‘Διπλωματία Ομηρίας’: Το βρώμικο παιχνίδι της Τουρκίας στο μικροσκόπιο
Του Uzay Bulut
Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Άγκυρα φαίνεται να είναι η τελευταία περίπτωση του τι αποτελεί “διπλωματία ομηρίας”. Άλλα παραδείγματα είναι η γερμανη δημοσιογράφος Deniz Yücel. ο Γάλλος δημοσιογράφος Loup Bureau, και ένας Αμερικανός πάστορας, Andrew Brunson, μεταξύ άλλων. Όλοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία με τρομοκρατικές κατηγορίες. Ο πάστορας Brunson βρίσκεται πίσω από της φυλακης τα σίδερα από τον Οκτώβριο του 2016, αλλά ο τουρκικός δικαστής δεν έχει ακόμη εκδώσει κατηγορητήριο που να εξηγεί τις κατηγορίες εναντίον του.
“Η Τουρκική ομηρία έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της. Είναι κάτι που ξέρει ο καθένας, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες διστάζουν να το ονομάσουν με το όνομά του“. – Nate Schenkkan, διευθυντής, Freedom House.
Είναι καιρός η Δύση να συζητήσει σοβαρά για το εάν οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή συμμορφώνονται πραγματικά με τις αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Αναλυτικά
Η σύλληψη της Τουρκίας στις 2 Μαρτίου δύο Έλληνων στρατιωτων που υποψιάζονται για κατασκοπεία, αφού εισήλθαν σε μια «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» κατά μήκος των συνόρων, θα πρέπει να προκαλέσει συναγερμό στη Δύση. Όταν συνελήφθησαν – στον μικρό χώρο μεταξύ τουρκικών και ελληνικών φρουρών – ο Άγγελος Μιρερέδης και ο Δημήτρης Κουκλάτζης εξήγησαν ότι είχαν απλώς απομακρυνθεί μερικά μέτρα στο πυκνό δάσος λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Είχαν δυσκολία να δουν πού πηγαίνουν, και έτσι παρακολούθησαν ιχνη στο χιόνι.
Η προσφυγή των δικηγόρων τους για την απελευθέρωσή τους απορρίφθηκε από ένα δικαστήριο στην περιοχή Edirne, με το σκεπτικό ότι “βρέθηκαν εικόνες στα κινητά τηλέφωνα των στρατιωτών, που σκόπευαν να στείλουν στους ανωτέρους τους”.
Στις Βρυξέλλες, για να προτρέψει την ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε λέγοντας ότι ως κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να επιλύσουν το περιστατικό ειρηνικά “μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων”. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini εξέφρασε την “πλήρη ελπίδα της ΕΕ ότι θα υπάρξει ένα γρήγορο και θετικό αποτέλεσμα”.
Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, Μανούσος Παραγιαδάκης, ήταν λιγότερο διπλωματικός. Κατηγόρησε τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις ότι “έπληξαν” τους στρατιώτες και κάλεσε τις συλλήψεις να “εγκατασταθούν”. Ο Παραγιαδάκης τόνισε επίσης ότι οι περιπολίες τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα συχνά διασχίζουν αδιευκρίνιστα τα σύνορά τους, αλλά όταν συμβαίνει αυτό, το ζήτημα «επιλύεται επί τόπου» μέσω της επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων και Τούρκων διοικητών στον τομέα. Μέχρι τώρα, είπε, δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις ως αποτέλεσμα τέτοιων περιστατικών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάλεσε την Τουρκία να «εφαρμόσει τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και να μην μετατρέψει μια διαδικασία ρουτίνας σε ένα σημαντικό νομικό και πολιτικό πρόβλημα».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Yıldırım, ωστόσο, απέρριψε την έκκλησή του και επέμεινε ότι το δικαστικό σώμα θα κάνει ό, τι πρέπει. Σημείωσε επίσης με έμφαση: «Έχει μετατραπεί σε συνήθεια να αναλάβουμε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιδιώξουμε την υποστήριξή της». Το θέμα αυτό και άλλες παρόμοιες προσπάθειες δεν πρόκειται ούτε να προωθήσουν ούτε να υποβαθμίσουν τις σχέσεις μας με την ΕΕ στο ελάχιστο ».
