Το εναλλακτικό σχέδιο για το Σκοπιανό που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα συνομολογήσει η ΠΓΔΜ και θα καταθέσει ενώπιον όλων των διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ), είναι το εναλλακτικό σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η άμεση αλλαγή του συντάγματος της γείτονος.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει δέσμευση για υλοποίηση της νέας ονομασίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Στη συμφωνία θα περιλαμβάνονται οι αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς, με πρώτη και κύρια τη σύνθετη ονομασία erga omnes για όλες τις χρήσεις. Το βασικό όνομα που συνεχίζει να προωθεί η ελληνική πλευρά είναι το «Gorna Makedonija» και όλες οι συζητήσεις που αφορούν και τα παράγωγα, διεξάγονται γύρω από το συγκεκριμένο όνομα.

Μάλιστα, πηγές με γνώση επί των συζητήσεων, αναφέρουν ότι η Ελλάδα κινείται με άξονα δύο κεντρικά σενάρια.

Το πρώτο προβλέπει την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ το δεύτερο τη σύνταξη ενός νομικού κειμένου με το οποίο θα δεσμεύεται η γειτονική χώρα να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι της οριστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Στο μεταξύ, καθοριστική αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για το ονοματολογικό, καθώς ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 12 Απριλίου μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του σκοπιανού ομόλογού του Νικολά Ντιμιτρόφ. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν την Πέμπτη μετά το Πάσχα, αφού έχουν ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ελλάδα και Σκόπια.

Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα τον κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων ενημερώνοντας τον γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς πρόκειται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά και το απόγευμα, στις 18:00, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Η συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, αναμένεται να προγραμματιστεί προσεχώς.

«Περισσότερο αισιόδοξος» για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δήλωσε από τη μεριά του ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων που είχαν την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Πηγή:newpost.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •