Μπορεί να αναστηθεί ο Αθηναίος βασιλιάς;

Οι προσδοκίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των χρηματιστηρίων, κι όχι μόνο, καθώς αυτές είναι που δημιουργούν τις μεταβολές στις τιμές καθημερινά. Όπως και στην ζωή όμως, οι προσδοκίες άλλοτε αποβαίνουν σωστές κι άλλοτε όχι, ενώ σημαντικός παράγοντας αποτελεί, όπως σε όλα, και η τύχη.

Στις αγορές οι προσδοκίες στηρίζονται σε διάφορα growth stories, όπου άλλοτε αυτά πραγματοποιούνται, κι άλλοτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, η «ψυχρή» ματιά αποτελεί καλό σύμβουλο, ενώ ο ενθουσιασμός συνήθως όχι.

Οι προσδοκίες για τον Αθηναίο βασιλιά

Μια περίπτωση στο ελληνικό χρηματιστήριο όπου υπάρχουν προσδοκίες, είναι κι αυτή του Κέκροψ, λόγω της γνωστής υπόθεσης επίδικης έκτασης με το δημόσιο. Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρία ανακοίνωσε πως «Η ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία), σε συνέχεια προηγούμενων Ανακοινώσεών της αναφορικά με την επίδικη έκταση γνωστοποιεί ότι, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έκανε δεκτή την ασκηθείσα από την Εταιρεία Αίτηση Αναίρεσης της υπ’ αριθ. 3401/2014 απόφασης του Εφετείου Αθηνών κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, ανήρεσε την εις βάρος της Εταιρείας εφετειακή απόφαση, γιατί, κατά παράβαση του άρθρου 281 ΑΚ, είχε απορρίψει ως μη νόμιμη την ένσταση καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία η ΚΕΚΡΟΨ επικαλείτο, ότι το Ελληνικό Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της με σειρά επιδηλωτικών πράξεων. Ως εκ τούτου η υπόθεση θα εισαχθεί εκ νέου στο Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με τις κατά τα ανωτέρω δεσμευτικές για το Εφετείο κρίσεις του Αρείου Πάγου. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη, αναφορικά με την πορεία της υποθέσεως».

Αυτό που προκύπτει δηλαδή από την απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι ότι ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί. Το οξύμωρο είναι, ότι η μετοχή της εταιρείας την ημέρα της ανακοίνωσης έκλεισε στο +10,67%, ενώ μια μέρα νωρίτερα έκλεισε στο +7,14%. Μάλλον οι Κεκροπίδες γνώριζαν από την Μητέρα Γη και τον Ουρανό, και θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ανακοίνωση. Εξάλλου στην μυθολογία όλα γίνονται!

Από το υψηλό των 1,84 την περασμένη Πέμπτη, η μετοχή κατέγραψε απώλειες 6,02%, την Παρασκευή, με τον όγκο να διαμορφώνεται πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (87.321 τεμάχια).

Η πραγματικότητα

Προφανώς και η άνοδος της μετοχής της εταιρείας εσωκλείει τις προσδοκίες, σχετικά με μία θετική έκβαση της επίδικης έκτασης. Ακόμη όμως και στο θετικό σενάριο, τα έσοδα τα οποία θα αποκομίσει η εταιρεία από την εκμετάλλευση της έκτασης ή την πώληση αυτής, δεν είναι ακόμη γνωστά, αφού δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση θα βρεθεί η ελληνική οικονομία από τον Αύγουστο και μετά. Σε κάθε περίπτωση, η όποια εκτίμηση γίνεται σχετικά με την επίδικη έκταση είναι πολύ νωρίς, ενώ καλό θα ήταν να αναμένουμε τα αποτελέσματα για την χρήση του 2017, προκειμένου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την εταιρεία, και πολύ περισσότερο για την μετοχή αυτής.

Τεχνική εικόνα

Η μετοχή από τις αρχές του έτους ενισχύεται 100% (κλείσιμο 13/4), με την απόδοση των 52 εβδομάδων να ανέρχεται στο 112,53%. Πραγματικά ικανοποιητικές αποδόσεις που θα ζήλευε κάθε διαχειριστής κεφαλαίων ή επενδυτής. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο ημερήσιο γράφημα, αντιλαμβάνεται ότι η μετοχή παραμένει σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, καθώς η αντίσταση των 1,8656 ευρώ (γραμμή ΑΒ) δείχνει δύσκολα να διασπάται, με την μετοχή να δίνει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα μάχη προκειμένου να διατηρηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στα 1,3114, ενώ προβληματισμό δημιουργεί και ο αυξημένος όγκος της Παρασκευής σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στο μακροχρόνιο γράφημα, όπου η μετοχή από τον περασμένο Δεκέμβριο διαπραγματεύεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, συναντώντας όμως στο πρώτο τρίμηνο σημαντική αντίσταση στα 1,8061 ευρώ (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη να αποτελεί ο κινητός μέσος όρος των πενήντα ημερών, στα 1,0954 ευρώ.

Συμπέρασμα

Σε κάθε περίπτωση, η υπομονή σε αυτές τις περιπτώσεις αποδεικνύεται πραγματικός χρυσός, αφού η έλλειψη αυτής οδηγεί τις περισσότερες φορές σε «εγκλωβισμό» και καταγραφή σημαντικών ζημιλων. Το εάν ο βασιλιάς θα αναστηθεί από τον τάφο του στο Ερέχθειο, αυτό μένει να μας το δείξει ο χρόνος.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    17
    Shares
  •  
  •  
  • 17
  •