Θα κάνει την υπέρβαση η μετοχή της MIG;

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να απογοητεύει, όπου παρά τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής, ο γενικός δείκτης υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα. Το γενικότερο αρνητικό κλίμα διεθνώς και η αυξημένη μεταβλητότητα, επηρέασαν έως ένα βαθμό το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως δείχνει να προεξοφλεί αρνητικά γεγονότα τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τον τραπεζικό κλάδο.

Παρά το αρνητικό πρόσημο που καταγράφηκε τον Μάρτιο για τον γενικό δείκτη, μετοχές από διάφορους κλάδους συνέχισαν την καλή τους πορεία ξεχωρίζοντας από το γενικότερο κλίμα. Μια από αυτές είναι και η μετοχή της MIG, η οποία διαπραγματεύεται πλέον σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Ποιοι είναι όμως οι καταλύτες ώστε η μετοχή να κινηθεί συνεχίσει υψηλότερα;

Οικονομικά στοιχεία

Προκειμένου να έχουμε μία αντικειμενικότερη εικόνα για την εταιρεία, θα ήταν καλό να περιμένουμε τα αποτελέσματα για την χρήση του 2017. Η προσοχή εστιάζεται κυρίως στις πωλήσεις του ομίλου, οι οποίες στο εννεάμηνο του 2017 υποχώρησαν στα 841,9 εκατ. ευρώ έναντι 848,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, καθώς και στο περιθώριο % EBITDA το οποίο διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο στο 12,3% από 13,4% το 2016.

Η προσοχή στρέφεται κυρίως στην εταιρεία του ομίλου, την ATTICA, καθώς τα EBITDA επηρεάστηκαν στο εννεάμηνο του 2017 από την σημαντική αύξηση των καυσίμων, κάτι το οποίο με την παρούσα τιμή του πετρελαίου προεξοφλεί χαμηλά EBITDA και για το σύνολο της χρήσης. Τέλος, εάν το τέταρτο τρίμηνο αποδειχθεί καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα, τότε η όποια μείωση της ATTICA θα αντισταθμιστεί κατά ένα σημαντικό μέρος από τα αποτελέσματα των VIVARTIA και ΥΓΕΙΑ.

Τεχνική εικόνα

Μπορεί ο όμιλος να μην έχει ακόμη ανακοινώσει αποτελέσματα έτους, η πορεία της μετοχής όμως δείχνει να προεξοφλεί θετικά γεγονότα για την εταιρεία. Μπορεί να είναι η πώληση κάποιας θυγατρικής ή κάποιου άλλου σημαντικού γεγονότος, καθώς από τις αρχές του έτους καταγράφει απόδοση 45,16%, ενώ τον Μάρτιο ολοκλήρωσε με κέρδη 26,76%.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι καλύτεροι μήνες για την μετοχή είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δεδομένο. Τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στα οποία βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, εφιστούν την προσοχή, κι αυτό διότι λίγο πάνω από τα 0,18 σεντς συναντά σημαντική αντίσταση, και πιο συγκεκριμένα στα 0,1846 (γραμμή ΑΒ), με τον μέσο όρο του όγκου των τριάντα ημερών να διαμορφώνεται στα 3,74 εκατ. τεμάχια, ενώ το φλερτ με την υπέρ αγορασμένη ζώνη κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη για προσεκτικές κινήσεις.

Κρίσιμα τεχνικά επίπεδα χαρακτηρίζονται τα τρέχοντα και στο μακροχρόνιο γράφημα, στο οποίο η μετοχή συναντά ισχυρή αντίσταση στα 0,2052 σεντς (γραμμή ΑΒ), ενώ σε υποψίες μας βάζει και η αύξηση του τζίρου πάνω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, ο οποίος διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στα 55,29 εκατ. τεμάχια.

Συμπέρασμα

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, προκειμένου η μετοχή να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως καλά αποτελέσματα για την χρήση του 2017, αλλά και growth story για τις εταιρείες του ομίλου. Σε κάθε περίπτωση, συνετή θα ήταν η αναμονή των αποτελεσμάτων προκειμένου να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα για την εταιρεία.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.