Άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω Μέσης Ανατολής και Βενεζουέλας

Σχεδόν κατά 1% αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, αφενός λόγω της εξασθένησης του δολαρίου, αφετέρου λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή αλλά και των φόβων περί νέας πτώσης της παραγωγής της Βενεζουέλας.

Το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε άνοδο κατά 55 σεντς ή 0,9% στα 62,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό διεθνούς προέλευσης μπρεντ ενισχύθηκε κατά 0,7% ή 48 σεντς στα 66,53 δολ/βαρέλι.

Σύμφωνα με αναλυτές, «οι εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν έδωσαν στήριξη στις τιμές», ενώ οι traders των συμβολαίων μελλοντικός εκπλήρωσης επισήμαναν την εξασθένηση του δολαρίου ως επιπλέον παράγοντα ενίσχυσης του «μαύρου χρυσού», καθώς αυτό καθιστά την εισαγωγή αργού που αποτιμάται σε δολάρια φθηνότερη για τις χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα – γεγονός που δυνητικά ενισχύει τη ζήτηση.

Ενισχυτικά επιδρά και η προβληματική παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βενεζουέλα, όπου η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 50% η παραγωγή πετρελαίου από τις αρχές του 2005, «είναι ευάλωτη σε επιταχυνόμενη μείωση» και ότι αν συμβεί κάτι, θα προκαλέσει έλλειψη στις διεθνείς αγορές.

Πηγή:newmoney.gr