Συγκλονίστηκε σήμερα η Βαρκελώνη απο 800.000 διαδηλωτές! Πέφτει η χούντα του Ραχόι;

Έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τη φυλάκιση των ακτιβιστών υπέρ της ανεξαρτησίας Jordi Cuixart και του Jordi Sànchez, του τελευταίου υποψήφιου για προεδρία. Συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία για το ρόλο τους στον χάρτη πορείας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.  Ο λαός της Καταλονίας όμως δεν ξέχασε! Μια πλατφόρμα αποτελούμενη από διάφορους οργανισμούς υπέρ της καταλανικής πολιτείας ζήτησε μια πορεία που θα διεξαχθεί στις 15 Απριλίου, στην καρδιά της Βαρκελώνης. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, 350.000 ήταν παρόντες, ενώ οι διοργανωτές αριθμούν περίπου 750.000 διαδηλωτές.


Η χούντα του Ραχόι εχει φυλακίσει ή εξορίσει
Από τη φυλάκιση των Cuixart και Sànchez, άλλα μέλη του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας κρατούνται και καταδικάζονται σε προληπτική φυλάκιση. Αυτές περιλαμβάνουν τον εναντίον αντιπρόεδρο Oriol Junqueras και τον Jordi Turull, ο οποίος ήταν σύντομα υποψήφιος για προεδρία πριν από τη δεύτερη σύλληψή του. Άλλοι καταλανικοί ηγέτες που κρατούνται υπό κράτηση περιλαμβάνουν πρόσθετα απολυθέντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva και Dolors Bassa, καθώς και τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Carme Forcadell. Εν τω μεταξύ, άλλα μέλη κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος Carles Puigdemont, η Άννα Γκαμπριήλ, η Μάρτα Ροβίρα, η Meritxell Serret, ο Lluís Puig, η Clara Ponsatí και ο Toni Comín είναι στο εξωτερικό, καθώς έχουν δηλώσει ότι φοβούνται ότι δεν θα θα λάβουν δίκαιη δίκη στα ισπανικά δικαστήρια αν επιστρέψουν. Η σημερινή διαμαρτυρία  απαιτησε επίσης να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.


«Τους Θέλουμε σπίτι»
Οι διαδηλωτές διεξήχθησαν με το σύνθημα «Για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, για τη δημοκρατία και τη συνοχή, τους θέλουμε σπίτι». Το σημείο εκκίνησης ήταν η Plaça Espanya, ένας πολυσύχναστος κόμβος στην καταλανική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές ακολούθησαν τη Λεωφόρο Paral·lel προς τη θάλασσα.
Η πλατφόρμα πίσω από την πορεία της Κυριακής φέρει την ονομασία ‘χώρος για τη δημοκρατία και τη συνύπαρξη’  και συγκροτείται από διάφορες ομάδες, εκτός από την Ανεξαρτησία και την Ανεξαρτησία. Αυτά περιλαμβάνουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις ενώσεις γονέων, τις ενώσεις των παραγόντων, τις ομάδες νέων και πολλά άλλα. Μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι η CCOO (Επιτροπή Εργαζομένων) και η UGT (Γενική Ένωση Εργαζομένων), οι κυριότερες της χώρας.


Συμπέρασμα
Από τη στιγμή που έγιναν οι πρώτες φυλακίσεις, ξεκίνησαν πολλές μαζικές διαδηλώσεις, αντλώντας χιλιάδες υποστηρικτές υπέρ της ανεξαρτησίας στην καταλανική πρωτεύουσα σε τακτική βάση. Στις 11 Μαρτίου, 45.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας την απελευθέρωση φυλακισμένων καταλανικών ηγετών και, στη συνέχεια, και πάλι, αφού συνελήφθη ο Puigdemont, χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν στη Βαρκελώνη και πέραν αυτού.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, υποστηρικτές υπέρ της ανεξαρτησίας έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες για να ακούσουν τις φωνές τους, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, όπου 45.000 άνθρωποι διέσχισαν τους δρόμους του Βελγίου. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν 750.000 άνθρωποι γέμισαν την πλατεία ‘ Μαρίνα’ στη Βαρκελώνη.
Εκτός από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες που καλούνται να ανταποκριθούν στη συνεχιζόμενη πολιτική κατάσταση στη χώρα, το Òmium και το ANC είναι οι οργανισμοί πίσω από την ετήσια μαζική πορεία που λαμβάνει χώρα κάθε Σεπτέμβριο στην Καταλονία. Η ημερομηνία ειναι η ίδια με εκείνη την ημέρα που η χώρα έχασε την ανεξαρτησία της έναντι της Ισπανίας στον πόλεμο διαδοχής του 1714 εναντίον του ισπανικού στρατού. Η φωτιά άναψε και θα κάψει τον συνεργάτη της Γερμανικής διοίκηση που φτωχοποιεί τον Ευρωπαικό Νότο,  Ισπανο Ραχόι και την Παγκοσμιοποίηση. Ο λαός της Kαταλονίας δεν θα σκύψει το κεφάλι στους κατακτητές ! Οι λαοί θα νικήσουν!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •