Ρωσία: Βουτιά για το ρούβλι, πιέσεις στα ομόλογα

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης βρίσκεται το ρούβλι, ενώ ανοδικά κινείται το κόστος ασφάλισης για την έκθεση σε ρωσικό χρέος, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον αντίκτυπο, που θα έχει στη ρωσική οικονομία, ο νέος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων και η ευρύτερη ένταση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση.

Το ρωσικό νόμισμα υποχωρεί σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, εχοντας υποτιμηθεί περίπου 8% από τις αρχές της εβδομάδας. Συγκεκριμένα σημειώνει πτώση 1,4% στα 63,9125 ρούβλια ανά δολάρια. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και 2,7%. Οι αποδόσεις των ομολόγων σε ρούβλι υποχωρούν αυτή την ώρα ελαφρώς (12:30 ώρα Ελλάδος), μετά την εκτίναξή τους σε υψηλά δώδεκα μηνών το πρωί, ενώ οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) συνδεόμενο με ομόλογα. Το κόστος ασφάλισης ρωσικών ομολόγων (cds) έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Όπως σχολίαζαν αναλυτές οι αυστηρότερες έως τώρα αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία αιφνιδίασαν την αγορά, που προσδοκούσε αντιθέτως μία προσπάθεια προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά τις έρευνες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές.

Τις ανησυχίες εντείνει νομοσχέδιο, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο και το οποίο προβλέπει απαγόρευση της αγοράς ρωσικών κρατικών ομολόγων. Είναι αμφίβολο πάντως εάν το νομοσχέδιο θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητους ψήφους. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ταχθεί κατά μίας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι θα πλήξει Αμερικανούς επενδυτές και διεθνείς εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού.

Υπό τις συνθήκες αυτές το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ακύρωσε την εβδομαδιαία δημοπρασία ομολόγων, για πρώτη φορά από το 2015, όταν είχε καταρρεύσει η τιμή του πετρελαίου. Οι δημοπρασίες θα αρχίσουν και πάλι, όταν σταθεροποιηθεί η αγορά, όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η μεταβλητότητα δεν θα κρατήσει πολύ.

Πηγή:naftemporiki.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •