Η Profile ως Βελλερεφόντης στην Χίμαιρα του τεχνολογικού κλάδου;
Τις τελευταίες μέρες ο κλάδος της τεχνολογίας δέχεται σημαντικές πιέσεις παγκοσμίως, δημιουργώντας αναστάτωση στα διεθνή χρηματιστήρια. Η αρνητική έκθεση της Taiwan Semiconductor Manufacturing, βασικής προμηθευτικής εταιρείας ημιαγωγών της Apple, αλλά και η μείωση των πωλήσεων smartphones παγκοσμίως στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποτέλεσαν την αφορμή για selloff στις μετοχές τεχνολογίας.
Απέναντι στις σημαντικές πιέσεις των τελευταίων ημερών, υπήρξε μια ελληνική μετοχή, αυτή της Profile, η οποία κατάφερε να αντισταθεί σθεναρά. Βέβαια, οι πιέσεις ασκήθηκαν κυρίως στις μετοχές των εταιριών κατασκευής ημιαγωγών, αλλά και πωλήσεων smartphones, κι όχι σε αυτές της κατασκευής προγραμμάτων όπου ανήκει η Profile. Παρόλα αυτά, από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το έτος 2017 την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά αντέδρασε θετικά, δείχνοντας ότι οι προοπτικές για την εταιρεία είναι μεγάλες. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Η θεμελιακή εικόνα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έτους, ο κύκλος εργασιών της Profile παρουσίασε αύξηση σε επίπεδο Ομίλου 24,36%, στα 11,55 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 3,93 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 39,52%, και τα κέρδη μετά φόρων να ανέρχονται στα 1,02 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 72,42%, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,0867 σεντς από 0,0477 σεντς.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα χρήσης του 2017, το P/E διαμορφώνεται στα 15,34, όπου σε σχέση με το εκτιμώμενο P/E για το σύνολο του έτους του τεχνολογικού κλάδου του S&P 500, που είναι στο 71,86, μπορεί να θεωρηθεί χαμηλό. Η εσωτερική αξία της μετοχής διαμορφώνεται στο 1,53, ενώ η τιμή προς εσωτερική αξία βρίσκεται στο 0,87.
Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με discount όσο αφορά την τιμή προς την εσωτερική της αξία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εκτίμηση της εταιρείας, σχετικά με την επίδραση του Brexit στις πωλήσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τεχνική εικόνα
Οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, «χαρίζοντας» στην μετοχή της περασμένη Τετάρτη ένα +4,80%, και την επομένη ένα +1,91%. Από τις αρχές του έτους η μετοχή καταγράφει κέρδη 87,32% (κλείσιμο 20/4), ενώ σε διάστημα 52 εβδομάδων ενισχύεται κατά 146,30%. Πραγματικά διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις, καθώς θα τις ζήλευε κάθε διαχειριστής κεφαλαίων και επενδυτής των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου.
Παρατηρώντας όμως κανείς το ημερήσιο γράφημα της μετοχής, διαπιστώνει ότι τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η μετοχή εμφανίζει μία αδυναμία στο να κινηθεί πάνω από τα πρόσφατα υψηλά, παρά τα θετικά νέα γι αυτήν. Με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,3411 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στα 1,198 ευρώ (γραμμή ΓΔ), το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις, όπου ίσως εισέλθει σε μία περίοδο πλευρικής κίνησης μεταξύ αντίστασης και στήριξης.
Αυτό το οποίο όμως προβληματίζει ιδιαίτερα είναι το μακροχρόνιο γράφημα, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπέρ αγορασμένης ζώνης, κάτι που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μία κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, όπως συνέβη και στο παρελθόν όταν βρέθηκε πάνω από την υπέρ αγορασμένη ζώνη. Στο μακροχρόνιο γράφημα η αντίσταση βρίσκεται στα 1,7585 ευρώ (γραμμή (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στα 0,9871 (γραμμή ΓΔ).
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.