Μπορούν να «συντριφθούν» οι μπουλντόζες;

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να παραμένει έρμαιο της αβεβαιότητας, όπου παρά την πολύ καλή εκκίνηση που πραγματοποίησε στις αρχές της χρονιάς, κατέγραψε στη συνέχεια νέα χαμηλά έτους. Αδιαμφισβήτητα ένας από τους κλάδους ο οποίος ξεχώρισε στο πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι, ήταν αυτός των κατασκευών. Τα νέα placements που επίκεινται έδωσαν ώθηση στις μετοχές του κλάδου, δημιουργώντας νέες προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Η αλλαγή κλίματος διεθνώς αλλά και η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά την λήξη του τρίτου προγράμματος, το χρέος, και τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών, αποτελέσαν την αιτία της ανακοπής της ανοδικής πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Καθώς πλέον βαίνουμε προς την ανακοίνωση των stress test, αλλά και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, μήπως θα έπρεπε να κοιτάξουμε εκ νέου προς τον κατασκευαστικό κλάδο;

Τα εταιρικά δεδομένα

Αδιαμφισβήτητα η μετοχή του Ελλάκτωρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγάλους παίκτες του κλάδου. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αποτελέσματα για την χρήση του 2017, και επομένως δεν μπορεί να γίνει κάποια αποτίμηση για την τρέχουσα κατάσταση της μετοχής, ορισμένα γεγονότα ίσως μας δώσουν μια απάντηση σχετικά με την πορεία της βραχυπρόθεσμα.

Είναι γνωστό πως στα υψηλά κλιμάκια της εταιρείας επικρατούν αρκετές διαφορές μεταξύ των μετόχων. Αυτό όμως μέχρι στιγμής, δεν φάνηκε αρκετό να εμποδίσει στις αρχές του έτους την αναρρίχηση της μετοχής έως το υψηλό των 2,01 ευρώ.

Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός, ότι χθες (σύμφωνα με δημοσιεύματα) η εταιρεία κατέθεσε προσφορά μαζί με την Intrasoft και την ιταλική Autostrade, για τον διαγωνισμό εγκατάστασης πλήρους ηλεκτρονικού συστήµατος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών. Παρότι σαφώς και δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, το γεγονός και μόνο ότι η εταιρεία καταθέτει προσφορές για νέες δουλειές, αποτελεί θετικό για την βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών στο μέλλον.

Τεχνική εικόνα

Από τις αρχές του έτους η μετοχή του Ελλάκτωρα καταγράφει απώλειες 7,16% (κλείσιμο 4/4), ενώ οι απώλειες του μήνα διαμορφώνονται στο 15,98% (κλείσιμο 4/4), με την απόδοση των 52 εβδομάδων να ανέρχεται στο +16,59% (κλείσιμο 4/4). Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, τις μεγαλύτερες πιέσεις η μετοχή τις δέχθηκε τον τελευταίο μήνα, χαλώντας την καλή εικόνα που είχε στις αρχές του έτους.

Όπως διαπιστώνουμε στο ημερήσιο διάγραμμα, η μετοχή διαπραγματεύεται για πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις κάτω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, υποχωρώντας κάτω από την υπέρ πουλημένη ζώνη, με την στήριξη να βρίσκεται στα 1,4309 ευρώ (γραμμή ΑΒ), και η αντίσταση στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στα 1,6303 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του όγκου των τριάντα ημερών έχει υποχωρήσει κάτω από τα 200.000 τεμάχια, στα 173.366 τεμάχια.

Ακόμη πιο ευδιάκριτη είναι η εικόνα του μακροχρόνιου γραφήματος, όπου η μετοχή στις αρχές του έτους δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, υποχωρώντας όπως ήταν αναμενόμενο προς χαμηλότερα επίπεδα, με την στήριξη να βρίσκεται στα 1,4235 ευρώ (γραμμή ΑΒ), διατηρώντας όμως ακόμη το αγοραστικό της σήμα.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε από τα παραπάνω, η καθοδική πορεία της μετοχής εξαρτάται άμεσα από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο, όσο και στα διεθνή, με το πρώτο τεστ να αποτελεί η στήριξη λίγο πάνω από τα 1,40 ευρώ. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για να «συντριβούν» οι μπουλντόζες θα πρέπει να συμβούν συνταρακτικά γεγονότα στο ελληνικό και στα ξένα χρηματιστήρια.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
    19
    Shares
  •  
  •  
  • 19
  •