Έρευνα Public Issue: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και τον ελληνικό στρατό

Τον τρόπο που η ελληνική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καταγράφει έρευνα της Public Issue.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πολύ ιδιαίτερη συγκυρία, αφού αρκετά και μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι ανοιχτά για την Ελλάδα.

Ανάμεσα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις που είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 81% των ερωτηθέντων πιστεύει πως σε σχέση με την περσινή χρονιά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν χειροτερεύσει, την ώρα που ένα 74% εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.

Στο ερώτημα του πώς χειρίζεται η κυβέρνηση τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, το 54% των ερωτηθέντων απαντά μάλλον λάθος, ενώ το 37% απαντά μάλλον σωστά.

Μάλλον λάθος θεωρεί την κριτική που κάνει η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα ένα 56% και μάλλον σωστή ένα 32%. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία, ένα 70% πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Επίσης, το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ ένα 52% απίθανο.

Σε περίπτωση πολέμου, πάντως, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αυτός θα λήξει με νίκη της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο πού θεωρούν πιο πιθανό να ξεσπάσει ένα θερμό επεισόδιο, η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει στο Αιγαίο, με ποσοστό 65%, ενώ στη Θράκη απαντά το 7% και στην Κύπρο το 17%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ένα 67% τοποθετείται μάλλον αρνητικά, ενώ ένα 27% μάλλον υπέρ. Ένα 47% εκτιμά ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ δεν θα συνέφερε την Ελλάδα, ενώ ένα 40% ότι τη συμφέρει. Στο ερώτημα εάν, γενικά για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να υπάρξουν διάλογος και διαπραγματεύσεις, το 70% των ερωτηθέντων απαντά θετικά, σε αντίθεση με ένα 28% που απαντά αρνητικά.

Σε άλλο κομμάτι της έρευνας που έχει διερευνά τις κοινωνικές αντιλήψεις για την ισχύ και την άμυνα της χώρας, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η θέση της χώρας είναι πιο αδύνατη σε σχέση με πέρυσι και το 40% απαντά πως είναι ίδια.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απαντά ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα με γειτονική χώρα, η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με την Τουρκία. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έδωσε αυτή την απάντηση έφθασε το 87%. Το 79% απαντά ότι η Τουρκία συνιστά απειλή για την Ελλάδα, το 17% απαντά πως καμία χώρα δεν συνιστά απειλή για την Ελλάδα και το 13% θεωρεί ως απειλή την Αλβανία.

Σε ότι αφορά στο ΝΑΤΟ το 62% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη και μόνο το 34% θετική. Μάλιστα, το 49% των ερωτηθέντων απαντά πως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με το 38% που πιστεύει ότι έχει ωφεληθεί.

Την ώρα που η πλειοψηφία των ερωτηθέντων μοιάζει να μην εμπιστεύεται το ΝΑΤΟ, δείχνει να εμπιστεύεται τον στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις. Το 80% δηλώνει ότι μάλλον εμπιστεύεται τον στρατό, σε αντίθεση με ένα 17% που δηλώνει ότι μάλλον δεν τον εμπιστεύεται.

Σε ερώτηση για το πώς βλέπουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά τρεις μήνες η στρατιωτική θητεία, από εννιά μήνες σε 12. Το 64% δηλώνει ότι μάλλον συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το 31% ότι διαφωνεί.

Πηγή:newpost.gr