Πού εστιάζεται η προσοχή στα αποτελέσματα της Cenergy;
Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να αποτελεί μια περιφερειακή αγορά, οι διεθνείς εξελίξεις όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι το αφήνουν ανεπηρέαστο. Κι αυτό γιατί εκτός από το σημαντικό ποσοστό των ξένων θεσμικών επενδυτών οι οποίοι κατέχουν θέση σε ελληνικές μετοχές, η εξωστρέφεια αρκετών εισηγμένων στα χρόνια των μνημονίων απαιτεί παρακολούθηση στα διεθνή τεκταινόμενα.
Μια από τις παραδοσιακές ελληνικές βιομηχανίες με παρουσία σε αρκετές χώρες, μιας και πάνω από το 90% των πωλήσεων της πραγματοποιείται στο εξωτερικό, είναι αυτή της Cenergy Holdings. Η δραστηριοποίηση της σε προϊόντα χάλυβα και καλωδίων υψηλής τάσης, την καθιστά μια από τις κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες με αξιόλογη παρουσία διεθνώς. Μιας και την προσεχή Πέμπτη 22 του μήνα η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα για την χρήση του 2017, αξίζει να εστιάσουμε σε μερικά μόνο σημεία των αποτελεσμάτων που χρήζουν προσοχής.
Αποτελέσματα 2017
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα αποτελέσματα χρήσης του 2017, αποτελούν οι πωλήσεις του ομίλου, καθώς στα εξαμηνιαία αποτελέσματα αυτές κατέγραψαν πτώση 6,5%. Μπορεί το θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με το anti-dumping στις ΗΠΑ να μην επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2017, η αύξηση των πωλήσεων όμως ίσως δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την χρήση του τρέχοντος έτους, ειδικά στην περίπτωση όπου επιβληθούν κυρώσεις από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Επίσης, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο καθαρό αποτέλεσμα, καθώς η εταιρεία κατέγραψε ζημιές στο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, κάτι το οποίο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα του 2018, στην περίπτωση επιβολής προστίμου για το anti-dumping. Τέλος, η αύξηση του δανεισμού κατά 5,1%, σε συνδυασμό με την μείωση των πωλήσεων και το αρνητικό αποτέλεσμα, ίσως επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ειδικά στην περίπτωση μιας γενικευμένης επιβολής δασμών παγκοσμίως, αλλά και στην περίπτωση όπου δεν υπάρξει κάποια ξεκάθαρη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις των δύο.
Το πρόβλημα στις ΗΠΑ
Το θέμα που έχει ανακύψει στις ΗΠΑ σχετικά με μεθόδους anti-damping και την διεξαγωγή έρευνας εναντίον της Ελλάδας, της Κίνας, του Καναδά, της Ινδίας, της Κορέας και της Τουρκίας, προέκυψε την πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή. Κι αυτό διότι η επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο ίσως οξύνει τις εμπορικές αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με χώρες όπως η Ε.Ε και η Κίνα, κρίνοντας την απόφαση αλλά και την ποινή αυτής.
Εκτός όμως από το όποιο πρόστιμο επιβληθεί (εάν επιβληθεί), και το οποίο θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας για την χρήση του 2018, μιας και η έρευνα αναμένεται να διαρκέσει περίπου οκτώ μήνες, είναι και κάτι άλλο που ίσως αποδειχθεί καθοριστικό. Στην οικονομική έκθεση του πρώτου εξαμήνου του προηγούμενου έτους, αναφέρεται: «Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, τα τελευταία στοιχεία για την αγορά άντλησης πετρελαίου και αερίου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της αγοράς των σωλήνων που προορίζονται για τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως
καταδεικνύεται από την αυξανόμενη δραστηριότητα γεωτρήσεων και εξορύξεων στις ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός στηρίζει την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων του ενεργειακού τομέα από τα χαμηλά επίπεδα του 2016, από την οποία η Σωληνουργεία Κορίνθου μπορεί να ωφεληθεί, χάρη στην ισχυρή θέση της».
Προφανώς και η διοίκηση της εταιρείας ευελπιστεί να εκμεταλλευτεί τις προοπτικές που δημιουργούνται στον κλάδο εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ. Πώς όμως οι προοπτικές αυτές θα παραμείνουν ακέραιες, στην περίπτωση κήρυξης ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε; Πόσο θα επηρεάσει τα αποτελέσματα μια επιβολή προστίμου από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ;
Τί προεξοφλεί η αγορά;
Παρατηρώντας κανείς το μακροχρόνιο διάγραμμα της Cenergy, θα διαπιστώσει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή εμφανίζει σαφή αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Η άνοδος που πραγματοποίησε από τον περασμένο Νοέμβριο, δείχνει να έχει εξαντληθεί, διατηρώντας μέχρι στιγμής απόσταση ασφαλείας από την πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται λίγο πάνω από τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (γραμμή ΑΒ), στα €2,21.
Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή τόσο στον προηγούμενο ανοδικό κύκλο, όσο και σε αυτόν, δεν κατάφερε να δημιουργήσει υψηλότερη κορυφή από την προηγούμενη (κόκκινοι κύκλοι), με την αγορά να προεξοφλεί την τρέχουσα χρονική περίοδο αρνητικά αποτελέσματα για την εταιρεία.
Συμπέρασμα
Θα μπορούσε να πει κανείς, πως το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα αποτελέσματα χρήσης του 2017, καθώς και στις εξελίξεις των εμπορικών σχέσεων των μεγάλων οικονομιών μεταξύ τους, παρά στην επιβολή προστίμου ή μη για το θέμα του anti-dumping. Έτσι κι αλλιώς, οποιδήποτε πρόστιμο επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές η εταιρείας θα έχει την δυνατότητα να το διαπραγματευτεί, με αυτό στο τέλος να περιορίζεται σημαντικά στο τέλος έναντι του αρχικού (βλ. πρόστιμα τραπεζών).
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.