Turkey-Erdo

Μήπως η Τουρκία φεύγει από το ΝΑΤΟ;

Του Michel Chossudovsky.
Η Τουρκία πιθανότατα σχεδιάζει μια «έξοδο του ΝΑΤΟ», οι επιπτώσεις της οποίας είναι εκτεταμένες. Οι στρατιωτικές συμμαχίες επαναπροσδιορίζονται. Κατ αρχήν η Τουρκία στη Βόρεια Συρία αγωνίζεται ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις της Αμερικής, δηλ. Ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ πολεμάει ένα άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Επειτα, η στάση της Ρωσίας σε σχέση με τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία είναι διφορούμενη. Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Συρίας, στην οποία χώρα έχει εισβάλλει η Τουρκία, σύμμαχος της Ρωσίας.

Από μια ευρύτερη στρατιωτική σκοπιά, η Τουρκία συνεργάζεται ενεργά με τη Ρωσία, η οποία πρόσφατα δεσμεύθηκε να διασφαλίσει την ασφάλεια της Τουρκίας. “Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί ήρεμα από το ΝΑΤΟ και μετά από αυτό, η Άγκυρα θα έχει εγγυήσεις ότι δεν θα αντιμετωπίσει καμία απειλή [από το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ] όσον αφορά τη διασφάλιση της δικής της ασφάλειας” (Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου Αρχηγού Πολεμικής Αεροπορίας -Beyazit Karatas (ret))

Επιπλέον, η Άγκυρα θα αποκτήσει το 2020 το στρατιωτικό σύστημα άμυνας S-400 της Ρωσίας, ενώ θα αποσυρθεί εκ των πραγμάτων από το ολοκληρωμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ισραήλ. Η συμφωνία S-400 λέγεται ότι προκάλεσε “ανησυχία” “επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το σύστημα [S-400] δεν μπορεί να ενσωματωθεί στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ”.

Μήπως η Τουρκία επέλεξε να εξέλθει από την Ατλαντική Συμμαχία; Ή μήπως η Τουρκία συμμετέχει σε μια συμμαχία διευκόλυνσης με τη Ρωσία ενώ παράλληλα διατηρεί τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και το Πεντάγωνο;

Η Ατλαντική Συμμαχία είναι δυνητικά θρυμματισμένη. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα κίνημα εξόδου από το ΝΑΤΟ με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μετά από αυτό;

Η πρόθεση της Μόσχας, μέσω των διπλωματικών οδών, είναι να αξιοποιηθούν οι διμερείς σχέσεις με επιλεγμένα κράτη μέλη της ΕΕ-ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι να συμβάλει στη “στρατιωτική αποδυνάμωση” του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Εκτός από την Τουρκία, αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας (η οποία καθιέρωσε αμυντικούς δεσμούς με τη Ρωσία) καθώς και η Βουλγαρία, θα μπορούσαν να εξετάσουν την έξοδο του ΝΑΤΟ.

Η “Επαναπροσέγγιση” της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι στρατηγική. Παίζοντας βασικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία ελέγχει επίσης τη ναυτική πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου.

Με άλλα λόγια, η απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη χερσαία και ναυτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου, η οποία με τη σειρά της θα επηρεάσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, τα κράτη της Βαλτικής και τα Βαλκάνια. Περιττό να πούμε ότι η συμμαχία Μόσχα-Άγκυρα διευκολύνει την κίνηση των ρωσικών και κινεζικών ναυτικών δυνάμεων από και προς τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο μέσω του Βοσπόρου.

Η επανευθυγράμμιση της Τουρκίας δεν περιορίζεται στη Ρωσία αλλά περιλαμβάνει το Ιράν καθώς και το Πακιστάν, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της αποσύνδεσης των στρατιωτικών σχέσεών του με τις ΗΠΑ, ενώ επεκτείνει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις του με την Κίνα. Το Πακιστάν καθώς και η Ινδία είναι πλήρη μέλη της Συμφωνίας Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η ευρύτερη διάρθρωση τόσο των στρατιωτικών όσο και των εμπορικών / επενδυτικών συμμαχιών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων διαδρομών και των διαδρόμων αγωγών.