Διπλωματία Ομηρίας
Η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών από την Άγκυρα φαίνεται να είναι η τελευταία περίπτωση του τι έχει αποκαλεί “διπλωματία ομηρίας”. Άλλα παραδείγματα είναι η γερμανότροπη δημοσιογράφος Deniz Yücel. ένας Γάλλος δημοσιογράφος Loup Bureau, και ένας Αμερικανός πάστορας, Andrew Brunson, μεταξύ άλλων. Όλοι φυλακίστηκαν στην Τουρκία με τρομοκρατικές κατηγορίες.
Το 2017, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ανοιχτά την κράτηση του Μπράνσον ως διαπραγματευτικό χαρτί. Σε αντάλλαγμα για την ελευθερία του Brunson, ο Ερντογάν ζήτησε την επιστροφή στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες του αυτοκράτορα κληρικού Fethullah Gülen, τον οποίο κατηγόρησε ότι ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του το καλοκαίρι του 2016.
“Η Αμερική θέλει να επιστρέψουμε έναν ιερέα”, δήλωσε ο Ερντογάν.
“Έχετε και έναν ιερέα, θα πρέπει να τον δώσετε και σε εμάς, τότε θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε το ένα εδώ, αλλά τότε λέτε,” Μην τα ανακατεύετε “. Τι σημαινει αυτο; Εσεις έχετε δικαστική εξουσία και εμεις όχι; Στην πραγματικότητα, αυτός που εδώ είναι δικασμένος, αλλά εκείνος που βρίσκεται εκεί [Gülen] ζει σε ένα παλάτι στην Πενσυλβανία. επιστρέψτε τον σε εμάς. ”
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πάστορας Brunson βρίσκεται πίσω από τα σιδερα της φυλακης από τον Οκτώβριο του 2016, αλλά το τουρκικό δικαστικό σώμα δεν έχει ακόμη εκδώσει κατηγορητήριο που να εξηγεί τις κατηγορίες εναντίον του.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου Freedom House Nate Schenkkan, “η Χρήση Ομηρείας της Αγκυρας για πολιτικούς λόγους έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των δυτικών συμμάχων της. Είναι κάτι που ξέρει ο καθένας, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες διστάζουν να το ονομάσουν με το όνομά του. ”
Δεδομένης της πρόσφατης σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτών, η πολιτικη απαγωγής και χρήσης Ομήρων της Τουρκίας φαίνεται να κατευθύνεται τώρα και στην Αθήνα. Είναι πιθανό ότι το ζευγάρι θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός κατά της Ελλάδας για την έκδοση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Αν και αρνούνται να συμμετάσχουν στην απόπειρα πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση τους κατηγόρησε για «προδοσία» και «τρομοκρατία». Ως εκ τούτου, η Ελλάδα απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας να επιστρέψει τους αξιωματικούς, επειδή δεν θα είχαν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι η ζωή τους θα κινδύνευε.
Αυτή η τελευταία πράξη δυνητικής «διπλωματίας που λαμβάνει ομήρους» έρχεται σε μια εποχή που η ένταση είναι ήδη υψηλή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον Ερντογάν και άλλους κορυφαίους Τούρκους πολιτικούς να απειλούν επανειλημμένα να εισβάλουν στην Ελλάδα και να πάρουν πίσω τα νησιά του Αιγαίου.
Τον περασμένο μήνα, ένα ελληνικό ακτοπλοϊκό πλοίο χτυπήθηκε από ένα τουρκικό περιπολικό από την Ίμια. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραβιάζουν πρόσφατα τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου της Κύπρου – του οποίου το βόρειο τμήμα έχει καταληφθεί παράνομα από την Τουρκία από το 1974 – εμποδίζοντας τις εργασίες διερευνησης και εξαγωγης φυσικού αερίου απο ιταλικη εταιρία.
Είναι καιρός η Δύση να συζητήσει σοβαρά για το εάν οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή συμμορφώνονται πραγματικά με τις αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
O Uzay Bulut ειναι Τούρκος δημοσιογράφος πού ζεί και εργάζεται στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Πηγη : Gatestone Institute