Είναι η Τουρκία στα πρόθυρα εκρηκτικής ανάπτυξης ή οικονομικής κατάρρευσης;

Της Κατερίνας Πάντα

Τό ότι καθημερινά η Τούρκικη λίρα κάνει νέα χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ίσως θεωρείται ότι αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της, θα έλεγε κάποιος.

Iσχύει όμως κάτι τέτοιο;
Λογικό, αν μιλούσαμε για συγκυριακή υποτίμηση & όχι για μια μακροπρόθεσμη πτώση σχεδόν δεκαετίας από την οποία ΔΕΝ μπορεί να ανακάμψει.
Διότι αν ίσχυε το ανωτέρω, το εμπορικό της ισοζύγιο δεν θα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο τελευταίως αυξημένο ελλειμματικά κατά 108.8%!
Δηλαδή σε -9.07 δισ δολάρια τον Ιανουάριο του 2018 από -4.34 δις τον ίδιο μήνα πριν ένα χρόνο (γράφημα 1)


Ούτε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα πάτωνε στα -7.1 δις δολ από -2.69 δις δολ ενα χρόνο πρίν. Δηλαδή μια τεράστια ελλειμματική διαφορά του μεγέθους των 6.9 δις δολαρίων σ’ενα χρόνο! (γράφημα 2).

Η αλήθεια είναι μία: Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Τουρκίας που ανακοινώνει, ξεφεύγουν πολύ από τα θεωρούνται ακριβείς (Τurkish statistics).
Και όλα αυτά για να μειώνει ποσοστιαία ως προς το ΑΕΠ της & το δημόσιο χρέος της το οποίο είναι ακόμη μικρό, αλλά κυρίως το τεράστιο έλλειμμα της για να δημιουργεί θετικές εντυπώσεις.

Οι ξένοι επενδυτές πάντως δεν εντυπωσιάσθηκαν ιδιαίτερα από τις τελευταίες στρατιωτικές επιτυχίες της Άγκυρας στην Συρία και συνέχισαν να αποσύρουν ζεστό συνάλλαγμα από την τουρκική οικονομία, προκαλώντας καθίζηση της ισοτιμίας της λίρας, διότι είναι προφανές ότι ο Ερντογάν “κόβει” χρήμα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές του επιχειρήσεις οδηγώντας την οικονομία του σε αχαρτογράφητα νερά.
Ο ιδιωτικός δανεισμός των μεγάλων επιχειρήσεων της Τουρκίας είναι κυρίως σε ευρω και δολάρια. Τα χρέη των επιχειρηματιών πολλαπλασιάζονται, ενώ την Τετάρτη ο νέος πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουλ, αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στο 1,50-1,75% .
Το κόστος του κρατικού δανεισμού της στα δεκαετή ομόλογα έχει εκτοξευθεί άνω του 12,5% αλλά ο Ερντογάν κάνει πόλεμο απειλώντας τους πάντες.

Στο μεταξύ η ισοτιμία της λίρας (TRY) με το ευρώ υποχώρησε σήμερα στις 4,84 λίρες, που είναι νέο ιστορικό χαμηλό.
Εναντι του δολαρίου η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο στις 3,95 TRY/$.