Πούτιν και Ερντογάν συζητούν για τους S-400: Θα τεθεί και το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ MIGNATIOU.COM*

Η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία , όπως και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του κ. Πούτιν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία έως το 2020.

Η δήλωση αυτή διαψεύδει τις ελπίδες των Αμερικανών, οι οποίοι πιστεύουν ακόμα και σήμερα ότι ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη συμφωνία αγοράς των ρωσικών πυραύλων και θα δεχθεί την αμερικανική προσφορά για τους Πάτριοτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Τούρκους για το ζήτημα αυτό. Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019.

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας θα θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Πούτιν είναι ο μόνος άνθρωπος, που θα μπορούσε να επηρεάσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς και τον ακούει, και τον έχει ανάγκη αυτή τη δεδομένη στιγμή, κατά την οποία έχει πολλά ανοικτά θέματα, κυρίως με τους Αμερικανούς.

Η Αθήνα ήρθε σε επαφή με τη Μόσχα για το θέμα των στρατιωτικών, αλλά δεν έγινε γνωστή η απάντηση των Ρώσων.

Επίσης, επαφή είχε και ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διατηρεί καλή σχέση συνεργασίας με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Δεν έγινε γνωστό αν ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε με τον ίδιο τον κ. Πούτιν, αλλά η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα είχαν σίγουρα επαφή με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον Γιούρι Ουσακόφ , ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Σ’ αυτές θα συζητηθούν η κατάσταση στη Συρία, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και το ζήτημα των εισαγωγών τουρκικής ντομάτας.

Ο Ουσακόφ υπενθύμισε ότι πέρυσι η Ρωσία ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές μιας σειράς τουρκικών αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 1,6 φορές φθάνοντας σε αξία το 1 δις δολάρια.

Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο προέδρων θα υπογραφούν μια σειρά διμερείς συμφωνίες, εκ των οποίων οι πέντε είναι ήδη έτοιμες προς υπογραφή.

Προβλέπεται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών και των τεχνολογιών πληροφορικής, μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και παιδιών, συμφωνία στον τομέα του αθλητισμού και δύο συμφωνίες που αφορούν τις επενδύσεις του ρωσικού The Russian Direct Investment Fund.

Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα θα, παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία.

Οι τρεις ηγέτες «.. θα υπογραμμίσουν την υποστήριξη τους προς την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Ουσακόφ.

Ο σύμβουλος του ρώσου προέδρου επεσήμανε ότι και οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες στο ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα και πως τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχουν οι Σύριοι, ενώ ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας είναι να συμβάλλει στο να επιτευχθεί συναίνεση.

Μεταξύ άλλων, είπε ο Ουσακόφ, θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρείς χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.

Πηγή:anixneuseis.gr

  •  
    2
    Shares
  •  
  •  
  • 2
  •