Πού αποσκοπεί η Τουρκία με την κατάληψη του Αφρίν και άλλων Συριακών περιοχών

Του Patrick Henningsen

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι έχει μια σιδερένια εντολή λόγω συμφωνίας που διεξήχθη πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας «με πράσινο φως» αυτή την τελευταία εισβολή στη Συρία. Ο ίδιος δήλωσε στην τηλεόραση τον Ιανουάριο: “Είμαστε αποφασισμένοι, ο Afrin θα διευθετηθεί, δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω, μιλήσαμε γι ‘αυτό με τους ρώσους φίλους μας, έχουμε συμφωνία,” μολονότι η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε ποτέ ότι μια τέτοια συμφωνία έλαβε χώρα .

Η όλη υπόθεση της Άγκυρας για αυτήν την τελευταία επιχείρηση βασίζεται στον ισχυρισμό ότι οι πολιτοφυλακές της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και της YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι το Τουρκικό Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), υποστηρίζοντας ότι το ΡΚΚ δραστηριοποιείται επίσης στo Αφρίν, αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Βεβαίως, η CIA δεν βοήθησε το κουρδικό ζήτημα με τον χαρακτηρισμό του συριακού PYD ως παράρτημα του PKK στην Τουρκία και υπό την επιφανή επικεφαλίδα «τρομοκρατικών ομάδων με βάση το εξωτερικό» στο Παγκόσμιο Φυλλάδιο του 2018.

Ο Salih Muslim, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, μέλος της διπλωματικής επιτροπής του κινήματος για μια δημοκρατική κοινωνία (Tev-Dem) υπό την ηγεσία του PYD στη Βόρεια Συρία, δήλωσε:

“Είπαμε από την αρχή ότι δεν έχουμε σχέσεις με κανέναν, απλά σκεφτόμαστε τη Συρία και δεν υπάρχει ΡΚΚ στη Συρία στο Αφρίν. Οι άνθρωποι υπερασπίζονται το Αφρίν – είναι απλώς οι γιοι και οι κόρες του Αφρίν. Οργανώθηκαν για να προστατεύσουν τα χωριά τους και από πέντε χρόνια υπερασπίζονται το Αφριν εναντίον όλων αυτών των βίαιων [όπως το ISIS] και πρόσφατα η Τουρκία τους επιτέθηκε … Η Τουρκία προσπαθούσε να κάνει μερικά κόλπα για μας, θέλω να μας τραβήξει κάπου, αλλά υποστήριζαν την Νταες και στο Κομπάνι … υποστήριζαν ανοιχτά την Ντασεμ ενάντια στον κουρδικό λαό. “

Λίγο μετά τη συνέντευξη στην Al Jazeera, ο Ο Salih Muslim κρατήθηκε από μια μονάδα της Ιντερπόλ στην Πράγα, που στη συνέχεια ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές που είχαν εκδώσει εντολή έκδοσης. Οι Τσεχικές αρχές μετά απελευθέρωσαν τον Salih Muslim.

Άλλοι εξέχοντες Κούρδοι μίλησαν επίσης, αντανακλώντας τους ισχυρισμούς του Salih Muslim, υποδεικνύοντας ότι η απαίτηση της Τουρκίας για 10.000 τρομοκράτες του ΡΚΚ που καταλαμβάνουν το Αφρίν είναι μια υπερβολή, η οποία, αν είναι αλήθεια, σημαίνει ότι η Τουρκία ξεκίνησε έναν πόλεμο επιθετικότητας με ψεύτικες προθέσεις.

Υπάρχει επίσης το ερώτημα εάν ο Ερντογάν έχει ευρεία δημόσια υποστήριξη για τον πόλεμο που διεξάγει στη Συρία. Όσο περισσότερο διαρκεί η ιστορία και όσο περισσότεροι δημόσιοι πόροι καταναλώνει, τόσο περισσότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσει η Άγκυρα, καθώς ήδη επιχειρεί μια ευαίσθητη πράξη εξισορρόπησης μετά την αναστολή της σύστασής της το 2017 και την κήρυξη μίας μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Με αυτή και άλλες ανησυχίες, η ιδέα της διάπραξης μεγάλου αριθμού στρατευμάτων στην Αφρίνη δεν είναι ιδανική και έτσι η Τουρκία έχει στρατολογήσει τις ταξιαρχίες της στο Σερβικό Ελεύθερο Στρατό για μελλοντικές επιχειρήσεις. Ενώ κάποιοι στη Δύση εξακολουθούν να θεωρούν τους νόμιμους «μετριοπαθείς επαναστάτες», οι Σύριοι που ζουν σε μέρη όπως ο Χαλέπι, η Μαουλάλα και ο Χομς – οι FSA θεωρούνται τρομοκράτες. Κατά τη διάρκεια της κοινής τους κατοχής με το al-Nusra, το ISIS και άλλους στο ανατολικό Αλέπο (2012-2016), οι ταξιαρχίες της FSA είχαν εμπλακεί σε ορισμένες από τις χειρότερες πράξεις βίας εναντίον κατοίκων, καθώς και στη συστηματική καταστροφή του βιομηχανικού κλάδου της πόλης.

