Το ελβετικό φράγκο κάνει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να γυρίσει το ρολόι πίσω…

Το ελβετικό φράγκο βρίσκεται σε εντυπωσιακή απόσταση από αυτό που ήταν κάποτε: ένα από τα απρόσβλητα οχυρά στις παγκόσμιες αγορές.

Έχοντας αγγίξει το τριετές υψηλό σημείο του 1,189 για ένα ευρώ την Τρίτη, το φράγκο είναι τώρα λίγο παραπάνω από ένα λεπτό μακριά από το 1,20, στο οποίο η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) είχε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία της μέχρι τις αρχές του 2015 – και την οποία ενδυνάμωνε με αυτό που η Κεντρική Τράπεζα αποκαλούσε “απεριόριστες” παρεμβάσεις συναλλάγματος.

Ενώ το επίπεδο 1,20 είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικό, η αποδυνάμωση του φράγκου αποτελεί πιθανό ορόσημο για τον Πρόεδρο SNB Thomas Jordan και τους συναδέλφους του, που μπορεί να τους επιτρέψει να ξεκινήσουν να φαντάζονται πώς να επιστρέψουν τα επιτόκια πίσω σε θετικό έδαφος μετά από μια δεκαετία στις πρώτες γραμμές των αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών.

“Βρισκόμαστε κοντά στο περίφημο όριο, οπότε είναι μια ανακούφιση για την SNB να έχει το φράγκο όπου είναι, αλλά θα θέλουν να δουν μια σταθεροποίηση της τάσης πριν κάνουν τίποτα”, δήλωσε η Nadia Gharbi, οικονομολόγος στην Pictet στη Γενεύη. “Από την πλευρά της επικοινωνίας μπορεί να δούμε μια μικρή αλλαγή, αλλά η SNB θα παραμείνει πολύ συνετή. Υπάρχει ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου και η κατάσταση στην Ιταλία παραμένει εύθραυστη”.

Ήδη, η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) φαίνεται να αποκαθιστά τις παρεμβάσεις της, εκμεταλλευόμενη ένα ασθενέστερο φράγκο χάρη στη βελτίωση της ανάπτυξης της ευρωζώνης και τη μείωση του άγχους των επενδυτών για την ευρωπαϊκή πολιτική. Ενώ η ψηφοφορία του περασμένου έτους για πρόεδρο στη Γαλλία δημιούργησε πίεση στο φράγκο, οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία φέτος δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Πηγή:newmoney.gr

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •