το δικό της αποτύπωμα.

Διαχρονικά, η νεολαία και οι δάσκαλοί της, χαράσσουν το δικό τους μονοπάτι, τη δική τους έκφραση, μεταμορφώνοντας τον Βύρωνα μέσα από πολιτιστικές δράσεις.

Χθες, Κυριακή 13 Μαΐου, το απόγευμα, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, το 33ο Παιδικό – Νεανικό Φεστιβάλ, το «…μάθημα ανοικτό…» έριξε την αυλαία του.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο ταπητουργείο για να χειροκροτήσει τις προσπάθειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής:

«Το 33ο Παιδικό – Νεανικό Φεστιβάλ, το ‘’..Μάθημα Ανοιχτό…” και οι εκδηλώσεις του στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Το φεστιβάλ, διαχρονικά αναπτύσσεται χάρη στη δημιουργική παρουσία των παιδιών, την ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών και των σχολείων, καθώς και στη δουλειά της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου μας. Η γειτονιά μας, ο Δήμος μας, με τις πολλές και σπουδαίες δράσεις του αναδεικνύεται σε Δήμο πολιτισμού.

Η κινηματογραφική λέσχη που λειτούργησε φέτος για 2η χρονιά με μεγάλη συμμετοχή, ο λογοτεχνικός διαγωνισμός που εξελίσσεται για 4η χρονιά ως μοναδικό φαινόμενο στο χώρο της αυτοδιοίκησης, τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και το θεατρικό εργαστήρι με επικεφαλής τη Λίλιαν Δημητρακοπούλου, που αναβαθμίζονται και λειτουργούν από φέτος σε νέα βάση το Κέντρο Μελέτης & Χορού “Ι. & Ρ. Ντάνκαν” που οι δράσεις του ξεπερνούν τα όρια του του Δήμου μας, το φεστιβάλ του Καρέα με την συμμετοχή όλων των τοπικών συλλόγων του, το φεστιβάλ πλατειών που θα πραγματοποιηθεί για 2η φορά φέτος, η έκθεση λουλουδιών και βιβλίου, το φεστιβάλ μπύρας με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τη συμμετοχή μικροζυθοποιών, αλλά και δεκάδες άλλες δράσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικά, ενημερωτικές ομιλίες από το Δήμο αλλά και τους δραστήριους μαζικούς φορείς της πόλης μας. Και τέλος, το φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων, που κατά πολλούς θεωρείται το καλύτερο φεστιβάλ στη χώρα μας μετά το φεστιβάλ Αθηνών σε ποιότητα και συμμετοχές, και το οποίο ανοίγει της πύλες του στις 7 Ιουνίου με δύο συναυλίες αφιερωμένες στον Θάνο Μικρούτσικο.

Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ σε δύο σοβαρούς παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία του παιδικού φεστιβάλ.

Ο ένας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των σχολείων με την καθοδήγηση δύο σπουδαίων ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού: τoν Χάρη Αρώνη και τη Βενετία Χατζηνικολάου, τους θεατρολόγους του Δήμου μας, καθώς και τον ηχολήπτη μας τον Πάρη Γεωργούλα. Τους ευχαριστώ εκ μέρους όλων και τους εύχομαι να είναι καλά και να μας δίνουν πάντα την πολύτιμη βοήθειά τους.

Ο δεύτερος σοβαρός παράγοντας είναι οι χώροι πολιτισμού που διαθέτει ο Δήμος -που δεν είναι πολλοί- και παρουσιάζονται όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Ο κύριος χώρος, ο κινηματογράφος Ν. Ελβετία, ένας χώρος που δεν ανήκει στον Δήμο αλλά 35 χρόνια τώρα ενοικιάζεται, πληρώνοντας κάθε μήνα ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Αυτόν λοιπόν τον χώρο, η δημοτική αρχή έλαβε την απόφαση να τον αγοράσει μέσα στο 2018 και να τον παραδώσει στην νέα γενιά και στους δημότες του Βύρωνα ως ένα ανανεωμένο χώρο πολιτισμού.

Σήμερα πέφτει η αυλαία του 33ου παιδικού φεστιβάλ. Αύριο αρχίζει η προσπάθεια για το επόμενο. Εύχομαι να έχουμε όλοι Υγεία και του χρόνου να παρουσιάσουμε ακόμη καλύτερο φεστιβάλ

Το πρόγραμμα της τελετής λήξης περιλάμβανε:

Μουσικά Δρώμενα. Μουσικά κομμάτια ορχήστρας βιολιών και κιθάρας από τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου.

Επιμέλεια – διδασκαλία: Ν. Ανταλοπούλου, Ν. Μαρκάκη, Π. Πολίτης, Μ. Σημίτης, Θ. Τσικρικάς

(Με την στήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων)

Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς από τους μαθητές των 5ου και 11ου Δημοτικών Σχολείων.

Επιμέλεια –διδασκαλία: Νίκος Κωστογιαννόπουλος

(Με την στήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων)

Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς από τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου.

Επιμέλεια – διδασκαλία: Μαρία Τσούτσουρα

(Με την στήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων)

Ο Σύλλογος των Αρμενίων παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τον τόπο του.

H κιθαριστική ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου Ηλιούπολης, τάξη «Βαγγέλη Μπουντούνη» και η παιδική χορωδία, ερμήνευσαν αποσπάσματα από τη συναυλία του Μεγάρου « 200 κιθάρες – Άρωμα Ελλάδας».

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου παρουσίασαν μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο στο τραγούδι «Όμορφη και Παράξενη Πατρίδα».

Ακολούθησαν οι μαθητές της Β τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου που μας παρουσίασαν επίσης μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο στο τραγούδι «Το Κοχύλι», Ποίησης Οδυσσέα Ελύτη. Υπεύθυνος δάσκαλος : Γιάννης Νάσης

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μοντέρνους χορούς. Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου του τμήματος μοντέρνων χορών χόρεψαν Hip Hop. Επιμέλεια – διδασκαλία: Ισμήνη Σταματογιάννη (Με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων).

Οι επίσημες παρουσίες της τελετής λήξης ήταν:

Ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αγγέλης

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή», Χρήστος Γώγος

Ο Επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας», Αλέξης Σωτηρόπουλος

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Λεμονιά Κλωνάρη

Μιχάλης Καραγιάννης

Γιάννης Μαυρίκης

Χρήστος Σπυρόπουλος

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Αλέξανδρος Αλαβάνος

Γιώργος Αρβανίτης

Ελένη Βασιλοπούλου

Σοφία Δασκαλάκη-Βεχλίδου

Λευτέρης Τριανταφύλλου

Χαράλαμπος Σώζος

O Διευθυντής της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Γιάννης Μοναστηριώτης