Ισλαμιστές – καννίβαλλοι της ISIS πολεμάνε με την Τουρκία

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, από την άποψη της Συρίας η Επιχείρηση ‘Κλαδι Ελιάς’ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επαν-εισβολή των βόρειων περιοχών από τις ίδιες τρομοκρατικές ομάδες που είχαν εκτοξευθεί προηγουμένως μετά την απελευθέρωση του Ανατολικού Χαλεπίου και άλλων περιοχών από τότε. Με τη βοήθεια του ‘Κέντρου Συμφιλίωσης’ και μέσω της ‘Διαδικασίας της Αστάνα’ απομακρύνθηκαν εκατοντάδες ισλαμιστές μαχητές από τις ζώνες μάχης τους τελευταίους 18 μήνες και διασχίσαν βόρεια την επαρχία Idlib της Συρίας ενώ άλλοι διέμειναν λίγο πάνω από τα σύνορα στην επαρχία Hatay της Τουρκίας και στη γειτονική επαρχία Gaziantep. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τη Συρία και τη Ρωσία να πραγματοποιήσουν σημαντικές προόδους στην Idlib.

Νεοαποικιοκρατικά σχέδια

Σαφώς, η Τουρκία έχει έναν συνολικό στρατηγικό γενικό στόχο, ο οποίος θα μπορούσε να είναι να συνδέσει το Jarablus με το Manbij, το Azaz, το Afrin, και τέλος το Idlib. Αυτό θα έδινε στην Αγκυρα αρκετή στρατηγική μόχλευση για να υπαγορεύσει οποιονδήποτε αριθμό όρων προς τα εμπρός. Οι επικριτές κατηγόρησαν την Τουρκία για αποικιοκρατικά σχέδια, επισημαίνοντας πως στην Τουρκία έχει ήδη εκπαιδεύσει τη δική της “ελεύθερη αστυνομία” στη συνοριακή πόλη της Γροιλανδίας Jarablus, συνοδευόμενη από Τουρκικές σημαίες που φέρουν τους ώμους τους. Στον Jarablus η τουρκική λίρα είναι ένα αποδεκτό νόμισμα, οι τουρκικές τηλεπικοινωνίες παρέχουν κυψελοειδή υπηρεσία και η Τουρκία έχει ήδη τρέξει υπόγεια ηλεκτροφόρα καλώδια για να γίνει ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας της πόλης.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Dr. Can Erimtan, οι εισβολές του Ερντογάν στη βόρεια Συρία δεν έχουν αποκλειστικά αποικιοκρατική  φύση, αλλά θα μπορούσαν να προσανατολιστούν περισσότερο στο ημερήσιο πρόγραμμα μεταρρυθμιστικού πολιτικού Ισλάμ του Προέδρου, εξηγώντας: «από τη διεύρυνση του Νέου Τουρκία στα εδάφη της Συρίας, θα υποστήριζα ότι ο Τάγιϊπ Ερντογάν εδώ επικαλείται τώρα ένα πνεύμα της Γάζας που θα μετατρέψει την πρώην ονομαστικά κοσμική Δημοκρατία της Τουρκίας σε ένα πλήρως ισλαμικό κράτος στο πίσω μέρος του στρατού πράξεις που διεξάγονται δίπλα στις πόλεις που κατοικούσαν νόμιμα από τον Assad. “

Νέο Ισλαμικό υπερκράτος

Το θέμα αυτό επαναλήφθηκε στις 26 Ιανουαρίου, όταν ο Ερντογάν μίλησε στην Διευρυμένη Συνάντηση των Αρχηγών του ΑΚΡ στην Άγκυρα και συμπλήρωσε τη συναρπαστική του διεύθυνση με τα εξής: «Αυτό το PKK, αυτό το PYD, αυτό το YPG, αυτό το Daesh δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ … Αυτοί οι τρομοκράτες δεν ξέρουν τον Αλλάχ, δεν ξέρουν το Ισλάμ και δεν ξέρουν τους Μουσουλμάνους.

Όποιος προσέχει από το πραξικόπημα του 2016 που δεν ήταν, θα σας πει πώς πρακτικά, όταν μιλάτε στην εγχώρια βάση του, ο Ερντογάν εμπνέει όλες τις δημόσιες δηλώσεις του με ισχυρό θρησκευτικό τόνο. Αυτός είναι ο νέος τόνος αυτής της μετα-κεμαλικής Τουρκίας.

Όλα αυτά καθιστούν τον ρόλο της Ρωσίας πολύ πιο περίπλοκο, καθώς πρέπει να εξισορροπήσει τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της ως περιφερειακό μεσολαβητή ειρήνης, με τη δραματική δραστηριότητα της Τουρκίας και των πολυποίκιλων ενδιαφερομένων μερών και των συγκρουόμενων ημερήσιων προγραμμάτων, μέσα σε ένα πλαίσιο αδιάλλακτων εχθροπραξιών το έδαφος στη Συρία.

Ο Patrick Henningsen ειναι ειδικός Αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής.

πηγη: RT

(Υποτιτλοι new-economy.gr, απόσπασμα μελέτης)