CNN: Εάν αποσυρθούμε από την Συρία, παραδίδουμε Κούρδους και πετρέλαια στην Ρωσσία και στο Ιράν

Το ομολογούν πλέον οι Αμερικανοί ότι ο λόγος που βρίσκονται στην Συρία είναι μήπως και οι Κούρδοι τα βρούν με τον Άσαντ και έτσι χάσουν τα πετρέλαια του Deir El Zour. Με πρόσχημα την καταπολέμηση του ISIS που ίδιοι εξέθρεψαν βρίσκονται στην περιοχή για να υφαρπάξουν τον ορυκτό πλούτο της Συρίας.

Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από το άρθρο.

Οι ΗΠΑ διατηρούν περίπου 2.000 αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία και κυρίως υποστηρίζουν τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας στον αγώνα κατά της ISIS, μιας ομάδας που είναι περίπου 50% αραβική και 50% κουρδική. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ηγεσίας της ομάδας είναι το κουρδικό.

Η προφανής επιθυμία του Προέδρου να αποχωρήσει από τη Συρία το συντομότερο δυνατό είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ομάδων στην περιοχή, ιδιαίτερα της SDF, και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις δυνάμεις του Συριακού καθεστώτος, του Ιράν και της Τουρκίας, συμμάχων στη Συρία για σειρά αντιποίνων.

«Πολλά από αυτά που διατηρούν το SDF στον τομέα είναι ότι οι άλλες δυνάμεις δεν μπορούν να τους αγγίξουν«, σύμφωνα με τον David Adesnik, διευθυντή έρευνας στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών. «Χωρίς υποστήριξη από τις ΗΠΑ, πόσο καλά θα επιτελέσουν και εάν βρεθούν σε αδύναμη θέση θα στηρίξουν μια συμφωνία με το καθεστώς;»

Πρόσφατα, η παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ αποθάρρυνε τους Ρώσους μισθοφόρους και τις δυνάμεις του καθεστώτος από την προσπάθεια να καταλάβουν πεδία πετρελαίου και άλλα εδάφη ελεγχόμενα από το SDF, αλλά χωρίς την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, τίποτα δεν εμποδίζει τις ίδιες δυνάμεις να επιτεθούν ξανά.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία επωφελούνται

Η εμπλοκή τόσο των αμερικανικών όσο και των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία έχει περιπλέξει τη σύγκρουση, αφήνοντας τις χώρες να διεξάγουν έναν λεπτό χορό, προκειμένου να αποφύγουν την άμεση επίθεση μεταξύ τους.
Αυτό όμως δεν έχει πάντοτε λειτουργήσει.

Πολλοί Ρώσοι που προσλήφθηκαν ως παραστρατιωτικοί εργολάβοι για να πολεμήσουν με τις δυνάμεις υπέρ του Assad σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους φίλους και την οικογένεια των σκοτωμένων. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν διατηρήσει κανάλια επικοινωνίας «αποσυμφόρησης» για να αποφύγουν την άμεση μάχη, αλλά οι γραμμές δεν εμποδίζουν όλες τις συγκρούσεις.

Μια απόσυρση από τις ΗΠΑ θα δημιουργούσε ένα κενό στην περιοχή, παρόμοιο με αυτό που συνέβη αφού οι στρατιώτες εγκατέλειψαν το Ιράκ, και οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες της εξωτερικής πολιτικής συμφωνούν ότι το κενό θα είναι πιθανό να το γεμίσει η Ρωσία.

Angela Stent, διευθυντής του Κέντρου για την Ευρασιατική, της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgetown, δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι «αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, κατά τη γνώμη μου οι Ρώσοι θα έχουν ένα ελεύθερο χέρι» στη Συρία και τις δυνάμεις « η καταπολέμηση του Άσαντ θα αποδυναμωθεί. »
«Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι κάτι που ο Πρόεδρος σκεφτόταν όταν έκανε την ανακοίνωση αυτή», δήλωσε ο Στεντ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε αναχώρηση θα ανυψώσει το καθεστώς της Ρωσίας για να γίνει «ο κύριος πράκτορας εξουσίας στην περιοχή».

Επιπλέον, ανέφερε ο Στεντ, μια απόσυρση από τις ΗΠΑ θα βοηθούσε το Ιράν, μια χώρα των δυνάμεών της οποίου αγωνίζονται παράλληλα με τους Ρώσους στη Συρία.

Εάν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη βάση τους στη φρουρά At Tanf στη νοτιοανατολική Συρία, το Ιράν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη χερσαία διαδρομή από τη Δαμασκό στην Τεχεράνη, διασφαλίζοντας περαιτέρω την περιφερειακή επιρροή του.

Δεδομένου ότι ο Trump συνηθίζει να υποστηρίζει αυστηρότερες πολιτικές για το Ιράν, οι ΗΠΑ θα «σπάσουμε τη μύτη μας για να φτύνουν το πρόσωπό μας» αποσύροντάς την από τη Συρία, δήλωσε ο Adesnik.
Μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν και το καθεστώς της Συρίας θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τα οικονομικά πλεονεκτήματα της κατάσχεσης πετρελαϊκών πεδίων που επί του παρόντος ελέγχονται από συμμάχους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ.

Το καθεστώς έχασε περίπου το 90% της παραγωγής πετρελαίου, όταν άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος, σύμφωνα με τον Adesnik.

Πηγή:istosnews.gr

  •  
    3
    Shares
  •  
  •  
  • 3
  •