Αμερικανική επιρροή και ηγεμονία στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή

Αυτές οι γεωπολιτικές μετατοπίσεις έχουν αποδυναμώσει την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Νότια Ασία.

Η Τουρκία έχει μια συμμαχία ευκολίας με το Ιράν. Και το Ιράν με τη σειρά του υποστηρίζεται τώρα από ένα ισχυρό μπλοκ Κίνα-Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει στρατιωτική συνεργασία, στρατηγικούς αγωγούς καθώς και εκτεταμένες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες.

Με τη σειρά του, η ενότητα της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών του Κόλπου κινδυνεύει τώρα, με το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ να οικοδομούν μια συμμαχία με το Ιράν (καθώς και την Τουρκία), εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Ο οικονομικός αποκλεισμός της Σαουδικής Αραβίας που στρέφεται κατά του Κατάρ έχει δημιουργήσει μια ρήξη στις γεωπολιτικές συμμαχίες που έχει αποδυναμώσει τις ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) είναι βαθιά διχασμένο, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να πλαισιώνουν τη Σαουδική Αραβία κατά του Κατάρ. Με τη σειρά του το Κατάρ έχει την υποστήριξη του Ομάν και του Κουβέιτ. Περιττό να πούμε ότι το ΣΣΚ, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν σύμμαχος της Μέσης Ανατολής της Αμερικής, εναντίον του Ιράν, βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση.

Στρατιωτική βάση κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ στο Κατάρ

Ενώ η Τουρκία αναπτύσσει στρατεύματα στο Κατάρ, ίδρυσε επίσης τη στρατιωτική βάση Tariq bin Ziyad στο Κατάρ (σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας του Qatari) βάσει συμφωνίας που υπεγράφη το 2014.

Το στρατιωτικό ίδρυμα Al Udeid που εδρεύει στο Κατάρ είναι το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Υπό την USCentCom, φιλοξενεί τη δομή διοίκησης όλων των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής-Κεντρικής Ασίας. Ο Al Udeid -που φιλοξενεί περίπου 10.000 στρατιωτικούς του αμερικανικού στρατού- διαδραμάτισε στρατηγικό ρόλο στη συνεχιζόμενη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Συρίας.

Ωστόσο, υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση: η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, η οποία φιλοξενεί την USCentCom, βρίσκεται σήμερα σε μια χώρα που είναι σταθερά ευθυγραμμισμένη με το Ιράν (δηλαδή εχθρό της Αμερικής). Επιπλέον, οι κύριοι εταίροι του Κατάρ στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών, είναι το Ιράν και η Τουρκία. Με τη σειρά του, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα συμμετέχουν ενεργά στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ.

Η βάση αεροπορικής δύναμης Incirlik στη νότια Τουρκία

Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο προβλέπει τη μετακίνηση εγκαταστάσεων και προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από τη βάση Incirlik στη νότια Τουρκία. Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο εκπρόσωπος Τύπου για την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM) Johnny Michael αρνήθηκε τις «επιπόλαιες» αναφορές ότι ο στρατός των ΗΠΑ μείωσε τις δραστηριότητές του στη βάση Incirlik, προσθέτοντας ότι όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες συνέχισαν κανονικά. Μια ημέρα πριν από τις παρατηρήσεις του Μιχαήλ, μια έκθεση της Wall Street Journal επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «μείωσαν δραματικά» τις πολεμικές επιχειρήσεις στην αεροπορική βάση και εξέταζαν μόνιμες περικοπές εκεί. (Al Jazeera, 26 Μαρτίου 2018)

Με το ΝΑΤΟ σε σύγχυση, τα «γεράκια του πολέμου» της Αμερικής δεν έχουν πόδι γιά να σταθούν

Η συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας βρίσκεται σε κρίση. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση. Με τη σειρά του, η έξοδος Τουρκία απο το ΝΑΤΟ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει το ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

 

ο Michel Chossudovsky ειναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και ειδικός αρθρογράφος σε θεματα Μέσης Ανατολής
Απόσπασμα ανάλυσης.

Πηγη : globalresearch.ca